29 / 03 / 2024

Mega proje rüzgârı yatırımcıyı uçurdu!

Mega proje rüzgârı yatırımcıyı uçurdu!

Mega projeler özellikle İstanbul ve yakın şehirlerdeki gayrimenkul ve arazi fiyatlarını uçurdu. 1’e 20’ye kadar çıkan değer artışları yatırımcıyı harekete geçiriyor.



İstanbul'daki mega projeler sadece kendi bölgesine değil yakın şehirlere de önemli katkı sağlıyor. Biri tamamlanarak hizmete açılan, diğer ikisinin bitmesi için gün sayılan 3 mega proje her geçen gün bölgedeki yatırımcılar için büyük fırsat oluşturuyor. 

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberinde, İstanbul Havalimanı, Gebze-Orhangazi  İzmir  Otoyolu ve Çanakkale Köprüsü’nün etkilediği bölgeleri hazırlanan TSKB Gayrimenkul raporuyla incelendi. 

Mega proje rüzgârı yatırımcıyı uçurdu!

Gebze - Orhangazi - İzmir Otoyolu, ülkenin sınai olarak en gelişmiş bölgeleri ile en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip bölgelerini birbirine bağlayan, etki alanının oldukça geniş olduğu bir proje oldu. Proje sadece ulaşım değil hem sanayi, hem lojistik, hem de turizm açısından etkilerinin yıllar içinde görülmeye devam edecek.

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Yönetici Yardımcısı Ertaş Karcıoğlu, “Otoyol proje güzergahının gündeme gelmesi ve Osman Gazi Köprüsü’nün geçiş noktalarının belirlenmesi ile birlikte, projenin gayrimenkul değerleri üzerindeki etkisi öncelikli olarak Darıca - Gebze - Çayırova - Dilovası hattı ve çevresinde görülmeye başlandı. İmar planlarının, bölgedeki nüfus artışını destekler nitelik kazanması ile de bölgedeki değer artışları ivme kazanmaya devam etti. Otoyol projesi dışında, bölgedeki gelişim, iş merkezlerinin bu bölgelerde yerlerini almaya başlanması, imar planı revizyonları ve bölgede teknoloji alanlarının planlanması gibi etkenler arsa nitelikli gayrimenkullerde 6 yıl içerisinde yaklaşık 3 - 4 kat değer artışı yaşanmasını sağladı” diye konuştu.

Yalova konum itibariyle değer artışından ilk etkilenen il olurken, Bursa il merkezi ile Gemlik, Orhangazi ve Osmangazi ilçelerinde de tarım amaçlı kullanılan parsellerde; Manisa ayağının Şehzadeler, Soma, Kırkağaç ve Turgutlu ilçeleri; Balıkesir kuzey ve batı kavşakları güzergahı ile Akhisar’dan İzmir’e ulaşan hat büyük değer sağladı.

Mega proje rüzgârı yatırımcıyı uçurdu!

İmarı olmayan arazilerde değer artışı oluyor

Gamze Ertaş Karcıoğlu, mega projelerin öncelikle bölgede imarı olmayan arazilerin satışlarındaki ve değerlerindeki artışı tetiklediğini belirtti. Bu anlamda arazi satışlarından ilk etkilenen bölgeler; Tayakadın, Yeniköy, Durusu ve Karaburun oldu. İstanbul Havalimanı’nın tamamlanmasıyla birlikte bölgeye olan ilgi, havalimanı etrafının değer artışı hızını sürdürüyor.

Bölge ve çevresinde, Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi diğer büyük projelere olan yakınlığa göre, bölgede oluşan değer aralıklarının da üzerinde değerler talep edildiği görülüyor. Diğer taraftan, İstanbul Havalimanı inşaatının başlaması ile birlikte, projenin konut bölgelerindeki pozitif yönde etkisi de görülmeye başladı. Bu anlamda Göktürk, Kemerburgaz, Bahçeşehir, Ispartakule, Kayaşehir ve Arnavutköy ilk etapta etkilenen konut bölgeleri oldu.

Mega proje rüzgârı yatırımcıyı uçurdu!

Son üç yılda Çanakkale 20'ye katladı

Çanakkale Köprüsü, Çanakkale Boğazı’nda inşa edilmesi planlanan ilk köprü olma özelliğini taşıyor. Bu anlamda son dönemlerde, 1915 Çanakkale Köprüsü Projesi’nin doğu yakası olarak Çanakkale il merkezi ve çevre ilçeleri ile batı yakası olarak Gelibolu Yarımadası gündemde yerini alan lokasyonlar arasında. Çanakkale Köprüsü projesinin etkileri son 2 yıldır daha çok konuşulmaya başlasa da, Çanakkale ilinin Anadolu Yakası ile Gelibolu Yarımadası’nda yaşanan değer değişimleri ve yatırımcıların ilgisi aslında son 10 yıllık döneme uzanıyor. 10 yıl içerisinde yapılan satış işlemlerinde yatırım amaçlı satılan arsa ve tarlaların bazı bölgelerde ikinci kez el değiştirdiği görülüyor. Otoyol ve köprü projelerinin etkilediği bölgelerde yapılan araştırmalarda, özellikle proje güzergahlarına olan yakınlığına bağlı olarak, son 3 yılda tarla fiyatlarında 20 kata kadar artışın yaşandığı bölgeler olduğu görülüyor.

 

İstanbul Havalimanı konut fiyatlarını uçurdu!
 

 


Geri Dön