19 / 04 / 2024

MEB'den özel yetenekli öğrencilere merkezi sınav!

 MEB'den özel yetenekli öğrencilere merkezi sınav!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, özel yetenekli öğrencileri belirlemek amacıyla, 22 Mart Pazar günü Türkiye genelinde ilk kez yapılacak imtihanda; 228 bin genç ter dökecek .



MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, MEB'in özel yetenekli öğrencilere yönelik 1960'lı yıllarda fen liseleriyle başlattığı çalışmaların, 1996'da Bilim ve Sanat Merkezlerinin (BİLSEM) kurulmasıyla sürdüğünü söyledi. BÎLSEM'lerde özel yetenekli öğrencilerin, okul dışı saatlerde yetenekleri doğrultusunda etkinlik ve proje tabanlı eğitim aldığını anlatan Güngör, öğrencilerin güzel sanatlar, havacılık, akıl ve zeka oyunları, düşünce eğitimi, arkeoloji, şehir kültürü, yaratıcı yazarlık, drama, yazılım, yabancı dil, liderlik, mekatronik, astronomi ile uzay bilimleri gibi bilim dallarında, özel ilgi ve yetenekleriyle buluştuğunu belirtti. 


Yetenek tespiti Celil Güngör, "BİLSEM'lere öğrenci alımının daha sağlıklı yapılabilmesi ve bu merkezlerde eğitim kalitesinin artırılması amacıyla, merkezi bir sınav gerçekleştirilecek. İlk defa, 22 Mart Pazar günü, saat 10.00'da yapılacak merkezi sınava 228 bin öğrenci katılacak" diye konuştu. Sınavın, geçerlilik ve eşitlik ilkesi açısından tüm Türkiye'de aynı anda yapılacağını bildiren Güngör, katılacak öğrencilerin, sınıf öğretmenlerince aday gösterilme yoluyla belirlendiğini bildirdi. Güngör, bu öğrencilerin e-okul sistemi üzerinden 16-23 Şubat'ta Bakanlığa iletildiğini aktardı. Geçmişte BİLSEM'lerde özel yetenek tespitinin sadece 4' gidenlere yönelik yapıldığını dile getiren Güngör, "Bu yıl ilk kez, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında, ilkokul 2, 3 ve 4'üncü sınıf öğrencileri genel zihinsel, resim ve müzik yeteneği alanlarında tanılama sürecine dahil edildi" dedi. Güngör, merkezi sınavda, 228 bin öğrencinin önce yazılı sonra da Weschler Nonverbal (WNV) Yetenek Testlerine tabi tutulacağını kaydetti.


14 bin öğrenci kayıtlı 


Türkiye genelinde 64 ilde 72 BÎLSEM'de 14 bin 390 öğrencinin kayıtlı olduğunu aktaran Güngör, "2013-2014 eğitim-öğretim yılı itibarıyla, tanıyla özel yetenekli olduğu tespit edilen 50 bin 800 öğrenciden 2 bin 284'ü bu merkezlere kayıt oldu. Bakanlık olarak, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında, 7 bin dolayında öğrencinin bilim ve sanat merkezlerine kayıt olmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 


YTB'den yabancı öğrencilere burs 


Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye'de lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde öğretim görecek 5 bin yabancı öğrenciye burs verecek. YTB tarafından yürütülen Türkiye Bursları'na 31 Mart'a kadar www.turkiyeburslan.gov.tr adresinden 8 ayrı dilde başvuru yapılabilecek. Lisans öğrencilerine 600, yüksek lisans öğrencilerine 850 ve doktora yapanlara da 1200 lira burs sağlanacağı belirtilen açıklamada, kazananların akademik başarı ve teknik ön elemelerinden geçtikten sonra yapılacak mülakatla belirleneceği ifade edildi. Uluslararası öğrencilere bursun yanı sıra Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında ücretsiz konaklama, eğitime başlamadan önce bir yıl boyunca zorunlu ve ücretsiz Türkçe eğitim imkanı da sunulacak. 


Kitap bağışıyla okul kütüphaneye kavuştu 


TED Rönesans Koleji öğrencileri anlamlı bir projeye daha imza attı. 'Herkes kitap okuyabilsin' sloganıyla yola çıkan TED Rönesans Koleji'nin 4. fA T] sınıf öğrenci- K0L ' II t ^ Alanlarına Kitap Bırakma lattı Toplum Hizmeti çalışmaları kapsamında istanbul Maltepe'de başlatılan proje için Kozzy ve Optimum alışveriş merkezlerinde kitap kumbaraları kuruldu ve şu ana kadar 150 koli kitap toplandı. Toplanan kitaplar Ataşehir ibrahim Müteferrika Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne bağışlandı. 400 adet "100 I Temel Eser" ile 181 adet teslim edildi. 

