28 / 03 / 2024

Akdeniz Belediyesi kentsel dönüşüm için harekete geçti!

Akdeniz Belediyesi kentsel dönüşüm için harekete geçti!

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, kent merkezindeki Barış ve Bahçe mahallelerinde kentsel dönüşüm için harekete geçti. Konunun uzmanlarıyla bir araya gelen Eş Başkanlar, mahalle sakinlerinin yüzde 83’ünün onay verdiği projenin gerçekleşmesi için b



Akdeniz Belediyesi’nin, Barış ve Bahçe mahallelerinin kentsel dönüşümüne ilişkin olarak bölge sakinlerine yönelik düzenlediği anket araştırmasında, mahalle sakinlerinin yüzde 83’lük bir kesimi, borçlanmayacakları ve yerinden edilmeyecekleri bir projeye destek vermişti. Yapılan anket çalışmasının ardından Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Mehmet Fazıl Türk başkanlığında, konunun uzmanı akademisyenler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir toplantı düzenlendi. Kent dinamiklerinin fikirlerinin alınması amacıyla Akdeniz Kent Konseyi Salonu’nda düzenlenen "Barış ve Bahçe Mahalleleri Kentsel Dönüşümü Toplantısı"na, Mersin Üniversitesi’nden akademisyenler, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri ile katıldı.


“PROJE RANT DEĞİL, İNSAN ODAKLI OLMALI”

Kent merkezini eski canlılığına kavuşturmak için ’başlangıç noktası’ olarak belirlenen 2 mahallenin dönüşümüne, toplantıya katılan kent dinamikleri de onay verdi. Kentsel dönüşümle ilgili görüşlerini aktaran akademisyenler ve uzmanlar, projenin başarılı olabilmesi için öneri ve uyarılarda da bulundular. ‘Doğru bir planlama, doğru bir tasarım ve bütün bunları uygulamaya dökecek bir modelleme ile bu çalışmanın olumlu sonuç vereceği’ kanaatinin öne çıktığı toplantıda, mahalle sakinlerinin yanı sıra kente değer veren bütün kesimlerin projeye dahil edilmesi gerektiği vurgulandı. Büyükşehir Belediyesi’nin de projeye destek vermesi gerektiği katılımcılar tarafından ortak fikir olarak kabul edildi. Yer ve alan seçiminin doğru olduğunun altını çizen ve projenin diğer mahallelere de örnek olacağını belirten akademisyenler ve kent dinamikleri, öneri ve uyarılarını da şöyle sıraladılar: "Rant değil insan odaklı bir proje uygulanması, imar planı hazırlanması, katılımcılığın esas alınması, ilk proje olduğu için doğru yöntem uygulanması, farklı planlama ve tasarım modeli oluşturulması, ekolojik kentsel tasarımın ağırlıklı olması ve yeşil alanların korunması, kültürel kimlik ve sosyal değerlerin korunması, mahalle olgusu ve komşuluk ilişkilerinin göz ardı edilmemesi, ortaya çıkacak kazancın halka verilmesi, kat yüksekliğinin çok olmaması, mimaride kuzey-güney ve rüzgar durumunun dikkate alınması, güneş enerjisinden faydalanılması, kentin tarihi değerleri ve geçmişinin korunması."


“MODEL, TASARIM VE PLANLAMA NOKTASINDA KATKI BEKLİYORUZ”

Toplantıda konuşan Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Türk, verilen desteğin kendilerini cesaretlendirdiğini belirterek, deneyimlerden alacakları örneklerle ortaya iyi bir proje ve sonuç çıkacağına inandığını söyledi. Barış ve Bahçe mahallelerinin başlangıç olacağına ve projenin Akdeniz’in, Mersin’in tümünü kapsayacağına işaret eden Türk, “Mahallelerimizde anket yaptık, el bildirileri dağıttık, halkımızın projeye bakışını ölçtük ve büyük desteğini aldık. Barış Mahallesi’nde çok eski bir evin yıkılması sonucu yaşanan acı olay, projeyi burada başlatma gereğini ortaya çıkardı. Bu iki mahallemizde kentsel dönüşümü sadece bugün değil dün de savunduk, yakın geçmişte Bakanlarla ve hükümet yetkilileriyle de görüştüm, konuyu tartıştım" dedi.

Dönüşümle ortaya çıkacak kazancı adaletli bir şekilde dağıtmanın ve yıllardır bölgede yaşayan insanlara bu kazancı ulaştırmanın temel ilkeleri olduğunu vurgulayan Türk, “Dönüşüme dair model, tasarım ve planlama noktasında da özellikle katkılarınızı bekliyoruz. Bizleri yalnız bırakmayacağınıza inanıyor, üniversiteler, uzmanlar ve odaların yapacağı çalışmayla ortaya güzel örnekler çıkacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Eş Başkanı Mutlu da projede katılımcılığı ve şeffaflığı esas aldıklarını, kentin tüm dinamiklerini içine katan bir anlayışla hareket ettiklerini kaydetti. Projeyle ilgili bir birim oluşturup tartışmalar yürüttüklerini dile getiren Mutlu, "İleriye doğru nasıl adım atacağımızı sizlerden aldığımız fikirler belirleyecek. Belediye olarak toplumun tüm paydaşlarından da taleplerimiz olacak. Çünkü bu projeyi birlikte gerçekleştireceğiz. Bu süreci, açık, aleni ve sarih bir şekilde sizlerle birlikte yürütmek istiyoruz. Türkiye’de bir model yaratmak gibi bir iddiamız, toplumsal ekoloji iddiamız var. Sosyolojik olarak o mahallelerde yaşayan insanlar nasıl yaşıyorlarsa, sosyologların veya diğer uzmanların bize görüş vermelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“BURADAN ÇIKACAK MODEL TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLSUN”

Birlikte bir komisyon oluşturulması önerisinde bulunan Mutlu, siyasi belirsizlik nedeniyle Bakanlıklarla değil, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile projenin başarılı olabileceğinin de altını çizerek, Büyükşehir Meclisi’nde kapsamlı bir teknik sunum yapılabileceğini belirtti. Akdeniz Belediyesi’nin rant gibi bir derdi olmadığına vurgu yapan Mutlu, şunları söyledi: “Tek derdimiz, insanların mutlu olacağı bir yaşam, sosyolojik, psikolojik, ekolojik olarak da kentimizi daha yaşanabilir ve düzenli bir hale getirebilmek. Evlerin kaç kat olacağı, nasıl olacağı gibi konularda teknik arkadaşlar tartışıp bizleri bilgilendirebilirler. Projenin kapsadığı 22 hektarlık alanı ziyan etmeyelim. Buradan öyle bir model çıkaralım ki tüm Türkiye’ye, diğer belediyelere örnek olsun. O mahallelerin, evlerin sıkıntısını yıllarca çeken kadınlar da rahat etsin, çocuklar mutlu olsun. Açıkçası halk ne istiyorsa o olsun. Eskiden olduğu gibi Mersin’de limon ve portakal kokusu sarmış sokaklarda yürümek istiyoruz. İnsanları, mutsuz ve birbirlerinden uzak oldukları o küçük kutuların içinden kurtarmamız gerekiyor. Tabi tüm bunları yaparken de hiç kimseyi mağdur etmemeliyiz. Eğer başarılı olabilirsek, bu başarı hepimizin, kentimizin başarısı olacaktır.”


Hürriyet 


Geri Dön