29 / 03 / 2024

Merkez Bankası'ndan faiz indirimine devam kararı!

Merkez Bankası'ndan faiz indirimine devam kararı!

Merkez Bankası dün faizi 100 baz puan indirip yüzde 8.75’e çekerken risklere de vurgu yaptı



Milliyet gazetesi yazarı Zeynep Aktaş, bugünkü yazısında Merkes Bankası'nın faiz indirimi kararını kaleme aldı. İşte Aktaş'ın o yazısı...

Merkez Bankası dün faizi 100 baz puan indirip yüzde 8.75’e çekerken risklere de vurgu yaptı

Merkez Bankası (TCMB) faiz indirimlerine devam ediyor. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), dün yaptığı toplantıda faiz oranını 100 baz puan indirirken risklere dikkat çekti.

Ekonomistlerin neredeyse tamamı faiz indirimi öngörüsünde bulunmakla birlikte beklenti 25 - 100 baz puan arasındaydı. Gerçekleşen faiz indirimi riskten kaçış modundaki piyasalarda TL’ye yansıma sınırlı oldu. İndirim bir süre para piyasalarında yabancısız devam edileceğini gösteriyor. TCMB ise indirimlerin devam edebileceği sinyalini verdi.

Likidite artacak

Merkez, 17 Mart’taki PPK toplantısında 100 baz puanlık indirimle faizi 9.75 seviyesine çekmiş, politika faizi 2 yıl sonra tek haneye inmişti. Dün yapılan toplantının ardından PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 9.75’ten yüzde 8.75’e indirilmesine karar verdi. Peki gerçekleşen 100 baz puanlık bu indirim piyasalara nasıl yansıyacak?

İlk fiyatlamalara baktığımızda etkinin sınırlı kaldığını ancak yukarı doğru olduğunu görüyoruz. Dolar/TL kuru 7 sınırına dayandı ancak altında seyrediyor.

Piyasa aktörlerine göre TCMB koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini hafifletmek için likiditeyi artırmak istiyor. Buna göre de liranın sert düşüşünü şimdilik arka plana atmış durumda.

TCMB, marttan itibaren aktivitenin yavaşlamasına ve karantina sürecine dikkat çekerken küresel büyümeye yönelik risklere vurgu yapıyor. Bu ay sonu açıklanacak enflasyon raporu önemli. TCMB, faiz indirimlerinin devamı olabileceğine de bir sinyal vermekte.

TCMB Beklenti Anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 9.76 olurken Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi yüzde 8.2. TÜİK’in açıkladığı  en son tüketici fiyatı endeksi ise yıllık yüzde 11.86. İvmenin düşürülebilmesi oranında hedefe yaklaşmak da mümkün olabilecek.

TCMB’nin faizle ilgili bir sonraki toplantısı 21 Mayıs’ta. Açıklanacak her türlü yeni verinin kurulun geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği görülüyor.

Merkez Bankası ndan faiz indirimine devam kararı!

TCMB’nin faiz kararına ilişkin hâlâ öngörülerin çok farklı olması etkili bir iletişimin kurulamadığını gösteriyor.

Piyasalar güven unsurunu satın almaya başladığında oynaklıkların da önüne geçilecektir.

Merkez Bankası ndan faiz indirimine devam kararı!

 

Merkez Bankası politika faizini yüzde 8.75'e indirdi!


Geri Dön