26 / 04 / 2024

Mega projelere gayrimenkul sertifikası gelebilir!

Mega projelere gayrimenkul sertifikası gelebilir!

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yaptığı açıklamada gayrimenkul sertifikası düzenlemesine köprüler gibi büyük altyapı projelerinin de eklenebileceğini dile getirdi



Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, gayrimenkul sertifikası düzenlemesine köprüler gibi büyük altyapı projelerin de eklenebileceğini, düzenlemeye kira getirili projelerin de monte edilebileceğini söyledi.

Gayrimenkul sektöründe finansman çeşitlendirmesi ve küçük yatırımcıların gayrimenkule yatırım yapabilmesini amaçlayan gayrimenkul sertifikası düzenlemesinde, ilk ihracın TOKİ-Makro İnşaat ortaklığındaki konut projesine yönelik gerçekleştirileceği ve ihraçta toplam hasılatın 143.24 milyon lira olarak öngörüldüğü açıklanmıştı.

Sistem, küçük yatırımcının da gayrimenkul projelerinde metrekare bazlı yatırım yapabilmesini düzenliyor.

“DÜZENLEMEYE KÖPRÜLER DE EKLENEBİLİR”


Canikli Reuters’a verdiği söyleşide gayrimenkul sertifikası düzenlemesinin zamanla başka projeler için de genişletilebileceğini şu sözlerle anlattı:

“Düzenleme değer kazanacak bütün projeler için geçerli. Teorik olarak köprüler bile dahil edilebilir. Ancak ilave bazı detaylandırmalar ve modellemeler yapılması gerekiyor. Mesela mülkiyetin kamuya geçmemesi gerekiyor. Belki kira getirisi üzerine kurulu bir model de (gayrimenkul sertifikası düzenlemesine) ilave edilebilir.

ʻʻ

Teorik olarak köprüler bile dahil edilebilir. Ancak ilave bazı detaylandırmalar ve modellemeler yapılması gerekiyor.


“UYGULAMADA YATIRIMCILARIN KONUTLARI HACZEDİLEMİYOR”


Düzenlemenin detaylarını da anlatan Canikli, “Küçük yatırımcıların metrekare bazlı aldığı konutlar haczedilemiyor, rehnedilemiyor. Sertifika satın alanların ödemeleri müteahhide hak ediş gibi aktarılıyor. İnsanlar isterlerse konutu ellerindeki sertifikalarla sonradan satın alabiliyor” diye konuştu.

“Proje yatırımcı için risk içermiyor” diyen Canikli, “Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetki verecek ve bu projelere girecek şirketlerin mali yapılarına bakacak. Sistem bankacılık sektöründeki riskleri de azaltacak” ifadesini kullandı.

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş da geçtiğimiz haftaki açıklamasında “Gayrimenkul sertifikalarının borsada alınıp satılabilmesi sonucunda, gayrimenkulün borsada işlem gören bir finansal araca dönüştürülmesi de mümkün hale gelebilecek” demişti.

GAYRİMENKUL SERTİFİKASI NEDİR?

Gayrimenkul sertifikası, Hükümetin 2016 Eylem Planı'nda yer alıyordu. Gayrimenkul sertifikası gayrimenkul projesi hayata geçiren firma tarafından projenin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen menkul kıymetler olarak nitelendiriliyor. Daha basit olarak anlatmak gerekirse, vatandaşların devlet güvencesinde işlem gören konut projelerinden metrekare bazında hisse satın alabilmesi. Gayrimenkul sertifikasına sahip olan vatandaşlar ellerinde yeterli sayıda sertifika var ise proje tamamlandığında alınan hisse oranına göre daire sahibi olabiliyor. Haklarını bu şekilde kullanmak istemeyenler ya da hisse oranları yeterli olmayanlar ise izahname ile ilan edilen oranda faiz alabiliyor. Bununla beraber talep görmeyen dairelerin bankaca satılması sonucu elde edilen gelirin paylarına bölünmesi sonucu çıkan tutarı alabiliyorlar..



Sözcü


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, gayrimenkul sertifikası düzenlemesine köprüler gibi büyük altyapı projelerin de eklenebileceğini, düzenlemeye kira getirili projelerin de monte edilebileceğini söyledi.


Gayrimenkul sektöründe finansman çeşitlendirmesi ve küçükyatırımcıların gayrimenkule yatırım yapabilmesini amaçlayan gayrimenkul sertifikası düzenlemesinde, ilk ihracın TOKİ-Makro İnşaat ortaklığındaki konut projesine yönelik gerçekleştirileceği ve ihraçta toplam hasılatın 143.24 milyon lira olarak öngörüldüğü açıklanmıştı.


Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) halka arz yoluyla 239.2 milyon lira tutarında gayrimenkul sertifikası ihraç etmek için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurdu. Başvuru Cuma akşamı yayımlanan SPK bülteninde yer aldı.


Sistem, küçük yatırımcının da gayrimenkul projelerinde metrekare bazlı yatırım yapabilmesini düzenliyor.


