24 / 04 / 2024

Ömer Aras gayrimenkul yatırımını öneriyor

Ömer Aras gayrimenkul yatırımını öneriyor

Özel bankalar arasında beşinci sırada yer alan Finansbank, ekonominin beklentilerin üzerinde büyümesi nedeniyle 2010 yılı hede



İlk bütçede 50 şube ve bin 500 personel alımını öngören Finansbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Grup CEO'su Ömer Aras, yeni revize plana göre 75 şube açıp bin 700 kişiyi işe alacaklarını açıkladı

Yunanistan'daki ekonomik kriz nedeniyle Finansbank'ın sermayedarı National Bank of Greece'in (NBG) Türkiye'den çıkacağı söylentileri dolaşırken, Finansbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Grup CEO'su Ömer Aras, bu söylentilerin aksine Türkiye'de büyüme mesajı verdi. Türkiye ile birlikte Balkanlarda 6 ülkenin sorumluluğunu üstlenen Ömer Aras, NBG'nin kârlılığının yüzde 46'sının Türkiye'den geldiğini vurgulayarak ekonomik canlılığın beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle 2010 yılı hedeflerini revize ettiklerini açıkladı. Halen 461 şubesi ve iştirakler de dahil 11 bin çalışanı olan Finansbank'ın bu yıl 75 şube açacağını belirten Aras, “Daha önce 50 şube açmayı planlamıştık. Ama ekonomik canlılık beklentilerin ötesinde gerçekleşince hedefimizi 75 şube olarak revize ettik. 1700 kişiyi de işe alacağız. Ayrıca yeni şube açılışı ve teknoloji altyapısına 130 milyon dolarlık yatırım yapacağız” dedi. 26 yıllık meslek hayatının 19 yılında Hüsnü Özyeğin ile birlikte çalışan Ömer Aras, finans sektöründe Özyeğin'in prensi olarak anılıyor. “Millenium Bank için Hüsnü beyden teklif gelse gider misiniz?” sorumuza “Hayır. Oldukça deneyimli bir ekibi var” yanıtını veren Aras ile Finansbank'ın büyüme hedeflerini, sektörün gündemindeki konuları konuştuk ve düşük faiz ortamında yatırımcılara önerilerini aldık.

- Yılın ilk 3 ayı Finansbank ve sektör açısından nasıl geçti?

İlk 3 ay beklentilerden daha iyi geçti. Ekonominin tekrar canlanması beklentinin biraz daha ötesinde oluştu. Kredilerdeki büyüme oranı sektörde yüzde 4.5-5 seviyesine kadar geldi. Bu önemli bir büyüme. Yıllık bazda 13 ile 15'lik bir büyüme öngörüyorduk. Bunun yüzde 5'ini ilk 3 ayda sektör gerçekleştirdi. Kredilerin büyümesi ekonomik aktivitenin canlandığını gösteriyor. Finansbank da aynı paralelde büyümesini sürdürdü, hatta belli alanlarda sektörün üzerinde büyüme yakaladı. Takipteki alacaklar beklentilerin altında kaldı. Geri ödemelerde de olumlu gelişme görüyoruz.

- Finansbank'ın 2010 yılı büyüme hedefleri nelerdir?

2010 yılı içerisinde Finansbank olarak bütçemizi yaparken 50 ÅŸube açacağız dedik. Daha sonra ekonomik canlılık ve ekonomideki beklentilerin bütçe döneminden daha iyi de geliÅŸeceÄŸini düşündüğümüz için hedeflerimizi revize ettik. 75 ÅŸube açmayı planlıyoruz. Bu da aÅŸağı yukarı bin 700 kiÅŸilik bir istihdam demektir. Toplam kredilerde sektörde yüzde 15'lik bir büyüme öngörmüştük. Finansbank için yüzde 20 ile 22 arasında bir büyüme planladık. 2010 yılına olumlu bakıyoruz.  Finansbank olarak önümüzdeki sene yeni ÅŸubelere 55 milyon dolar yatırım yapmamız gerekiyor. Ayrıca teknoloji altyapısına da 70-75 milyon dolar harcayacağız. Toplam 125-130 milyon dolarlık bir yatırım projemiz var.

