20 / 04 / 2024

Merkez Bankası faiz indirdi, dolar yükselecek mi? Dolar ve kur korumalı mevduat yatırımı mantıklı mı? Hemen bakın!

Merkez Bankası faiz indirdi, dolar yükselecek mi? Dolar ve kur korumalı mevduat yatırımı mantıklı mı? Hemen bakın!

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı piyasalarda şaşkınlığa neden oldu. Uzun zamandır 17.96 Türk Lirası'nı geçemeyen dolar hızlıca 18 lira sınırını aştı. Peki, riski sevmeyen yatırımcıları neler bekliyor?  Şimdiye kadar kur artışının faiz getirisinin üzerinde olduğu KKM’de ‘denge’ noktaları ne?



Dünya Gazetesi'nden Ufuk Korcan'ın haberine göre; Merkez Bankası’nın bu kararının ardından riski sevmeyen tasarruf sahipleri için bir durum değerlendirmesi yapılması yararlı görülüyor. Geçtiğimiz senenin son günlerinde TL'den dövize yönelim hız kazanmış ve kurlar her geçen gün rekor yükselişler sergilemişti. Türk Lirası'ndan dövize giden paranın önünü kesmek hatta döviz hesaplarında çözülme yaratmak amacıyla kur korumalı mevduat (KKM) ürünü hayata geçirildi. Hem Türk Lirası hem de döviz yatırımcılarının bu ürüne ilgisi büyük olmuştu. 

Merkez Bankası faiz indirdi, dolar yükselecek mi? Dolar ve kur korumalı mevduat yatırımı mantıklı mı? Hemen bakın! 

Uygulama kapsamında, kurlardaki artış faiz getirisinin üzerinde olunca aradaki fark hesaplara ödeniyor ve kurda olası gerilemede faiz geliri alınıyor. Yani bakiyeler vade sonunda her şekilde artış gösteriyor. 

KKM’yi tercih edenlerin yılbaşından bu yana elde ettikleri getiri ile 7 aylık enflasyon rakamları değerlendirildiğinde, yılbaşında birikimlerini KKM’ye yatıran bir kişinin yüzde 35 seviyesinde getiri elde ettiği görülüyor. 

Arada ağustos ayında geride bıraktığımız 20 gün dikkate alınmadığında Tüketici Fiyatları Endeksi’nde yüzde 45.7’lik yükseliş kaydedildi. Yani parasını KKM’de değerlendirenler yılbaşından bu yana enflasyonun yaklaşık 10 puan altında bir getiri elde etti. KKM yatırımcısının enflasyona karşı kendini koruyamadığı görüldü. 

Merkez Bankası faiz indirdi, dolar yükselecek mi? Dolar ve kur korumalı mevduat yatırımı mantıklı mı? Hemen bakın! 

Hisse senedi gibi riskli varlıklara yatırımda bulunmak istemeyenler için KKM'den başka bir yol bulunmuyor. Faize dayalı enstrümanların tamamı KKM’den daha az getiri sağladı. 

Merkez’in sürpriz faiz indiriminden sonra  yeni indirimlerin olacağına ilişkin beklentiler de güçlendi. Dolayısıyla faiz indirimlerinin sürmesi, urlarda yukarı yönlü harekete dstek olacak. KKM de böyle bir ortamda yatırımcısı için ‘güvenli liman’ olacak ve kurdaki yükselişlere  karşı koruma kalkanı görevini sürdürecek. 

Merkez Bankası faiz indirdi, dolar yükselecek mi? Dolar ve kur korumalı mevduat yatırımı mantıklı mı? Hemen bakın! 

DOLAR YÜKSELECEK Mİ?

Paritenin 17,07 Türk Lirası'nın üstünde kalması yüksek olduğu anlamını taşıyacak. Bu seviyenin üzerinde kalması ilk aşamada 18,25 direncine doğru bir hareketlenmeye de neden olabilir. Zirve seviyesinin geçilmesi halinde paritede olası yukarı hareketlerin sürme riski bulunuyor. Bu nedenle, parite üzerinde teknik anlamda bir rahatlamadan bahsedebilmesi için öncelikle 17,07 Türk Lirası'nın altına düşülmesi şartı bulunuyor. Fakat asıl rahatlamanın 3 Ocak 2022 tarihinde başlayan yükseliş trendinin kırılmasıyla alınabileceği de göz önünde bulundurulmalı.  Bu trendin destek noktası da bu hafta için 16,29 Türk Lirası seviyelerine denk oluyor. 

KKM’de faizin yüzde 16’ya inmesi halinde ise yüzde 4.3 civarı olan 3 aylık net getiri, yüzde 4 seviyelerine yakınlaşacak. Hesaplamayı 4.5 vade üzerinde yaparsak dolar kuruyla  faiz getirisinin başabaş noktası 19.20 Türk Lirası'na denk oluyor. Yani sene sonunda 19 lira 20 kuruşun üzerinde bir kur seviyesi olması durumunda aradaki fark hesaplara ödenecek 19 lira 20 kuruştan düşük bir kur seviyesi ise faiz getirisinin daha yüksek olduğu anlamını taşıyor. 

BORSA İSTANBUL'DA SON DAKİKA

Enflasyona karşı birikimlerini korumak isteyenlerin son zamanlarda ilgisinin yöneldiği Borsa İstanbul'da artış devam ediyor. Teknik anlamda oldukça önemli bir trend direnci olan 2.800 puan seviyesini geçen BİST 100 Endeksi’nde yukarı yönlü hareket sürüyor. Daha önce direnç noktası olarak çalışan bu trend çizgisi endeks için bundan sonra önemli bir destek trendi şeklinde çalışacak gibi görünüyor. Bu hafta için ise bu trendin olası destek noktası 2.813 puan seviyesinde görülüyor.  Yani endeks açısından bu trend çizgisinin üzerinde kalındığı sürece inişli çıkışlı bir fiyat seyri de olsa şu an için ana trendden yukarı yönlü olduğuna dikkat çekiliyor. Olası geri çekilmelerde ise bu trend desteğinin altına düşülmesi endeks için 2.700 puan seviyesindeki yatay destek noktasının test edilme riskini gündeme getirebilir.  

Doları ve altını olanlar dikkat! Olacakların senaryosu önceden açıklandı! Geri sayım başladı, zamanı geldiğinde...

Altın fiyatları uçacak! İslam Memiş, gram altın ve gümüşe yatırım yapacağı tarihi açıkladı

Dolar alev alev! Yastık altında doları olanlar bir dakika bile durmayın, hemen bakın! Son dakika dolar kuru


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön