18 / 04 / 2024

McDonald's İzlanda'daki bayilerini kapatıyor!

McDonald's İzlanda'daki bayilerini kapatıyor!

Küresel ekonomik krizde büyük zarar gören İzlanda'ya bir darbe de ABD'li hamburger zinciri McDonald's vurdu



Kriz nedeniyle İzlanda'da iş yapmanın çok masraflı olduğunu açıklayan McDonald's bu ülkeden çekilme kararı aldı. Fast - food devi, 320 bin nüfuslu ülkedeki 3 bayisini de kapatacağını ve geri dönmeye de niyeti olmadığını açıkladı. McDonald's İzlanda'dan çekilmesinin bir nedeninin de dünyadan izole, az nüfuslu bir ülkede iş yapmanın zorluğu olduğunu söyledi. 1993'ten beri İzlanda'da faaliyet gösteren McDonald's Lyst adlı yerel bir firma tarafından işletiliyordu.
Lyst'in sahibi Jon Gardar Ogmundsson restoranlarda sundukları ürünleri Almanya'dan ithal ettiklerini ve fiyatların kriz sonrası iki katına çıktığını söyledi. Ogmundsson, "Müşterimiz çok. Ancak kârlar da yerlerde sürünüyor. Artık bir anlamı kalmadı. Almanya'dan bir kilo soğan getirmek için bir şişe viski parası ödüyorum" dedi.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Soğan krizi çıktı McDonald's İzlanda'yı terk etti 

Krizde batan İzlanda'da devalüasyon nedeniyle soğanın fiyatı artınca McDonald's çekilme kararı aldı

Gıda devi McDonald's, krizin vurduğu İzlanda'daki restoranlarını kapatarak ülkeden tümüyle çekiliyor. Dev gıda zincirinin İzlanda'da, tümü başkent Reykjavik'te olmak üzere 3 restoranı olduğu, bunların tümünü gelecek haftasonunda kapatacağı belirtildi. McDonald's firmasının İzlanda'daki bayilik verme hakkını elinde tutan Lyst Hr firması yöneticisi Magnus Ogmundsson, bu kararı kolay almadıklarını, ancak ekonomik durumun kötüleştiğini vurguladı. Restoranlara ürünlerin Almanya'dan ithal ettiğini, İzlanda parasının değer kaybetmesiyle de bu durumun çok pahalıya geldiğini belirten Ogmundsson "Örneğin Almanya'dan ithal edilen 1 kilo soğana, 1 şişe iyi viskiye eşdeğer para ödüyorum" dedi.  İzlanda'da ilk McDonald's restoranı 1993 yılında açılmıştı. Kapananların yerine daha ucuz restoran açılacak.
Star

McDonald's İzlanda'dan tamamen çekildi 

KÜRESEL gıda devi McDonald's, mali krizin vurduğu İzlanda'daki restoranlarını kapatarak bu ülkeden tümüyle çekileceğini açıkladı. Dev gıda zincirinin İzlanda'da, tümü başkent Reykjavik'te olmak üzere toplam 3 restoranı olduğu, bunların tümünü gelecek haftasonunda kapatacağı belirtildi. McDonald's firmasının İzlanda'daki bayilik verme hakkını elinde tutan Lyst Hr firması yöneticisi Magnus Ogmundsson, bu kararı kolay almadıklarını, ancak ekonomik durumun kötüleştiğini vurguladı. Restoranlara ürünlerin Almanya'dan ithal ettiğini, İzlanda parasının değer kaybetmesiyle de bu durumun çok pahalıya geldiğini belirten Ogmundsson, "Örneğin Almanya'dan ithal edilen 1 kilo soğana, 1 şişe iyi viskiye eşdeğer para ödüyorum" dedi. Ogmundsson, kapatılacak restoranların daha ucuz İzlanda ürünleri satacak başka bir isim altında yeniden faaliyette bulunmasını planladığını da sözlerine ekledi. İzlanda'da ilk McDonald's restoranı 1993 yılında açılmıştı. McDonal's daha önce de Barbados'tan ve Bolivya'dan çekilmişti.
Hürriyet

McDonald's İzlanda'dan çekiliyor 
 
Küresel gıda devi McDonald's, mali krizin vurduğu İzlanda'daki restoranlarını kapatarak bu ülkeden tümüyle çekiliyor. Dev gıda zincirinin İzlanda'da, tümü başkent Reykjavik'te olmak üzere toplam 3 restoranı olduğu, bunların tümünü gelecek hafta sonunda kapatacağı belirtildi. 
 
Firmanın İzlanda'daki bayilik verme hakkını elinde tutan Lyst Hr firması yöneticisi Magnus Ogmundsson, bu kararı kolay almadıklarını, ancak ekonomik durumun kötüleştiğini vurguladı. Restoranlara ürünleri Almanya'dan ithal ettiğini, İzlanda parasının değer kaybetmesiyle de bu durumun çok pahalıya geldiğini belirten Ogmundsson, kapatılacak restoranların daha ucuz İzlanda ürünleri satacak başka bir isim altında yeniden faaliyette bulunmasının planlandığını da sözlerine ekledi. İzlanda'da ilk McDonald's restoranı 1993 yılında açılmıştı.
Zaman

'1 kilo soğana 1 şişe viski parası vermem' diyen McDonald's İzlanda'dan çıkıyor

Fast food devi McDonald's küresel krizde iflasın eşiğine gelen İzlanda'dan çekilme kararı aldı. Şirketin gerekçesi ise yerel para biriminin aşırı değer kaybı...
KÜRESEL fast food devi McDonald's, mali krizin vurduğu İzlanda'daki restoranlarını kapatarak bu ülkeden tümüyle çekilme kararı aldı. Tamamı İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te bulunan toplam 3 fast food restoranında kârları büyük oranda düşen dev gıda zinciri, gelecek hafta sonunda dükkânlarını kapatacağını açıkladı. McDonald's firmasının İzlanda'daki bayilik verme hakkını elinde tutan Lyst Hr firması yöneticisi Magnus Ogmundsson, bu kararı kolay almadıklarını, ancak ekonomik durumun kötüleştiğini vurguladı. Tüm restoranlara ürünlerin Almanya'dan ithal edildiğini ve İzlanda parasının değer kaybetmesi sonucu bu durumun tahminlerinden çok pahalıya mal olduğunu belirten Ogmundsson, "Örneğin Almanya'dan ithal edilen 1 kilogram soğana, 1 şişe iyi viskiye eşdeğer para ödemek zorunda kalıyorum" dedi. Almanya'da kuru soğanın kilosu yaklaşık 1 euroya satılırken İzlanda'da viski fiyatları ortalama 45 dolar.

16 YIL ÖNCE AÇILDI
Ogmundsson, kapatılacak McDonald's restoranlarının yerine daha ucuz İzlanda ürünleri satacak başka bir isim altında yeni işletmelerin açılmasının planladığını belirtti. İzlanda'da ilk McDonald's restoranı 1993'te açılmıştı.
Sabah


Geri Dön