25 / 04 / 2024

Merkez Bankası'nda kripto paralara yönelik düzenleme!

Merkez Bankası'nda kripto paralara yönelik düzenleme!

Henüz hukuki altyapısı bulunmayan kripto para borsaları için düzenleme yolda. Merkez Bankası kripto para borsasına yönelik vergi düzenlemesi yapmak için harekete geçti. 



Merkez Bankası son zamanlarda çok sayıda kişinin mağduriyetine neden olan kripto para borsasına yönelik düzenlemeleri hayata geçirmek için harekete geçti. Milliyet'ten Hanife Baş'ın haberine göre; öncelik olarak kripto para borsaları için hukuki altyapı ve paralara yönelik vergiler hayata geçirilecek. 

Kripto para borsaları henüz yasal olarak güvenilir platformlar değil. Bu nedenle Türkiye'de ve dünyada regülasyon konusunda çeşitli düzenlemeler yapılıyor. Türkiye'de dolandırıcılık skandallarının sonrasında bu işlemler hızlandı. 

30 Nisan tarihinde Resmi Gazete'de  kripto varlıkların kullanılmamasına dair yönetmelik yürürlüğe girmişti. Yeni yönetmeliğe göre; kripto varlıklar ödemelerde kullanılmayacak. İlk bakışta bu karar kripto borsası için kötü görünse de devlet bu yönetmelikle kripto para varlığını kabul etmiş oldu. 

Sırada ise daha kapsamlı düzenlemeler hayata geçirilecek. İlk olarak ürk borsalarının regüle edilmesi ve kripto para kazançları vergilendirilecek. Fakat vergilendirme işlemi çok kolay olmayacak çünkü bu sistemde kazançlar vergi dışına bırakılabiliyor. Fakat yine de bu borsanın bir an önce yasal altyapıya kavuşması gerekiyor. Bu nedenle  kripto para borsasının teknolojik ve hukuki altyapısının 31 Aralık 2021’e kadar hazırlanacak. 

Merkez Bankası nda kripto paralara yönelik düzenleme!

Mevzuata tabi değil 

Kripto para borsalarının artık kripto varlık hizmet sağlayıcıları olarak isimlendirildiğini söyleyen Avukat Tevfik Kerem Bilen, “Bu platformlar halen bankalar ve diğer sermaye piyasaları gibi mevzuata tabi değiller.10 bin TL hatta daha düşük sermayelerle limited şirketler olarak kurulabiliyorlar. Bu durum risklerin sürmesine neden oluyor. Devlet bir yandan bu şirketleri MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) yükümlüsü haline getirdi. Bununla bu borsalarda terör ve suç gelirlerinin aklanması ve terörün finanse edilmesinin engellenmesi hedefleniyor” dedi.

Sosyal patlama olabilir

Kripto paralar için hukuki altyapı olmadığını söyleyen Bilen şu uyarılarda bulundu: “Thodex, Vebitcoin, Sistemkoin gibi borsaların batması sonucu mağdur olan binlerce insan var.Bunların çözülmesi uzun mücadeleler alacak. Bu diğer platformlara yatırım yapan insanları yıpratıyor. Yatırımcılar nelere yatırım yaptığına dikkat etmeli. Çok güvenilen borsalarda bile bilgi vermekten imtina ediliyor. Kullanıcı gizlilik sözleşmelerini okuduğunuzda yatırımcıları koruyucu hiçbir madde yok. Bu işlem platformları daha çok kendilerini koruyor. Mağduriyet olasılıkları yine devam ediyor.Mağduriyet sonrasında da hak aramak sıkıntılı süreçler gerektiriyor. Bu borsalara yatırım yapanlar ‘bu param giderse ne yaparım’ düşüncesiyle yatırım yapsınlar. Yoksa başları ağrıyabilir. Önü alınamaz bir sosyal patlamaya da neden olunabilir.”

