25 / 04 / 2024

Mehmet Büyükekşi: Zemzem Tower 'da Türkler mağaza açsın!

Mehmet Büyükekşi: Zemzem Tower 'da Türkler mağaza açsın!

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mekke, Medine, Cidde ve Riyad 'a yaptığı ziyaret çerçevesinde yabancı markaların dikkatini çektiğini söyleyerek, “Mesela Zemzem Towers 'ta da Türk markalarının mağaza açması gerek ” dedi



 Suudi Arabistan ziyaretinde Mekke, Medine, Cidde ve Riyad 'a yaptığı geziler çerçevesinde yabancı markaların dikkatini çektiğini belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “H&M ve Next gibi markalar mağaza açmışlar. Mesela Zemzem Towers 'ta da aynı şekilde çeşitli markalar var. Buralarda Türk markalarının da mağaza açması gerektiğini düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde firmalarımız için bu pazarı da gündeme getireceğiz ” dedi.
Öte yandan Mısır ve çevre ülkelerinde yaşanan kaos nedeniyle bu ülkelerle dış ticarette bir sıkıntı yaşandığını söyleyen Büyükekşi, “Bu ülkelerde kaos var. Normal çarklar dönmüyor, bankalar çalışmıyor, insanlar nümayişte. Böyle şartlarda ticaret zaten olmaz ” dedi.

‘QIZ gündeme gelebilir '
Mısır 'ı ekonomik anlamda cazip kılan özelliklerden birisinin de Qualified Industrial Zone (QIZ) denilen nitelikli serbest bölge olduğunu belirten Büyükekşi, “Bu ülkede yaşanan kaos Türkiye 'nin üçüncü ülkelerle işbirliği imkanlarını artırabilir. Mesela ABD ile QIZ projesi yeniden gündeme getirilebilir ” diye konuştu.
Öte yandan Türkiye ile Mısır arasında ‘yüksek düzeyde stratejik işbirliği ' anlaşmasının yapılmadığını kaydeden Büyükekşi, “Mısır 'da eylül ayında bir seçim yapılacak. Seçimde başa gelecek yeni yönetimle bu anlaşma yapılabilir, ilişkiler daha iyi olabilir ” dedi.
Perakende sektörü tarafından Mısır 'ın yepyeni bir pazar olarak değerlendirildiğini kaydeden Büyükekşi, ”Ülkedeki yeni yönetim sayesinde perakende sektörünün önü bu pazarda daha da açılabilir. Demokrasinin gelmesi son dörece önemli ” dedi.

Yüzde 77 düşüş
Mısır 'a yapılan ihracatın şubatın ilk 12 gününde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77 düştüğünü vurgulayan Büyükekşi, şunları söyledi: “Aynı şekilde Cezayir 'e olan ihracat yüzde 34, Tunus 'a yapılan ihracat yüzde 26, Yemen 'e yapılan ihracat ise yüzde 47 oranında düştü. Ama bu rakamlara uzun periyodlarla bakmak lazım. Yaşanan bu durumun Türkiye 'ye olumsuz etkisi olacağını düşünmüyorum. ”
TİM 'in 2010 yılının 4. çeyrek eğilim anketini hatırlatan Büyükekşi, “Bu araştırma 527 firmanın katılımıyla gerçekleştirdi. İhracatçıda 2010 yılındaki karamsarlık ve önünü görememe gibi bir endişe yok. Araştırmada 2011 'in ilk çeyreğindeki yeni pazarlara yönelik eğilim ve beklentilerin değişmeden devam edeceğini öngören firmaların yüzde 74,8 'i Ortadoğu ülkelerinin hedefleneceğini ifade etmiş. Ayrıca ilk 500 büyük firma çin ile Japonya 'yı hedefliyor ” dedi.

Eylem Türk/Milliyet

 


Geri Dön