Böylece TED Rönesans Koleji, toplam 581 adet bağış kitapla Ataşehir ibrahim Müteferrika Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde kütüphane kurulmasına katkı sağladı. 



Türk Eğitim Vakfı, Özgecan Aslan Burs Fonu ile kız öğrencileri okutacak 


Türk Eğitim Vakfı (TEV), ölümüyle derin bir üzüntü yaratan Özgecan Aslan'ın anısını yaşatmak ve tıpkı kendisi gibi olanaksızlıklara karşın okumak isteyen başarılı kız öğrencilerin eğitimine destek olmak için burs fonu oluşturdu. Bu fonla, eğitimini yarım burslu olarak anne babasının desteği ile eğitimini Özgecan'ın azim ve çabasından ilham alarak, onunla benzer koşullarda eğitim hayatlarını devam ettirmek isteyen kız öğrencilere ve ailelerine umut olmanın amaçlandığı belirtildi. 

Özgecan Aslan Burs Fonu'na TEV'in vveb sayfası "www.tev.org.tr" üzerinden bağış yapılabilecek. 



¦ ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, üniversiteye giriş sınavlarında da açık uçlu sınav yapmak için çalışma yaptıklarını belirterek, "Gelişmiş ülkeler öğrencilerini çoktan seçmeli sorulardan oluşan sınavlarla almıyor. Açık uçlu sınav dediğimiz yazılı sınavla alıyor. Biz de buna kendimizi hazırlamalıyız, ama bugünden yarına olacak bir şey değil" dedi. 


¦ İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi, gelenekselleşen "Siyaset Akademisi" programının beşincisinde siyaset ve fikir dünyasının önemli isimlerini 06 Mart - 08 Mayıs 2015 tarihleri arasında Florya yerleşkesinde üniversiteli gençlerle buluşturuyor

 

¦ Doğuş Üniversitesi Müzik Kulübü tarafından ilk kez düzenlenen Liselerarası Müzik Yarışması, çok sayıda izleyici ve yarışmacı okulun katılımıyla Doğu Gözaçan Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. istanbul genelinde yapılan yarışmada, Mektebim Okulları öğrencileri hazırladıkları repertuarla finalde yarışarak ikinci oldu.

 

¦ Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanattan Bölümü, UNESCO'nun "Yemek Kültürü Mirasının Korunması ve Tanıtılması" kürsüsü temsilcisi Francois Rabelais Tours Üniversitesi ile yaptığı anlaşma sonucu UNESCO/UNITVVIN Chairs programının resmi ortağı oldu. 


¦ Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Teknopark'ta, gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımını azaltmak amacıyla test geliştirildi. Testin SGK'nın ödeyeceği işlemler arasına alındığını söyleyen Prof. Dr. Bahar ince, "ikinci aşamada da antibiyotik reçeteye yazılmadan önce testin uygulanmasının zorunlu hale getirilmesi amaçlanıyor" dedi. 


¦ Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından hayata geçirilen "Çocuk Üniversitesi" ne kayıt yaptıran ilkokul 4. ve 5. sınıf ile ortaokulda öğrenim gören 65 öğrenciye 13 programda eğitim verildi. Öğrenciler burada meslekleri tanıyarak kendilerine uygun olup olmadığını gözlemledi

 

¦ Bilimsel olarak kullanılan cihazların dışardan temin edilmesinin üniversiteye maddi yük getirmesi üzerine kendi cihazlarını üretmeye karar verdiklerini söyleyen Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nafiz Maden, "10 kişilik ekiple 3 bin lira maliyetle sismograf yaptık. Yurt dışından almaya kalsak 50-100 bin lira ödeme yapacaktık" dedi. 


¦ Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Eğitim fakültesini bitiren gençlerimiz haklı olarak gönül koyuyor bize ama en ideal koşulda bile en fazla 95 bin öğretmen alabiliriz. Atanmayı isteyen 500 binden fazla öğretmen aday adayımız var" dedi. 


¦ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-iş Eğitimi Anabilim Dalı Arş. Gör. Hamid Aydemir, TÜBİTAK 2014 Yılı 2. Dönem 2214-A Doktora Sırası Yurt Dışı Araştırma Burs Programı'kapsamında yazmış olduğu "Yaşam Boyu Öğrenme Kapsamında 50 Yaş Üzeri Bireylerde Sanat Eğitimi: Türkiye Amerika Örneği" başlıklı projesi TÜBİTAK tarafından desteklendi. 


Yeniçağ



Geri Dön