Çok sayıda hukuki sorun var

Dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısının oluşturulması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bir eylem planı oluşturduğunu ve 31 Aralık tarihine karar eylem planının hazırlandığını söyleyen Avukat Elvan Kakıcı Şimşek şunları söyledi: 

"Merkezi bir yapıya sahip olmayan kripto paralara hangi normlar uygulanırsa uygulansın, uygulamada resmi bir muhatap ve otorite olmaması her türlü hukuki uyuşmazlıkta sorun teşkil edebilecektir. Kripto varlıkların emtia ya da banknot gibi fiziki bir bütünlüğü olmadığı gibi merkez bankası gibi otorite oluşturacak bir merkezleri bulunmamakta ve para trafiği de banka yahut elektronik para kuruluşlarının müdahale edebileceği hesaplar arasında olmamaktadır.

Resmi bir otoritenin güvencesi altında olmayan, dijital ortamlara özgü, şifrelenmiş sanal paralar kontrolsüz bir sistem içerisinde müdahale imkanı olmadan riskleri ve sorunları ile büyüyen bir piyasa oluşturmaktadır. Hata ya da kötü niyetli müdahaleleri geri döndürme olasılığı bulunmamaktadır.

Merkez Bankası nda kripto paralara yönelik düzenleme!

Kullanıcıların kripto para ödeme sistemlerinde gerçek kimlikleri doğrulanmaksızın para transferi yapıyor olmaları, yargı organlarınca tarafların gerçek kimlik bilgilerinin doğrudan öğrenilmesini imkansız kılıyor. Ancak merkezi İSS’ler bu işlemlerin trafik/log kayıtlarını tutabiliyor.

Kripto para almak, satmak veya kripto para alım - satım komisyonculuğu yapmak ülkemizde suç veya yasak değil. Ancak kripto paraların hukuki durumunu düzenleyen bir hüküm bulunmadığı için sahtecilik, dolandırıcılık gibi suçlara konu teşkil etmesi olasıdır. Kripto paranın SPK denetiminden uzak olması anonimliği, kontrolsüz tedavülü ve tasarruf şekli nedeniyle pek çok dolandırıcılık eylemine konu edilmekte ve kara paranın aklanmasında da risk oluşturmaktadır."

‘Regülasyon tamamlansın’ 

Türkiye’deki kripto para borsasında faaliyet gösteren temsilciler de gerekli eylem çalışmalarının bir an önce tamamlanması gerektiğini söylüyor. Bunlardan biri Bitci Teknoloji CEO’su Onur Altan Tan. Nisan ayı sonunda bazı yerli borsalarla ilgili ortaya çıkan olumsuz gelişmeleri izledikleirni söyleyerek şu değerlendirmelede bulundu: 

“İlk günden bu yana altını çize çize regülasyon, sermaye yeterliliği, finansal güç dememizin nedeni işte tüm bu yaşananlar. Sektörde yapılacak kapsamlı bir düzenlemenin Türkiye’deki kripto para piyasasını uzun vadede güçlendireceğine, güvenlik ve sermaye yeterliliği gibi konularda getirilebilecek kriterlerin kullanıcılar için doğru ve güvenli yatırım ortamını sağlayacağına inanıyoruz. Bu kapsamda sektörün önde gelen oyuncularının görüşleri de alınarak hazırlanacak olası düzenlemeleri destekliyoruz.”

Merkez Bankası nda kripto paralara yönelik düzenleme!

Yatırımcılar endişeli 

Yaşanan skandalların yatırımcıları endişelendirdiğini söyleyen Tan, şunları söyledi: “Ama şunun da altını çizmemiz gerekiyor. Belki ilk günlerde sektörde bir satış baskısı ya da panik havası görülse de bunun kısa süre içerisinde dağıldığını, bu gelişmeyle kripto para yatırımcılarının ellerindeki varlıkları satıp sektörden çıkmaktansa daha güvenilir, finansal gücü daha yüksek borsalara yöneldiğini gözlemledik.

Burada da bizim de aralarında olduğumuz 4 - 5 borsanın öne çıktığını söyleyebiliriz. Türkiye’de kripto para yatırımı yapan kişi sayısının 4 milyon olduğu tahmin ediliyor. Türkiye bugün dünyada kripto para ilgisi anlamında ilk 10 ülke arasında. Bu doğrultuda, Türkiye’deki kripto para yatırımcı sayısının yakın gelecekte 7 - 8 milyon seviyesine rahatlıkla ulaşabileceğini düşünüyoruz.”

Kripto paralarda balon var mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön