28 / 03 / 2024

Mehmet Şişmek: Notu artırmak için yeniden çaba içinde olunacak!

Mehmet Şişmek: Notu artırmak için yeniden çaba içinde olunacak!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şişmek, Moody’s’in, geçtiğimiz Cuma gecesi aldığı not indirim kararı sonrası değerlendirmelerde bulundu. "Not düşüşünü biz ciddiye alıyoruz” diyen Şimşek, notu artırmak için yeniden çaba içinde olunacağını vurguladı.



Anadolu Ajansı Editör Masası'nın konuğu olan Şimşek, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in aldığı not indirimi kararını önemsediklerini belirtti. “Not düşüşünü biz ciddiye alıyoruz” diyen Şimşek, orta uzun vadede notu artırmak için çaba içinde olacaklarını vurguladı.


Şimşek, Türkiye’den önce, Brezilya ve Rusya’da da not indirimlerinin olduğunu hatırlatarak, bu ülkelerde ortaya çıkan olumsuz etkinin, Türkiye’ye kıyasla daha yüksek olduğunu aktardı. Not indirimi için “Bu, dünyanın sonu da değil, önemsiz de değil. Neden? Çünkü yatırımcılar sadece Moody's'e, S&P'ye ve Fitch'e bakmazlar. Aslında piyasalar kredi derecelendirme kuruluşlarına göre hem çok çok daha hızlı hareket ederler, hem daha nitelikli analiz yaparlar, hem de geriden takip etmezler.”


'TÜRKİYE'NİN TEMELLERİ SAĞLAM' 

Şimşek açıklamasının devamında "Yakın dönemde kredi notu düşürülen Rusya ve Brezilya var. Kredi notları düştükten sonra Rusya ve Brezilya piyasalarının tepkisi Türkiye'ye göre çok daha ağırdı. Kredi notu düşüşünün Brezilya ve Rusya'ya etkisi Türkiye'ye göre çok daha derin oldu. Türkiye piyasalarına kredi notu düşüşünün yansımalarının sınırlı olması şunu gösteriyor, Türkiye'nin temelleri diğer gelişmekte olan ülkelere oranla daha sağlam."


HÜKÜMET, TAVSİYE KARARINI DEĞERLENDİRECEK

Şimşek, dün akşam yapılan MGK toplantısında alınan 'OHAL'in uzatılmasına yönelik tavsiye kararı'na ilişkin soruyu ise "Milletimizin temel hak ve özgürlüklerini garanti altına alacak, ülkemizin huzurunu, barışını, kardeşliğini pekiştirecek geçici bir karar. Dolayısıyla 3 ay daha uzatılması tavsiyesinde bulunuldu. Hükümet olarak tabii ki bunu değerlendireceğiz ve ona uygun olarak da gerekeni yapacağız" şeklinde yanıtladı.


BU ADALET SİSTEMİ REFORME EDİLMELİ

Başbakan Yardımcısı Şimşek, görevden alınan hakim-savcılar ile ilgili yurtdışında da kendilerine sorular yöneltildiğini ifade ederek "17-25 Aralık sürecinde yargının nasıl politize olduğunu, bir kısım yargının, milletimize, kanunlara, anayasaya karşı sorumluluğu nasıl bir kenara itip, 10 bin kilometre öteden birilerinin talimatıyla nasıl hareket ettiğini gördük. Bu adalet sisteminin tabii ki reforme edilmesi, hızlandırılması lazım. Adaletin performansa dayalı olması, o veya şu ideolojinin etkisi altında hareket etmemesi lazım" dedi. 


NOTU BİR BASAMAK DÜŞÜRDÜ

Moody’s de geçen Cuma gecesi Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviye olan ‘Baa3’ notunu bir basamak düşürerek ‘Ba1’ seviyesine çekmişti. Bu not seviyesi, Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir ülke’ konumunu kaybetmesi olarak yorumlanıyor.


GUATEMALA VE FAS İLE NOTUMUZ AYNI

EN yükseği ‘Aaa’ ve en düşüğü ‘D’ ile ülkeleri 10 farklı notla değerlendiren Moody’s, Güney Afrika, Brezilya, Malezya, Endonezya gibi ülkeleri yatırım yapılabilir ülke seviyesinde değerlendirirken, Türkiye gibi yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak altında olan ‘Ba1’ notu ile değerlendirdiği ülkeler ise şöyle: 


*Türkiye

*Azerbaycan

*Kosta Rika

*Guatemala

*Macaristan

*Fas

*Paraguay

*Portekiz

* Rusya


Hürriyet


Geri Dön