29 / 03 / 2024

Mehmet Özhaseki: Binalarımızın depreme dayanıklılığını ölçtürmeliyiz!

Mehmet Özhaseki: Binalarımızın depreme dayanıklılığını ölçtürmeliyiz!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Bakan Özhaseki, “Herkesin sorumluluğunu bir başkasına atmadan yerine getirmesi gerekiyor.” dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki,  gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.


Türkiye’nin deprem bölgesinde bulunduğunu vurgulayan Bakan Özhaseki, “Herkesin sorumluluğunu bir başkasına atmadan yerine getirmesi gerekiyor.” dedi.


KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRIYORUZ

2012 yılında başlatılan kentsel dönüşümün 3 milyon vatandaşı ilgilendiren bir aşamaya geldiğini ifade eden Bakan Özhaseki, “Bu sayı tam anlamıyla yeterli olmasa da biz tıkanmış ne kadar kentsel dönüşüm çalışması varsa hızlandırmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın bize yardımcı olması lazım. Deprem her an gelebilir onun için bir an önce herkes kendi binasının sağlamlığını ölçtürmeli ve ona göre de dönüşüm başlamalı” dedi.


HDP'Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI FORMALİTE

HDP’li belediyelere kayyum atanmasını ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, “Belediyeler bir yerin su ihtiyacı, alt yapı ihtiyacı gibi ihtiyaçları gidermesi lazım ama HDP’li belediyelerde böyle bir amaç yok. HDP’li belediyelerin birçoğunun kafasında PKK’ya hizmet etmek amacı var” dedi.


21 yıl belediye başkanlığı yaptığını ifade eden Bakan Özhaseki, bir kere olsun Ankara’ya para istemeye gitmedim. HDP’li belediyelerin birçoğu Kayseri’ye oranla daha avantajlı peki onlar niye hizmet yapmıyor çünkü onlar gelirin neredeyse yüzde 70’ini personele veriyor. O paralarda dağa gidiyor. Belediye başkanları formalite olarak oturuyor. Arkalarında PKK’nın görevlendirdiği 3’lü komite var. Şimdi burada şöyle bir durum var. Hiç kimsenin suç işleme hakkı yok bunları yaparsanız kanun size haddinizi bildirir.” dedi.

DİYARBAKIR SUR AYRICALIKLI

Doğu ve Güneydoğu'da terörden temizlenen bölgelerde yürütülen çalışmalara da değinen Özhaseki, 7 bölgede çalışmaların sürdüğünü, içlerinde Sur'un ayrıcalıklı olduğunu aktardı. Özhaseki, Sur'un binlerce yıllık geçmişi olan, belediye tarafından onaylanmış koruma amaçlı imar planının bulunduğuna dikkati çekti.


EVİ YIKILAN VATANDAŞLARA DEĞİŞİK TERCİHLER

Evi yıkılan vatandaşlara da değişik tercihler sunulduğunu belirten Özhaseki, vatandaşların isterse iki artı bir, üç artı bir evlere yerleşebileceğini, isterlerse de Mardin, Şanlıurfa gibi çevre illerden evler verilebileceğini veya kendi arazisi üzerinde koruma amaçlı imar planına uygun eski evlerden yapabileceğini ifade etti.


Bakan Özhaseki, “Biz vatandaşın mağduriyetini gidermek istiyoruz. Çünkü terör örgütleri o evlere girdiler, insanlar o evleri terk ettiğinde evleri bir çatışma alanı olarak gördüler. Vatandaşın bir günahı yok. O zararları biz tazmin edeceğiz, devlete yakışan da bu. Şimdiye kadar teröristlere devletin sert tokadı vurulduysa bundan sonra da şefkatli kanadının devletin orada vatandaşı sarması lazım. Bunu da yapmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.


Özhaseki, yapılacak evlerde de vatandaşların istedikleri taziye evleri, salça kaynatacakları alanlar gibi geleneksel unsurların da yer aldığını söyledi.


ÇEVRE ALANINDA YAPILAN HİZMETLER

Çevre alanında yapılan hizmetlerle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ülkemizde, çevreyi koruma amaçlı yapılan çalışmalar ve Bakanlığımızca verilen maddi ve teknik destekler sonucunda, son yıllarda kanalizasyon şebekesi ve atık su arıtma tesisi ile hizmet verilen belediye sayısında ve bu hizmetin verildiği nüfusta önemli miktarda artış olmuştur. 2016 yılı Ekim ayı başı itibariyle Belediye nüfusunun yüzde 80’nine atıksu hizmeti verilmektedir.”


“Katı atık düzenli depolama sahaları oluşturma çalışmamız önemli bir seviyeye ulaşmıştır. Bugün 82 katı atık düzenli depolama sahası ile 1091 belediyede 52 milyon vatandaşımıza hizmet verirken 2023 yılında ülke nüfusunun tamamına hizmet vermeyi hedefliyoruz.”


“Mavi Bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür.” diyen Bakan Özhaseki, “ İspanya’nın ardından 2. sırada yer almaktayız. Hedefimiz Dünya birincisi olmaktır.” dedi.


Kayseri Haber 


Geri Dön