19 / 04 / 2024

Merkez Bankası bugün faiz indirecek mi?

Merkez Bankası bugün faiz indirecek mi?

Merkez Bankası, marttan beri her Para Kurulu Toplantısı’nda faiz koridorunun üst bandında indirim yapmıştı. Ancak doların 3.1140 lira ile rekor kırması, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırım beklentisi bu ay değişiklik olmayacağı ihtimalini artırıyor.



ÜST üste yedi kez faiz koridorunun üst bandında indirim yapan Merkez Bankası’nın bugün ne yapacağı merakla bekleniyor. Piyasalar bir süredir dalgalı seyrediyor. Merkez Bankası’nın 25 baz puan indirime gideceğine kesin gözle bakılıyordu. Salı günü dolarda 3.1140 lira ile yine rekor kırıldı. Dün ise Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut’un, Merkez Bankası’nın ihtiyaç duyulması halinde bu ayı pas geçebileceğini söylemesi, Merkez Bankası’nın faizlerde bir değişiklik yapmayacağına yönelik tahminleri güçlendirdi. Bulut’un sözlerinin ardından dolar yüzde 1’e yakın değer kaybederek 3.0679 liraya kadar geriledi. 


KESİNTİSİZ İNDİRİM

Merkez Bankası, bu yılın mart ayından itibaren faiz koridorunun üst bandında üst üste yedi kez kesintisiz indirim yaptı. Eylül ayındaki toplantıda koridorun üst bandında 25 puanlık daha indirim yapıldı ve koridor yüzde 7.25-8.25 bandına geldi. Son yedi ayda 250 baz puan indirim yapan Merkez Bankası’nın 25 puanlık indirimle yoluna devam edeceğine yönelik beklenti çok yüksek. Ancak dolarda hareketliliğin, indirimin yolunu kapatıp kapatmayacağı merak ediliyor. Salı günü dolar 3.1140 liraya kadar yükseldi. Doların seyrinin 3.07 civarında kalması halinde indirme ihtimali yüksek bulunuyor. Ancak dolardaki hareketlilik sürerse Para Politikası Kurulu’nun bu ayı pas geçebileceği söyleniyor. 


BULUT NE DEDİ? 

Piyasalarda her ihtimale karşı 25 baz puanlık indirim daha yüksek bulunurken, Bulut’un sözleri bu ayın pas geçilebileceğine yönelik beklentiyi güçlendirdi. Bulut, “Merkez Bankası çok uzun zamandır koridoru daraltıyor, faiz indiriyor. Merkez Bankası bunu bizden çok daha iyi bilir. Çünkü Merkez Bankası Başkanı ilk göreve geldiğinde de söylemiştim, ‘Her yiğidin ayrı bir yoğurt yiyişi vardır, kimse 6 ay yorum yapmasın’ diye.


Merkez Bankası Başkanımız çok teknik hareketlerle piyasanın anlayacağı mesajlar verdi. Eğer küresel ekonomik şartlar ne gerektiriyorsa, Merkez Bankası onu yapar. Bu ay pas geçmesi gerekiyorsa Merkez Bankası pas da geçer. Merkez Bankası illa da koridoru daraltacak, faiz düşürecek diye bir spekülasyon yaparak kur üzerinden spekülatif gelir elde etmek isteyenlerin balonu ellerinde patlasın diye söylüyorum bunları” dedi. 


HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, hazırladığı raporda, doların dün sabah itibariyle 3.0900 olduğunu belirterek, “Merkez Bankası’nın dolar kurunun bu seviyelerde kalması durumunda kurda daha fazla zayıflığa neden olmamak için bu ay faiz indirmeyebileceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz. Yiğit Bulut’un açıklamaları Merkez Bankası’nın beklemede kalabileceğine dair beklentimizi güçlendiriyor” dedi. 


Kredi faizleri etkilenmiyor

PİYASA uzmanları Merkez Bankası’nın yedi aydır kesintisiz yaptığı indirimlerin kredi faizlerine yansımadığını da hatırlatarak, bu nedenle pas geçme ihtimalinin güçlendiğini dile getirdiler. Son iki aydır Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında yaptığı indirimlere rağmen bankaların tüketici ve şirketlere kullandırılan kredi faizlerine yansımaması tartışma konusu oldu. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, konuyla ilgili bankalarla toplantı yaparak mevduat yarışından vazgeçilmesini istedi. Ancak kredi faizlerinde istenilen seviyeye gelinemedi. Piyasa uzmanları bu nedenle Merkez Bankası’nın indirim yaparak dolarda bir hareketlilik istemeyebileceğini, faizde indirim olması halinde mevduat faizlerinde artışa da neden olunabileceğini söylediler.


Hürriyet


Geri Dön