23 / 04 / 2024

Mayınlı araziye 'organik bomba'

Mayınlı araziye 'organik bomba'

Swarovski taşlarıyla Türkiye'yi tanıştıran Turan, organik ürün satışından sonra bu alanda üretime de girmeye hazırlanıyor



Turan, Güneydoğu'da temizlenmeye başlayan mayınlı arazilere organik tarım yapmak için talip olduğunu söyledi..

Swarovski ismini duymayan kalmadı. Bu taşları Türkiye'ye tanıştıran Anıl Kurtuluş Turan'la bir araya geldiğimizde konunun buralara gideceğini tahmin edemezdim. Çünkü krizin konuşulduğu bugünlerde İstanbul Bağdat Caddesi ve Adressistanbul'da iki organik ürün satan mağaza birden açarak dikkat çekmişti Turan. Sağlıklı ve organik ürünler satan Health&Life Shops'ların sahibi Anıl Kurtuluş Turan'ın mayın tarlalarında organik tarım yapma gibi bir isteği olduğunu, cafe zinciri açmak istediğini de o masada öğrendim.

SWAROVSKİ CİROSU 10 MİLYON EURO
Kendisi aslında dört yıl önce Swarovski'yi Türkiye'ye getirmesiyle tanındı. Şu anda İstanbul'daki üç Swarovski mağazasının da sahibi. Turan, 2004'te ticarete inşaat işiyle başlamış. Eşini de bulmasını sağlayan Swarovski işine de eşinin baskısı ile girmiş. İlk mağazayı Nişantaşı'nda açmış. Şimdi 3 mağazası var ve 4 yıl sonunda 10 milyon lirayı aşan bir ciro yakalamış. "Bu iki alandan elde edilen geliri mantıklı kullanma adına başka olanaklar buldum. Krizden etkilenmeyen sektör olan ve kadınların çekim merkezinde bulunan kozmetik ve gıda" diyor Turan. Ancak tatsız gelişmeler de olmuş bu süreçte. Eşinin annesi ve abisinde kanser başlayınca yardımcı olma çabası içinde organik sektörünü fark ettiğini söylüyor. İki yıldır organik ürünler üzerinde çalışan Turan, ticari bir hale dönüşmesinin bir yılı bulduğunu belirtiyor. Turan "Organik ürünle ilgili nasıl çalışmalar yapalım diye düşünürken marka yarattık ve bunun üzerine dünyada diğer distribütörlüğünü yaptığımız markaları getirip mağazalar açarak sağlıklı yaşam konseptleri oluşturmaya başladık" diyor.

MARKALAŞMA İTHALATLA BAŞLADI
"Ben son halkadan, ithalattan başladım" diyen Turan, işe uzun vadeli bakışının gereğini böyle başladığını önce mağaza konseptini oluşturduğunu, marka yaratmaya çabaladığını ardından da üretim ayağı için çalışmalara başladığını anlatıyor. Markalaşma konusunda başarılı oldukları iddiasını kanıtlamak için de "Almanya, Fransa, İngiltere, Amerika'dan 'bayilik veriyor musunuz' diye e-posta'lar aldık, alıyoruz" açıklamasını yapıyor.

Organik ürün nedir?

Organik ürün; yetiştirilme ve işlem aşamalarında herhangi bir kimyasalla ilişkilendirilmemiş ürünlere deniyor. Yetiştirilirken hormon ve büyütme düzenleyiciler, pestisit (kimyasal ilaç kalıntısı), mantar ve yabani ot öldürücü kimyasal ilaç, genetik mühendisliği, yabani gübreler kullanılmaması gerekiyor. İşlem sırasında ise koruyucu, katkı maddesi (ömrü uzatmak için), kimyasal kaplama ve parlatıcı madde ve kimyasal ambalaj malzemesi kullanılmayan ürünler olarak özetlenebilir.

