17 / 04 / 2024

Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi!

Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8'de, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 8,50'de ve gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7,25'te sabit tuttu.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8'de, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 8,50'de ve gecelik borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25'te sabit tuttu.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, "Yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artışa bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri ve petrol fiyatlarındaki yükseliş enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır. Öte yandan, toplam talep gelişmeleri bu etkileri sınırlamaktadır." değerlendirmesinde bulundu.


AA


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı


Yurt içi piyasaların merakla beklediği açıklama geldi. Geçen ay 34 ayın ardından ilk kez faiz artırımına giden Merkez Bankası, bu ayı pas geçti.


Yurtiçi piyasaların nefesini tutarak beklediği kritik açıklama geldi. ABD Merkez Bankası (Fed) yılın son toplantısında 25 baz puanlık faiz artışına giderken, Merkez Bankası (TCMB) bu ayı pas geçti.



Yapılan açıklamaya göre, marjinal fonlama oranı yüzde 8,5, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 10 olarak bırakıldı.


UZMANLAR 2'YE BÖLÜNMÜŞTÜ


Uzmanların bir kısmı Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında faiz artırımı beklerken, bir kısmı ise Merkez'in bu ayı pas geçmesini bekliyordu.


FED'DEN 2017'DE 3 FAİZ ARTIRIMI BEKLENİYOR


Geçen sene 10 yılın ardından aralık ayında faizleri 25 baz puan artıran FED, bu yılın son toplantısında faizi 25 baz puan daha artırmıştı. Fed'in 2017 yılında 3 faiz artırımı daha yapması bekleniyor.


TCMB BU YIL NE YAPTI?


TCMB ise yılın ilk 2 ayını pas geçerken, mart ayında faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan, nisan, mayıs ve haziran ayındaki toplantısında 50 baz puan, Temmuz ve ağustos, eylül toplantısında ise 25 baz puan indirime gitmişti. Böylece marttan bu yana yapılan toplam indirim 250 baz puana ulaşırken, TCMB ekim ayını ise pas geçmişti. TCMB kasım ayı toplantısında ise politika faizini 50 baz puan  artırmıştı.


Milliyet


Geri Dön