29 / 03 / 2024

Mehmet Akif Müzesi'ne ziyaretçi akını!

Mehmet Akif Müzesi'ne ziyaretçi akını!

Bağcılar Kazım Karabekir Mahallesi’nde hizmete açılan Bağcılar Belediyesi Taceddin Dergahı Müzesi ziyaretçi akınına uğruyor. İlçe dışından insanların da ziyaret ettiği Müze’de Ersoy’a ait eşya ve dokümanlar ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor.



Akif ile ilgili olarak Mısır ve Arnavutluk gibi ülkelerden getirilen özel eşyaların da sergilendiği Müze, Türkiye’nin en zengin Mehmet Akif Ersoy Müzesi olma özelliğini taşıyor.

Vefatının 78. yılında düzenlenecek değişik etkinliklerle anılacak olan İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy adına iki yıl önce hizmete açılan Bağcılar Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Taceddin Dergahı Müzesi’ne ilgi her geçen gün artıyor.  Her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği Müze’de sergilenen Akif’e ait eşyalar ve dokümanlar yoğun ilgi görüyor. 

“MÜZEDE EŞSİZ ESERLER SERGİLENİYOR”

Akif dostları, ünlü şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u daha iyi anlamak ve yakından tanımak için Taceddin Dergahı Müzesi’ni gezerek bilgi alıyor. Bağcılar Belediyesi Taceddin Dergahı Müzesi’ni ziyaret edenler sergilenen eserleri yakından inceleme imkanı buluyorlar. Akif’in el yazması orijinal eserleri ile ilgili ziyaretçilere bilgi veriliyor. Müze’de Akif’e ait milletvekili olduğu dönem meclisteki albümü, beratı da yer alıyor. Müzedeki en ilginç eserlerden birisi de Akif’in vefatından sonra öğrencilerin kendi yazdıkları makalelerden oluşan 10 sayfalık kitapçık. Öğrenciler, bu kitapçığı satarak Akif’in mezarını yaptırmışlardı. Müzede, ayrıca Akif’in ailesine gönderdiği el yazması mektupları ve şiirleri, yakın arkadaşlarıyla çektirdiği fotoğrafları, kart postallar ile devletin kendi adına çıkardığı pul ve paralar ile değişik dokümanlar yer alıyor.

 “TÜRKİYE’NİN EN ZENGİN AKİF MÜZESİ”

“2011 yılının Mehmet Akif Ersoy Yılı” olarak ilan edilmesinin ardından harekete geçerek Kazımkarabekir Mahallesi’nde Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzesi’ni inşa ettiklerini ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Akif’in Milli Mücadele yıllarında Ankara’da kaldığı ve İstiklal Marşı’nı yazdığı Tacettin Dergahı’nı aslına uygun olarak inşa ettik. Merkez, Tacettin Dergahı ve Kültür Merkezi olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Müze olarak açtığımız Tacettin Dergahı’nda Akif’in eşyalarını sergiliyoruz. Konferans salonu, Akif’in kitapları ve hakkında yazılan kitapların yer aldığı kütüphane ve seminer odaları bulunuyor. Kültür Merkezi’nde Araştırmacı-Yazar Mehmet Ertuğrul Düzdağ ile Safahat okumaları gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu. Akif ile ilgili olarak Mısır ve Arnavutluk gibi ülkelerden getirilen özel eşyaların da sergilendiğinin altını çizen Başkan Çağırıcı, “Müzemiz, aynı zamanda Türkiye’nin en zengin Mehmet Akif Ersoy Müzesi olma özelliği taşıyor.” dedi.



MÜZEDE İLGİ ÇEKEN ESERLER 

Bağcılar’dan ve İstanbul’un diğer ilçelerinden yüzlerce ziyaretçinin ilgisini çeken Bağcılar Belediyesi Taceddin Dergahı Müzesi’nde şu eserler sergileniyor:

Mehmet Akif Ersoy’un, Kur’an meali noter sözleşmesi levhası, 10’lu kartpostal seti tablosu,  Akif’in adı soyadı, imzası mührünü gösteren tavandan asılı resim(çember şeklinde),Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının resim tablosu, Akif’in oymalı ahşap resim tablosu, Anadolu tarzı kilim, Halkalı baytar ve ziraat mektebi resim tablosu, TBMM resim tablosu, Zağanos Paşa Camii resim tablosu, Tacettin Dergahı orijinal resim tablosu, Akif’in Mısır Hilvan’daki evinin resim tablosu, Beyoğlu Mısır Apartmanı resim tablosu, Sebilürreşad’da baş muhabirlikte kullandığı kart vizit tablosu, Akif’in oğlu Emin Bey ile çekilen fotoğrafı, damadı Ahmet Bey ile torunları Ferda ve Selma Hanımların fotoğrafları, yaylı yatak, kanaviçe işlemeli somya yatak örtüsü,  yastık, yorgan, gaz lambası, Sırat’ı Müstakim Dergisi, Said Halim Paşa, Abbas Halim Paşa, Süleyman Nazif, Cemalettin Afgani, Şerif Muhiddin Targan, Neyzen Tevfik, Hüseyin Kazım Kadri, Yozgatlı Mehmet İhsan Efendi, Eşref Edip Fergan, Ömer Ferit Kam, Mithat Cemal Kuntay’ın tablosu, Akif’in kabrinin fotoğrafı, Akif’in hastalığı dönemindeki fotoğrafı, üniversite gençliğinin tabutunu taşıdığı sırada çekilen fotoğraf, Akif’in Mısır’da arkadaşlarıyla çektirdiği fotoğraflar, İstiklal marşı bestesi taş plak, döneminde akif'e ait şiirlerin el yazısıyla yazıldığı defter, Mustafa kemal'in en çok sevdiği beytin yer aldığı istiklal marşı hatıra kartı  (hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet; hakkıdır hakk'a tapan milletimin istiklal…)



Geri Dön