2 VEYA 4 BANKA ÇEKİLEBİLİR

l Yunanistan'daki kriz sermayedarınız NBG'nin Türkiye'deki büyüme hedeflerini etkiler mi?

Yunanistan'daki kriz makro ekonomik bir kriz. Devletin kendi borçlanmasıyla ilgili bir kriz. Orada mali disiplin, bütçe disiplini gerektiriyor. Bu ülkenin büyümesi üzerinde olumsuz beklenti yaratıyor. Böyle bir ortamda uluslar arası faaliyetleri daha önem kazanıyor. Türkiye bölgenin en büyük ekonomisi ve potansiyeli yüksek. NBG Türkiye'de 2006 yılında Finansbank'a ortak olarak önemli bir yatırım yaptı. Türkiye pazarı onlar için çok önemli. Grubun karlılığının yüzde 46'sı Türkiye'den geldi. Yaklaşık yüzde 10-11 kadarı da Balkan ülkelerinden geliyor. Yani NBG'nin karının yüzde 56-57'si Yunanistan dışında yapmış olduğu yatırımlardan geliyor.

- Bazı Türk bankalarının hisselerindeki el deÄŸiÅŸtirmeler Türk bankacılık sektörünü önümüzdeki dönemde nasıl ÅŸekillendirecek?

Türk bankacılık sektöründe mevcut banka sayısının ileriye doğru artmayacağını, bilakis azalacağını düşünüyorum. Bunun bir kısmı yurtdışındaki yabancı bankaların birleşmesiyle olabilir. Veya Türkiye'ye gelen ama umduğunu bulamayan bazı yabancılar Türkiye'deki operasyonlarını satmak isteyebilir. Dolayısıyla 5 sene içinde Türkiye'deki banka sayısının azalacağını tahmin ediyorum. Tahminde bulunmak zor ama banka sayısı belki 2, 3 veya 4 tane azabilir. Piyasayı daha iyi koklayan, iyi anlayan, müşterinin ihtiyacına cevap verebilen bankalar ön plana çıkacak.

SÄ°YASÄ° RÄ°SKE DÄ°KKAT!

- Türk ekonomisinde gördüğünüz riskler var mı?

En önemli risk bugün için Türkiye'deki siyasi gerginlik üzerinden oluşan risktir. Piyasalarda siyasi riskin yaratacağı stres ekonomiyi olumsuz yönde etkileyebilir. Kendi politikamızı üretip, kendi doğrularımızı belirleyip ona göre bir strateji çizilmesi gerekiyor. Bunu yaparken de ekonominin politik risklerden, stresten uzak durmasında yarar var. Umuyorum ki, böyle bir riskle karşı karşıya kalmayacağız.

- Erken seçim bekliyor musunuz?

Biz şu anda planlarımızı yaparken erken seçim olmayacak şeklinde planlıyoruz. Tabii şu da bir gerçek ki, zaten bir sene sonra temmuz ayında seçim var. Bu temmuzdan sonra seçimlere bir yıldan az bir zaman kalmış olacak. Ama ben inanıyorum ki, şu andaki politik belirsizlikler belli bir şekilde erken seçime gitmede çözümlenebilecek. Bizim inancımız ve arzumuz bu yönde.

BDDK bir süre sonra tahvil ihracına izin verir

- Bankaların tahvil ihracına BDDK'nın onay vermemesini nası değerlendiriyorsunuz?

