26 / 04 / 2024

Merkez'den AVM uyarısı

Merkez'den AVM uyarısı

Kriz öncesi aşırı şişen talep nedeniyle konut sektöründe daralmalar başladı bile. En büyük risk, son dönem sayıları hızla artan alışveriş merkezleri (AVM) sektöründe görüldü



Dünyayı sarsan küresel kriz mortgage sorunu nedeniyle çıkarken, Merkez Bankası tarafından da Türkiye'deki risklere dikkat çekmek için gayrimenkul raporu yayınlandı. Raporda, küresel krizin ardından, ülkedeki artan konut, ofis ve alışveriş merkezi stokunun risk yarattığı belirtilerek, özellikle alışveriş merkezleri uyarısında bulunuldu. Raporda, 'Krizin ardından tüketim hızla daraldı. Bu durum, alışveriş merkezi işletmecileri ve oralarda faaliyet gösteren firmalar açısından ciddi sıkıntı yaratacak' denildi. Raporda, sektörde ciddi işten çıkarmaların yaşanabileceği de vurgulandı.
Merkez Bankası tarafından Danışman Zafer Yükseler tarafından hazırlanan 'Gayrimenkul Sektöründe Gelişmeler ve Olası Sorunlar' konulu raporda şu ifade yer aldı: Hanehalkı için risk: Finansman imkanlarının bol olduğu küresel kriz öncesinde gayrimenkul sektöründe büyük bir talep yaşandı. Ama şimdi global kriz ortamında finansal kuruluşlar ve hanehalkı açısından ciddi bir risk ortaya çıktı....

Tüketim daraldı
Sektörde önemli arz fazlası ve devam eden inşaat stoku olduğuna dikkat çekilen raporda, bu durumun konutlar yanında alışveriş merkezleri ve ofis bina ları için de geçerli olduğu aktarıldı. Raporda, tamamlanan ve inşaatı devam eden pek çok alışveriş merkezi bulunduğu aktarılırken, 'Ekonomide başlayan yavaşlama süreci, alışveriş merkezi işletmecileri ve bu merkezlerde faaliyet gösteren firmalar açısından sorun yaratmaya başladı. Küresel krizin ardından tüketim harcamalarında hızlı daralma sürecine girildi. Bu durumun, mevcut sorunları ağırlaştırırken, alışveriş merkezi işletmecileri ve burada faaliyette bulunan gıda-gıda dışı firmaları finansal açıdan ciddi sıkıntıya sokacağı ve istihdam hacmini önemli ölçüde daraltmak zorunda kalacakları tahmin ediliyor' denildi.

GYO'lar da problemli
Raporda, gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO) tarafından yürütülen ve ucuz dış kaynakla finanse edilen büyük konut projelerinin de dış kaynak girişindeki azalış ve kur artışının etkisiyle sorunla karşılaştığına dikkat çekilerek, 'Krizin etkisiyle gayrimenkul fiyatlarında ciddi gerilemenin ortaya çıkması durumunda, devam eden projelerin tamamlanması ve konutların satılması imkanı azalacak. Bu durum, projeleri yürüten gayrimenkul yatırım ortaklıkları açısından da ciddi finansal sorunlar ortaya çıkarırken, istihdam açısından da sorun yaratacak' uyarısında bulunuldu.
Akşam

Geri Dön