29 / 03 / 2024

Meram'da kentsel dönüşüm protesto edildi!

Meram'da kentsel dönüşüm protesto edildi!

Meram'da kentsel dönüşüm eylemleri devam ediyor. Meram Belediyesi tarafından Uluırmak Ali Hoca, Uluırmak Saka ve Fahrunnisa mahallelerinde başlatılan “Kentsel Dönüşüm ve İmar Uygulaması Projesi” bölge sakinleri tarafından ikinci kez protesto edildi



Meram'da kentsel dönüşüm eylemleri devam ediyor. Meram Belediyesi tarafından Uluırmak Ali Hoca, Uluırmak Saka ve Fahrunnisa mahallelerinde başlatılan “Kentsel Dönüşüm ve İmar Uygulaması Projesi” bölge sakinleri tarafından ikinci kez protesto edildi


Belediyeyi protesto eden mahalle sakinleri, yolu çift taraflı trafiğe kapattı. Trafikte bekleyen vatandaşlar ile mahalle sakinleri arasında kısa süren tartışmalar yaşandı. Eylemde mahalle sakinleri adına açıklama yapan Seyit Yalçın, gayrimenkullerinin belediyenin yanlış imar ve hakkaniyete aykırı yaklaşım sergilediğini, bu nedenle vatandaşın mülkiyet haklarının gasp edildiğini belirtti.


Yalçın, Kentsel Dönüşüm Projesi'nin tekelci bir zihniyet ile gerçekleştirileceğini söyledi. Yalçın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Meram Belediye Başkanı Fatma Toru hanımefendi taleplerimizi dinlesin ve hakkımızı versin. Yapılan düzenlemeler ile bizler büyük mağduriyet yaşıyoruz. Mülkiyet hakkımız ve ekonomik özgürlüğümüz gasp ediliyor. Gayrimenkullerimiz serbest piyasa koşullarına aykırı olarak özel sektör firmaları ile anlaşma hakkı verilmeden Meram Belediyesi tekeline zorlanmıştır. Bize açıkça ‘Koşulları belirleyemezsiniz, biz yapacağız, bu rantı kimseye yedirmeyiz’ deniliyor. Hemen yanı başımızda Karatay Belediyesi'nde bulunan vatandaş istediği özel sektör firması ile anlaşabilirken, Meram Belediyesi tekelci bir yaklaşım yaklaşımla ve istediği oranlarda ben yapacağım demektedir. Hakkaniyete aykırı olarak 300 metrekareye 1 daire şeklinde hakkaniyetten uzak bir tavır sergiliyorlar. Özel sektör firmaları ise 150 metrekareye 1 daire teklifinde bulunuyor. Hakkımız yarı yarıya gasp ediliyor.”


BELEDİYE YANLIŞTAN VAZGEÇMELİ


Belediyenin yaklaşımının kabul edilemez olduğunu söyleyen Yalçın, “Gayrimenkullerimizin belediyelerce ranta peşkeş çekilmesini kabul etmiyoruz” dedi. Gayrimenkullerinin emsal oranının 1.6 olup, bu oranın 2.1 veya 2.5’e çekilmesini ve mağduriyetlerinin giderilmesini talep eden Yalçın, konuşmasını şu ifadeler ile tamamladı: “İlgili belediyeler tarafından söz konusu imar uygulaması ve Kentsel Dönüşüm Projesi neticesinde gayrimenkullerimize uygulanacak emsal oran artsın. Mağduriyet yaşamamak istiyoruz. Aksi durumda mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz ve her türlü hukuki mücadeleyi başlatacağız. Seçim dönemlerinde biz vatandaşlardan oy almak için her türlü olumlu yaklaşımı sergileyen başkanlarımızdan aynı şekilde bu taleplerimizi dikkate almasını istiyoruz. Aksi durumda önümüzdeki seçim döneminde özellikle biz mahalle sakinleri olarak, sandıkta mevcut siyasi parti ve başkanlarına beklemedikleri şekilde seçim sonuçlarında büyük süprizler yaşatacağız.” Mahalle sakinleri açıklamanın ve attıkları sloganların ardından olaysız bir şekilde dağıldı.


Merhaba Gazetesi



Haber Milliyet Ek'te şu şekilde yer aldı;


Konya tarihinin en büyük kentsel dönüşümünü Meram ilçe Belediyesi gerçekleştiriyor. Konya'nın Uluırmak Ali Hoca, Uluırmak Saka ve Fahrünnisa mahallelerinde başlatılan "Kentsel Dönüşüm ve İmar Uygulaması Projesi" bölge sakinlerince hiç de iyi karşılanmadı. 


Sebebi de bu kentsel dönüşümde, inşaat şirketleri mülk sahiplerine 150 metrekare arsa için bir daire verirken, Meram Belediyesi de 300 metre kare arsaya 1 daire veriyor. Tabiki buna da mahalle halkı tepki gösteriyor. 


'Özgürlüğümüz gasp ediliyor'

Belediyeyi protesto eden mahalle halkı, yolu çift taraflı trafiğe kapatarak eylem yaptı. Pankartlar açan ve sloganlar atan arsa sahipleri olaysız bir şekilde dağıldı. 


Mahalle sakinleri adına açıklama yapan Seyit Yalçın, gayrimenkullerinin belediyenin yanlış, imar ve hakkaniyete aykırı yaklaşım sergilediğini belirterek şunları söyledi: "Belediye Başkanı Fatma Toru hanımefendi taleplerimizi dinlesin ve hakkımızı versin. Yapılan düzenlemelerle bizler büyük mağduriyet yaşıyoruz. Mülkiyet hakkımız ve ekonomik özgürlüğümüz gasp edilmektedir. Gayrimenkullerimiz serbest piyasa koşullarına aykırı şekilde özel inşaat firmalarıyla anlaşma hakkı verilmeden Meram Belediyesi tekeline zorlanmıştır. Oysaki hemen yanı başımızdaki Karatay Belediyesi'ndeki vatandaşlar istediği özel inşaat firmasıyla anlaşabiliyor."


Belediye yanlıştan dönmeli

Belediyenin yaklaşımının kabul edilemez olduğunu da vurgulayan Seyit Yalçın, "Kentsel Dönüşüm Projesi sonucunda gayrimenkullerimize uygulanacak emsal oran artsın. Mağduriyet yaşamak istemiyoruz. Aksi halde mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz ve tüm platformlarda hukuki mücadeleyi başlatacağız" dedi. 


Mal canın yongası. Elbette ki kişiler gasp edilen ya da edilmeye çalışılan haklarını koruyacaklar. Uluırmak Ali Hoca, Uluırmak Saka ve Fahrünnisa mahalle halkının haklı davalarında verdikleri mücadele bize "Haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır" Hadis-i Şerifini anımsattı. 

Umarız belediye bu yanlıştan vazgeçer de, vatandaşın malı "kentsel dönüşüm" adı altında, rantsal dönüşüme kurban gitmez.. 


Milliyet Ek


Geri Dön