Finansbank olarak birçok konuda ilkleri yaptığımız için tahvil ihracı ile ilgili SPK düzenlemesi çerçevesinde müracaat ettik  BDDK onaylamadı. BDDK'nın onaylamaması ile ilgili açıklamasında çok önemli bir kelime var: “Şu aÅŸamada onaylamıyoruz.” Bankaların tahvil ihracı önemli bir konu ve belirli regülasyon altında yapılması gerekebilir. ÖrneÄŸin; çıkarılacak olan tahvil miktarı sermayenin belli bir katsayısına baÄŸlanabilir. Benim tahminim; BDDK ticari bankaların tahvil çıkarmasını  tamamen reddetmiyor. Belli bir sürecin geçmesi, altyapının oluÅŸturulmasi sonrasında bu izni vereceÄŸi izlenimini alıyorum. Tahvil piyasası Türkiye için önemli bir piyasa. Bankaların çıkarması da piyasayı zenginleÅŸtirecek ve derinleÅŸtirecek. Çünkü özel sektör tahvil piyasası. Bugüne kadar kalkınma bankaları ve yatırım bankalarının tahvil çıkarma izni vardı. Fakat onlarda çok fazla ihraç yapmadı, piyasa geliÅŸmedi. Tahmin ediyorum, zaman içinde BDDK da buna olumlu bakacaktır. 

Mevduat ve gayrimenkul yatırımını öneriyorum

- Yatırımcılara tavsiyeniz nedir?

TL'yi öneriyorum. Ekonomik büyüme ile birlikte belki gayrimenkul yatırımları da gündeme gelebilir. Türk lirası yatırımlar ve gayrimenkul yatırımları Krizden sonra birtakım ülkelerin gayrimenkul fiyatlarının düştüğünü biliyoruz. İmkânı olduğu takdirde o tür yatırımlar iyi bir getiri sağlayabilir.Ama genel olarak zaten Türkiye ve Türkiye'ye benzer ülkelerin para birimleri güçlenecek. Gelişmiş ülkelerin para birimlerinde ise çok büyük bir güçlenme beklemiyoruz.

- Siz paranızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

‘Terzi söküğünü dikemez' derler ya her meslek için geçerli! Birtakım yapmış olduğumuz gayrimenkul yatırımları var. Ayrıca mevduatta değerlendiriyorum. Yatırımcıların özellikle şuna dikkat etmeli. Doğru yerde doğru yatırımı yapmak önemli. Fakat bireysel paraların yönetimi ise bu düşük faiz ortamında portföy yöneticilerinin becerilerine kalıyor. Ben yatırımcılara kendi kararlarını vermeden önce bankalarına danışmalarını öneriyorum.

Kredilerde musluklar açık

- En son TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu'nun çıkışıyla tekrar gündeme gelen bankaların kredi kullandırmadığına ilişkin eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bankalar ekonomik kurallara göre hareket ediyor. Hiçbir zaman bankalar bir araya gelip “Artık biz kredi vermeyelim, aman piyasalar çok riskli” ÅŸeklinde bir yaklaşım yok. Bankacılık bugün Türkiye'de rekabetin en güçlü yaÅŸandığı sektör. Bütün bankalar piyasa payını artırmaya çalışıyor. Bankaların kaynak sıkıntısı da yok. Ellerine gelen her türlü fırsatı deÄŸerlendirmek zorundalar.  

Türkiye % 5.5 büyümeyi yakalar

- Yıl sonu faiz, dolar, euro, büyüme hızı ve enflasyon tahminlerinizi alabilir miyim?

Enflasyon tahminimizi son geliÅŸmeler ışığında revize ettik. Şu an için yüzde 8.3 gibi bir enflasyon tahminimiz var. 2011 yılı için yüzde 7.3 seviyesinde öngörüyoruz. Ekonomik büyüme olarak yüzde 5.5 seviyesinde bir büyümeyi Türkiye'nin yakalayabileceÄŸini düşünüyoruz. Merkez Bankası'nın ÅŸu anda yüzde 6.5 olan faizlerinin yıl sonuna kadar yüzde 8.5 seviyesine yükselebileceÄŸini düşünüyoruz. Ağırlıklı olarak son 4 ay içerisinde, eylül, ekim, kasım ve aralık döneminde gerçekleÅŸeceÄŸini düşünüyoruz. Planlarımızı o ÅŸekilde yaptık. Ama enflasyonist datalar ve beklentiler belki bunun biraz daha öne çekilmesini gerektirebilir. Kurlar açısından TL güçlü olmaya devam edecek. Ciddi bir deÄŸer kaybı öngörmüyoruz. Dolar 1.50-1.52 TL seviyesinde olabilir. Öte yandan euronun dolara karşı deÄŸer kaybetmeye devam edeceÄŸini tahmin ediyoruz. 

