18 / 04 / 2024

Mermerin başkenti Afyon'a Çin granitiyle hastane

Mermerin başkenti Afyon'a Çin granitiyle hastane

Afyonkarahisar'da TOKİ tarafından inşa edilen Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde, mermer yerine Çin graniti kullanılması tepki çekti
 




Önemli mermer ve doğal taş rezervlerine sahip Türkiye'de, kamu kurum ve kuruşlarının ithal granit ile kaplanma modasına Afyonkarahisar'da Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından inşa edilen Araştırma ve Uygulama Hastanesi de eklendi. 400 yataklı devlet hastanesinin yaklaşık 30 bin metrekaresi Çin graniti ile kaplanacak.
Fransa Parlamentosu, ABD Temsilciler Meclisi ve Disneyland gibi birçok ünlü mekanda Türk mermeri kullanılırken, Türkiye'deki kamu kurum ve kuruşları ithal graniti tercih ediyor. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe'nin hastanede Afyon mermeri yerine neden Çin graniti kullandığına ilişkin yazılı önergesine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, mermerin hijyen açısından uzun vadede tercih edilmediği yönünde cevap verdi. Granitin ise yaydığı radon gazı nedeniyle pek çok Avrupa ülkesinde bina içlerinde kullanılması yasaklanmış durumda.

Mermerin başkenti olarak nitelendirilen ve yaklaşık 400 işletmenin faaliyet gösterdiği Afyonkarahisar'da mermer yerine ithal granitin kullanılmasına ise sektör temsilcileri tepki gösterdi. Afyon Boğaz Mermerciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sıtkı Merdivenci, TOKİ'nin yaptığı hastanenin kaplamasında Çin granitinin tercih edilmesinin büyük bir yanlış olduğunu dile getirdi. Kamu kurum ve kuruluşlarının Çin graniti ile kaplanmasını doğru bulmadığını ifade eden Merdivenci, mermerin hijyenik ve sağlıklı bir ürün olduğunu belirterek, "Mermerin hijyenik ve sağlıklı olduğuna ilişkin bilimsel açıklamalar var. Bakanın yanlış ya da eksik bilgilendirildiğini düşünüyoruz. Bu sözler sektöre karşı büyük bir saygısızlık. Derhal sektörden özür dilenmesi gerekiyor. Bu kararı veren bürokratlarla ilgili inceleme isteyeceğiz" diye konuştu.
 
Mermer yerine granit kullanılması üzücü
Merdivenci, ilde yaklaşık 400 işletmenin faaliyet gösterdiğini belirterek, "Hastanenin 30 bin metrekare alanının Çin graniti ile kaplanacağı söyleniyor. Bu bir mermer firmasının 1 yıllık üretimine eşdeğer. Yerli kaynaklarımızı kullanmak yerine ithal ediyoruz. Ayrıca granitin radon gazı yayması nedeniyle pek çok Avrupa ülkesinin bina içerisinde kullanımını yasaklamasına rağmen, biz hastane gibi bir yeri bu taşlarla kaplayacağız. Bu yanlıştan en kısa sürede dönülmesi gerekiyor" dedi.
Afyon İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı İbrahim Alimoğlu da, hastane inşaatında mermer yerine Çin graniti kullanımının çok üzücü bir gelişme olduğunu dile getirdi. Alimoğlu, Esenboğa Havaalanı çalışmasında da granit kullanımının tepki topladığını hatırlatarak, gerek yasal düzenlemeler gerekse genelgeye rağmen hâlâ aynı fikirde ısrarcı olunmasına anlam veremediğini belirtti. Alimoğlu, konunun yakın takipçisi olarak tüm yetkili mercilere başvuruda bulunacağını dile getirdi.
 
Avrupalı graniti yasakladı
CHP Milletvekili Halil Ünlütepe, 5 Ocak 2010'da Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde Afyon mermeri yerine neden sağlığa zararlı olduğu halde Çin graniti kullanıldığı yönünde bir soru önergesi vermişti. Ünlütepe önergesinde, "Bayındırlık Bakanlığı'nın, inşaat projelerinde kullanılan taş kaplamalarında, yöre ekonomisine katkı sağlanması ve ülkemizin zengin yeraltı kaynaklarının değerlendirilmesi amacıyla yerli malzemelerin kullanılmasına öncelik verilmesi yönünde çeşitli kereler yayımladığı tebliğlerine neden uyulmamaktadır? Yaydığı radon gazı nedeniyle akciğer kanserinin en önemli sebeplerinden biri olan ve bu özelliğiyle pek çok Avrupa ülkesinde bina içinde kullanılması yasaklanan granitin bir hastane içinde kullanılmasına nasıl izin verilmektedir? Sağlık açısından doğuracağı zararlar neden göz ardı edilmiştir? Henüz kaba inşaatı devam eden hastanenin yapımında Afyonkarahisar yöresinin doğal zenginliklerinin kullanılması yönünde bir çalışma olacak mıdır" sorularına yanıt istemişti.
 
Mermer hijyenik değil
Yazılı önergeye Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise verdiği yanıtta, "Hastane inşaatlarında döşeme kaplaması olarak mermer kullanılması durumunda, mermerin damarlı malzeme olması ve temizlik maddelerinin içeriğindeki kimyasallara karşı basınç dayanımının düşük olması sebebiyle, zamanla deforme olmakta ve hijyen açısından uzun vadede tercih edilmemektedir. Bu itibarla, hastane inşaatlarında genelde seramik, granit ve PVC malzemeleri kullanılmaktadır. Bahse konu granitin ithal edilecek olması, kalitesiz veya suni malzeme olduğu anlamına gelmemektedir. İmalatlar, halihazırda başlamıştır. Söz konusu malzemeler, şantiye sahasına getirildikten sonra ilgili laboratuvarlarda gerekli testleri yaptırılacak ve ancak gerekli standartlara uygunluğu belgelendikten sonra kullanımlarına izin verilecektir" deniyor.

Referans


Geri Dön