25 / 04 / 2024

Merkez Bankası'nın faiz kararı için kafalar karıştı!

Merkez Bankası'nın faiz kararı için kafalar karıştı!

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Erdal Sağlam bugün köşesinde 'Merkez Bankası'nın faiz indirimi' konusunu ele alan bir yazı yazdı. İşte yazının detayları..



KURLARDAKİ hızlı artışa küçümseyici ve geçici olacağı yönünde tepkiler veren AKP iktidarının aslında kur artışlarından ciddi rahatsızlık duyduğunu anlıyoruz.


Sürekli faiz indirimi isteyen iktidar çevreleri bile, son kur hareketi üzerine, “Merkez Bankası’nın bu ay faiz indirimi için bekleyebileceğini” söylemeye başladılar.


Piyasa oyuncuları nezdinde bu ay yapılan anketler, büyük çoğunlukla Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısından 0.25 puanlık bir indirim kararı daha çıkacağı beklentisini yansıtıyordu. Neredeyse yüzde 90’ler seviyesindeki tahminler faiz indiriminin devam edeceği yönündeydi.


Geçen haftaki yüksek kur artışları bile, piyasaların bu tahminlerini değiştirmemişti. Hatta Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların daha 3 gün önce kurdaki hareketi küçümseyen sözleri vardı. Bu nedenle piyasalardaki genel kanı “İndirmese iyi olur ama siyasilerden gördüğümüz kadarıyla bu ay da Merkez Bankası yine faiz indirecek” şeklindeydi.


KORKUYA UYACAKLAR MI

Ancak bu hafta başladığında dolar kurunun yeni rekorlar kırdığı görülünce, belli ki ekonomi yönetimi ve Hükümet de gidişattan tedirgin olmaya başladı. Ya da zaten tedirgindiler, yaptıkları açıklamaların bir işe yaramadığını gördüler. Çünkü Cumhurbaşkanlığı danışmanlarının art arda, “Merkez Bankası’nın her ay faiz indirmesi gerekir diye bir kural yok, bu ay bekleyebilir” şeklinde demeçler vermeye başladığını gördük. Bunun üzerine, piyasa oyuncuları “Acaba Merkez Bankası yönetimde oluşan korkuya uyarak faiz indirmekten vazgeçer mi?” diye sormaya başladılar.


İşte son anda ortaya çıkan bu açıklamaların sonucunda, dün piyasalarda “indirim gelmeyebilir” havası yayılmaya başladı. Bunun üzerine dolar kurunun bir miktar gevşediği de görüldü.


Bu gelişmelerle birlikte, anketlerden büyük çoğunlukla indirim tahmini çıksa bile, bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin sabit bırakılması ihtimali de ortaya çıkmış oldu. İşte bu nedenle bugünkü PPK kararının artık çok daha heyecanla beklenmeye başladığını söyleyebiliriz.


İNDİRİP ‘SONUNA GELDİK’ DERSE

Dünkü kur hareketini de göz önüne alırsak, bugün PPK toplantısından 0.25 puanlık bir indirim daha gelmesi halinde, kurların yukarı çıkacağı kesin diyebiliriz. Ancak bankacılar bu indirimle birlikte Merkez Bankası’nın “Artık faiz sadeleştirmede indirimin sonuna geldik” derse, ya da koridorun altında da bir miktar artırım yapıp, örneğin “yüzde 8 artık tek faiz” açıklaması yaparsa, kurların olumsuz etkilenmeyebileceği konuşuluyor.


Buna karşılık sadeleştirmede sona gelindiği açıklaması için henüz erken olduğu yönünde genel bir kanı var. Özellikle son IMF toplantıları vesilesiyle yapılan Washington temaslarında Merkez Bankası’nın artık tek faize geçmesi yönünde uluslararası kesimden gelen eleştirilerin iyice açığa çıktığı görüldü. Buna rağmen Merkez Bankası yönetiminin, faiz indirimlerinin sonuna gelindiği izlenimi vermek istemeyeceği, bu nedenle de tek faiz açıklaması yapmayacağı tahmin edenlerin sayısı bir hayli fazla.


KURDA YENİ REKOR KIRILIR MI

Merkez Bankası bugün 02.5 puanlık indirim yapar ve bunu indirimlerden biri daha diye lanse, işte o zaman dünkü geriye gidişin de telafi edileceği yani dolar kurunun yeni rekorlar kırabileceği de tahminler arasında.


Tüm bu piyasa tahminlerinin altında “Merkez Bankası’nın bağımsız olmadığı” varsayımı olduğu açık. Piyasa “şimdi indirim yapar, gelecek ay gerekirse faiz artırır” diyemediği için, faiz indirimlerinden daha da korkar oldu.


Özetle; Merkez Bankası gerçekten bağımsız olmazsa biz bu sıkıntıları da, TL’nin hızlı değer kayıplarını da sürekli yaşarız.


Hürriyet 



Geri Dön