Romanya'ya taksitli kredi kartını götürdü

- Sizin 6 ülkeyi kapsayan sorumluluğunuz var. NBG'nin bölgedeki büyüme planları açısından Türkiye'nin önemi nedir?

Türkiye'den sonra en büyük faaliyet Bulgaristan'da. Daha sonra Romanya, Sırbistan, Makedonya ve Arnavutluk geliyor.  Finansbank'ın teknoloji, ürün geliÅŸtirmesi, satış teknikleri olarak çok iyi bir know-how'u var. Bu know-how'u Balkan ülkelerine aktarıyoruz. Bu çerçevede bazı arkadaÅŸları orada görevlere yollladık. 3-4 kiÅŸi Balkanlar'da çalışıyor. Bize de hizmet veren kredi kartı yazılım ÅŸirketinin yazılımını Romanya'ya da uyguladık. Romanya'da da taksitli kredi, taksitli kredi kartı gibi iÅŸlemler yapma imkanı saÄŸlayacak.

Özyeğin'den teklif gelse de Millenium'a gitmem

Bankacılığa 1984 yılında Citi Bank'ta başlayan Ömer Aras, 19 yıl Hüsnü Özyeğin ile birlikte çalıştı

- Sektörde Hüsnü Özyeğin'in prensi olarak anılıyorsunuz. Millenium Bank'ı aldıktan sonra size iş teklifinde bulundu mu?

Hüsnü beyle 19 yıl birlikte çalıştık. Hüsnü bey Finansbank'ı sattıktan sonra yurtdışında Romanya, İsviçre, Hollanda ve Moskova'daki bankaları yöneten çok değerli, bizim bankamızda da daha önce bankacılık yapmış arkadaşlar var. Yeni gelen bir jenerasyon var. Oldukça deneyimli ve etkin bir kadro var. Onun için Millenium Bank'da da Hüsnü bey daha çok gençleri değerlendirecektir. Biz bu işe çok genç iken başladık. 30'lu yaşlarda Finansbank'ın kuruluşunda görev aldım. Eminim Millenium Bank'ı gençlerin yönetmesi daha uygun olur diye düşünüyorum.

- Teklif gelse düşünür müsünüz?

Yok hayır.

Tenis, yelken ve GS en büyük tutkusu

-  BoÅŸ zamanlarınızda neler yapıyorsunuz?

Spor yapmaya çalışıyorum, kitap okuyorum. Tenis oynuyorum. Yazın biraz yelken sporuyla ilgileniyorum.

- Hangi takımı tutuyorsunuz?

Galatarasay. Bu sene biraz hayal kırıklığı oldu ama Galatasaray çok iyi bir takım. 

Su havzasındaki konuta kredi yok

- Sosyal sorumluluk alanında Finansbank olarak neler yapıyorsunuz?
EÄŸitimde çeÅŸitli burslar ve desteklemeler yapıyoruz. Belirli özellikteki projeleri kredilendirmiyoruz. Su havzasındaki inÅŸaatlar ve konut projelerine kesinlikle kredi vermiyoruz. Çevreye duyarlı bir kredi politikası uyguluyoruz. Ä°ki sene önce Erzurum'da bir çaÄŸrı merkezi  açtık ve bölgede çok ciddi miktarda istihdam yarattık. 11 bin çalışanımızı bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Elektrik ve su tüketimini belli bir seviyeye indiren çalışanlarımıza  çekiliÅŸle çeÅŸitli hediyeler veriyoruz.


Geri Dön