19 / 04 / 2024

Mehmet Sindel: Faiz daha fazla gerilemez

Mehmet Sindel: Faiz daha fazla gerilemez

Mehmet Sindel, "Bugünkü faiz cazip. Daha düşüğünü görmek mümkün görünmüyor" dedi



Merkez Bankası'nın faiz indirimine bankaların tepkisinin azaldığını söyleyen HSBC Bireysel Pazarlama Grup Başkanı Mehmet Sindel, "Dolayısıyla bugünkü faiz cazip. Daha düşüğünü görmek mümkün görünmüyor. Konut fiyatları da çok uygunken süreci değerlendirmek gerekir" dedi.

HSBC Bireysel Pazarlama Grup Başkanı Mehmet Sindel, konut piyasasındaki gelişmelerin `tüketiciler için avantaj, bankalar için risk' taşıdığını ifade ederek, her iki kesim için kayda değer uyarı ve değerlendirmelerde bulundu. Sindel konut kredisi faizlerinde görülen düşüşü, bankalar adına `rasyonel' bulmadığını belirtirken, "Ancak tüketici açısından konut almanın tam zamanı" dedi

Yüksek büyüme olmayacak

Mehmet Sindel, bankalar açısından durumu şöyle anlattı: "Konut kredilerinde müşteri kapma yarışı var. Ancak bu yarışın zamanı değil. Bugün dünya ve Türkiye büyüyor mu, yarının bugünden iyi olacağına inanan insan sayısı artıyor mu, talepte bir artış yaşanıyor mu? Hayır. O zaman bu yarışın nasıl bir anlamı olabilir? Biz bu alanda öngörülebilir gelecekte de yüksek büyümeler görmeyeceğiz"

Güven endeksine bakın

Konut alımlarında tatil sonrası canlanma beklendiğini hatırlatan Sindel, "Ama canlanmanın hangi boyutta olacağı kesin değil. Ben en çok tüketici güven endeksi verisine değer veririm. Çünkü insan yarının daha iyi olacağına inanırsa harcama yapar. Ama bu endeksin son aylarda yeniden gerilediğini görüyoruz. Ben hızla faiz indiren bankaların da konutta yüksek artış beklediğine inanmıyorum" dedi.

Faiz de fiyat da cazip

Sindel, "Ev almanın zamanı" değerlendirmesini şöyle açıkladı: "Merkez Bankası'nın faiz indirimine bankaların tepkisine bakın. Giderek azaldığını göreceksiniz. Artık mevduat faizi çok aşağı inmez. Mevduat faizi inmezse, kredi faizi de inmez. Dolayısıyla bugünkü faiz cazip ve çok daha düştüğünü görmek mümkün görünmüyor. Konut fiyatları da son derece uygunken süreci değerlendirmek gerekir.


Geri Dön