46 milyar $'ı aşan pastada Türkiye'nin payı 150 milyon

* 1985'te dünyada organik üretiminde (çok küçük bir pazar olduğu için) 7. sırada olan Türkiye, bugün 30-40. sıralar arasında seyrediyor.
* Dünya genelinde 30,4 milyon hektar alanda 700 bin üreticinin organik tarımla uğraştığı belirtiliyor.
* Avusturalya (12 milyon hektar), Arjantin (3 milyon hektar) ve İtalya (1.2 milyon hektar) ilk üç sırada. Türkiye'de ise kullanılan alan 192 bin hektar.
* Avrupa'nın en büyük pazar Almanya (2002 verilerine göre 3.1 milyar dolar) Onu İngiltere ve Fransa izliyor.
* 2007 itibariyle dünyada organik ürün ticaret hacminin 46 milyar doları aştığı belirtiliyor. 2010'da 60 milyar dolarlık bir pasta olması bekleniyor
* Türkiye bu pastada 150 milyon dolar civarında pay alabiliyor.
* Türkiye'nin hedefi 2012 sonu itibariyle 1 milyar dolarlık ihracat, 100 milyon dolarlık iç piyasa hacmine ulaşmak.
* Organik tarım ihracatında Türkiye 1990'da 5. sıradaydı.

"Doğu'da üretimle marka olacağız"
Turan, organik ile ilgili gelecek planlarını şöyle anlatıyor: "Bir çiftçinin bir dönüm arazisi var. Artık böyle tarım yapılmaz, ancak etrafınızdaki insanların ihtiyacını karşılarsınız. Devletin belirli bölgelerde birliktelikler kurmalı. Yoksa bu kadar olanaklı arazi boşa gider. Güneydoğu'da mayın arazilerin temizlenmesi projesi başladı. Onlardan sonra organik tarıma uygun profiller oluşacak. Önce teşvik halinde sunacaklar. İhalelerle üretime başlayacaklar. Bizde bu arazilere talibiz." Devletin teşvik ettiği topraklarda üretim yapacaklarını kaydeden Turan'ın hedefi "mayınlı arazi" projesi içinde yer alarak kendi ürünlerini üreten dünya markası olmak.

Organik gıdanın faydaları
* Kansere karşı vücudun direncini sağlar.
* Kalp sağlığını korur.
* Komplikasyon ve enfeksiyon oluşumunu engeller.
* Anti-aging etkisi göstererek yaşlanma etkilerini büyük ölçüde azaltır.
* Toksinlerin atılmasını sağlar
* Hücrelerin ve dokuların yapısını korur.

Hedef çalışanlar rota iş merkezleri

Turan "Üretimi yaparken sadece sağlıklı yaşam konsepti üzerine düşünmedik" diyor. Sattıkları ürünleri yedikten sonra, evlerine alabilecekleri organik cafe'ler açma projesi olduğundan söz ediyor. Çalışan insanların sağlıklı yaşamlarına dikkat edeceklerine olan inancı dolayısıyla hedefini 'iş merkezlerinin içinde açmak' olarak belirlemiş. Ayrıca alışveriş merkezlerine organik otomatlar için de çalışmalarını sürdürdüklerini belirtiyor.

Organik ürünler dünyada çok yaygın

Sağlıklı yaşam amacıyla kurulan Health&Life Shops'da bulunan gıdaların tümü; İtalya, İsveç, Avusturya ve Almanya gibi organik gıda sektörünün en güçlü olduğu ülkelerden ithal ediliyor. Makarna, sos, sirke, zeytinyağı, kuruyemiş, bisküvi, marmelat, çikolata, müsli, kahve, meyve suyu, keten ve kenevir tohumlu fonksiyonel ürünler talep gören ürünlerden bazıları. Ürünlerin izninden, Ar-Ge çalışmalarına kadar bugüne kadar 2 milyon dolar harcadılar ve 180 çeşit ürün satıyorlar.

Sinan Özedincik/Sabah

Geri Dön