20 / 04 / 2024

Mermer ihracatçısını Sincan korkusu sardı

Mermer ihracatçısını Sincan korkusu sardı

Türkiye'nin doğaltaş (mermer) ihracatçıları küresel kriz yüzünden en büyük pazarları konumundaki ABD'de yaşadıkları büyük kaybın ardından şimdi de Çin'deki Sincan olaylarıyla şok yaşıyor



Geçen yıla kadar Türkiye'nin en büyük mermer pazarı olan ABD'ye ihracat 2009'un ilk 6 ayında çöktü. Buna karşılık mermercilerin Çin'e ihracatı krize rağmen arttı. 2009'un ilk 6 ayında Türkiye'nin Çin'e mermer ihracatı yaklaşık 110 milyon dolar oldu. 2009 yılı sonu itibariyle bu ülkeye yıllık mermer ihracatının 330 milyon dolara çıkması bekleniyor. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, "Biz soydaşlarımızın da Çinlilerin de ölmesini istemiyoruz. Dünyanın hiçbir bölgesinde kan akmasın, savaş olmasın. Hükümetimiz Şincan olayları konusunda soğukkanlı ve iki tarafı uzlaştıracak bir tavır sergilemeli" dedi.

Çin en büyük pazarımız

Küresel ekonomik krizin başlamasından itibaren ABD'ye mermer ihracatının hızla düştüğünü söyleyen Kahyaoğlu, şöyle konuştu: "2008 yılında ABD'ye 307.6 milyon dolarlık doğaltaş sattık. Bu rakam 2009'da 220 milyon dolar seviyelerine kadar inecek. 2009'un ilk 6 ayında ABD'ye sadece 99 milyon dolarlık ihracat yapabildik. 2008'in ilk 6 ayında bu rakam 162 milyon dolardı. ABD pazarında bu hızlı gerilemeye karşılık sektörümüz Çin pazarındaki yükselişle biraz nefes almıştı. 2008 yılında 296 milyondolarlık ihracat yaptığımız Çin'e bu yıl krize rağmen 330 milyon dolarlık ihracat yapacağız. 2009'un ilk 6 aylık verilerine göre zaten Çin bizim en çok ihracat yaptığımız pazar konumuna da yükseldi."

Bir an önce barış

Çin'in dünyanın en hızlı büyüyen ve en büyük ekonomisine sahip olduğunu hatırlatan İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, şöyle konuştu: "Barışı en hızlı tesis edecek ve kalıcı kılacak şey ticarettir, yatırımdır. Bütün dünyada ticaret yapan Türk girişimcileri olarak Çin hükümetine de soydaşlarımıza da sesleniyoruz; önce kan durdurulmalı, ardından bu bölgedeki işsizlikle, fakirlikle mücadele edilmeli. Bölge zengin kaynaklara sahip ve yatırım için de çok cazip. Hep birlikte bölgenin refahını artıralım. Zenginlik barış getirir. Bunu yapmak yerine savaşmanın kan dökmenin hiçbir anlamı yok. Türklerle Çinlilerin savaşarak değil işbirliği yaparak dünyaya örnek olması en doğru yol."

Doğal taş ihracatı yüzde 22 azaldı

Türkiye, 2008 yılında 1.4 milyar dolarlık doğal taş ihracatı gerçekleştirdi.

2009'da bu rakamın 1.2 milyar dolara gerilemesi bekleniyor.

2009 Ocak-Haziran döneminde Türkiye 523.8 milyon dolarlık doğaltaş ihracatı gerçekleştirdi.

Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.2'lik gerileme anlamına geliyor.

2008 yılında 307 milyon dolarlık ihracatla ABD en büyük ihracat pazarımızdı.

Ancak 2009'da bu ülkeye 220 milyon dolarlık ihracat yapabileceğimiz tahmin ediliyor.

Çin'e ihracatımız ise bu yıl 330 milyon dolar olacak.

İhracatı sadece yüzde 12'si blok mermerden, gerisi işlenmiş üründen oluşuyor.
Sadi Özdemir /Hürriyet


Geri Dön