Canikli Reuters'a verdiği söyleşide gayrimenkul sertifikası düzenlemesinin zamanla başka projeler için de genişletilebileceğini şu sözlerle anlattı:


"Düzenleme değer kazanacak bütün projeler için geçerli. Teorik olarak köprüler bile dahil edilebilir. Ancak ilave baz detaylandırmalar ve modellemeler yapılması gerekiyor. Mesela mülkiyetin kamuya geçmemesi gerekiyor. Belki kira getirisi üzerine kurulu bir model de (gayrimenkul sertifikası düzenlemesine) ilave edilebilir."


Hürriyet 



Haber AA'da şu şekilde yer aldı:


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, gayrimenkul sertifikası satışının şu an için konut projeleri başta olmak üzere dönüşüm projeleri için yapıldığını, altyapı projeleri için mümkün olmadığını ancak ileride söz konusu projelerin de bu modele katılabileceğini belirtti.


Canikli, AA muhabirine, gayrimenkul sertifikası satışına ilişkin gelişmeler ve mega projelerin uygulamaya dahil edilip edilmeyeceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu. 


Gayrimenkul sertifikasının son derece önemli bir finansman aracı olduğunu ifade eden Canikli, uygulamanın eksik yönlerini de tamamladıklarını söyledi. Sistemin "mükemmel" olarak nitelendirilebilecek şekilde hayata geçirildiğini kaydeden Canikli, "Şu an için konut projeleri başta olmak üzere dönüşüm projeleri için düzenlendi, altyapı projeleri için mümkün değil ama ileride onlar da bir şekilde modele katılabilir." diye konuştu. 


Söz konusu yöntemle dönüşüm projeleri için çok ciddi kaynak sağlanabileceğinin altını çizen Canikli, şu anda dönüşümü gerçekleştirilmesi gereken milyonlarca konut bulunduğuna, bununla ilgili gelecek yıllarda çok ciddi bir kaynak ihtiyacının ortaya çıkacağına dikkati çekti. Canikli, ilk uygulamayı Başbakanlık Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) başlattığını belirterek, "İlk menkul kıymeti arz etti. TOKİ'nin öncülük yapması iyi oldu. Sistemin uygulamada nasıl yürüyeceği noktasında  TOKİ  uygulaması iyi bir örnek teşkil edecek. Dolayısıyla talep daha da büyüyecek." dedi.  


Hem küçük yatırımcılar hem de dönüşüm projelerinde yer almak isteyen müteahhitlere kaynak sağlamak adına sistemin önemine işaret eden Canikli, şunları kaydetti:


"Konutun yapımına başlandığı tarihten tamamlandığı tarihe kadar çok ciddi fiyat artışı olduğunu gördük. İnşaatın başladığı tarih ile bittiği tarih arasında ciddi bir kar oranı ortaya çıkıyor. Amaçlardan biri de vatandaşımızı bu kardan, ranttan faydalandırmak. Hatta sermayesi ne kadar küçük olursa olsun, metrekare bazlı fiyatlama yapılacağı için bir vatandaşımız bu şekilde bir metrekarelik konutu temsil eden menkul kıymeti satın alabilecek. Bunları daha sonra biriktirip bittiğinde tamamını alabilecek, isterse satıp karını realize edebilecek. Gerçekten harika bir sistem."


- "Bütün güvenlik mekanizmalarını barındırıyor"

Başbakan Yardımcısı Canikli, gayrimenkul sertifikası sisteminin vatandaş tarafından kavranması gerektiğine işaret etti. Sistemin hiçbir riskinin bulunmadığına ve ilk uygulamanın TOKİ tarafından hayata geçirilmesinin de vatandaşa güven verdiğine dikkati çeken Canikli, "Sistem bütün güvenlik mekanizmalarını ilave maliyet getirmeden içerisinde barındırıyor. Vatandaşımız bu yatırımından ciddi gelir elde edecek. Konjonktür olarak da tam zamanı. Türkiye'de gayrimenkul fiyatlarında köpüğün alındığı özellikle dolar cinsinden fiyatların daha reel hale geldiği bir döneme girdik. Dolayısıyla bu tür finansman araçlarına yatırım yapmanın tam zamanı diyebiliriz." diye konuştu.


Bu sistemin, vatandaşların her boyuttaki talebine cevap verebildiğini dile getiren Canikli, "Dönüşüm sektörüne çok ciddi finansman sağlayacak ve karı da tabana yayacak. Yatırım yapan açısından daha ucuz, faizsiz finansman modeli olacak. Parasını yatıran açısından da faizsiz olarak finansal piyasalarda kar elde etme imkanı ortaya çıkacak." ifadelerini kullandı.


- "İnanılmaz gelir getirici finansal ürün"


Canikli, Turkuaz Kart uygulamasını hayata geçirdiklerini anımsatarak, bu şekilde oturma izni ve vatandaşlık hakkı verileceğini anımsattı. Canikli, "İstanbul'da, büyükşehirlerde dönüşüm projelerinin değeri 1 milyar dolardan aşağı değil. Bunu, yurt dışından buralara, faizli finansman modellerine hassasiyeti olan, bulaşmak istemeyen küresel ölçekli yatırımcılar açısından da inanılmaz bir gelir getirici, finansal ürün olarak değerlendirmek mümkün." ifadelerini kullandı.



AA


Geri Dön