23 / 04 / 2024

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısı yapıldı!

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısı yapıldı!

Mersin Büyükşehir'in Temmuz ayı toplantısına, şu anda İmar Komisyonu’nda olan 1/50 Binlik Çevre Düzeni Planı’nın meclis üyelerine CD olarak verilmesiyle dışarıya bilgi sızabileceği yönündeki tartışmalar damga vurdu.



Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısına, şu anda İmar Komisyonu’nda olan 1/50 Binlik Çevre Düzeni Planı’nın meclis üyelerine CD olarak verilmesiyle dışarıya bilgi sızabileceği yönündeki tartışmalar damga vurdu.  Bunu bir hakaret olarak değerlendiren bazı meclis üyeleri, komisyon üyelerinin bu yöndeki endişelerine tepki gösterdiler. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısının birinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, açılışta yaptığı konuşmada, 15 Temmuz 2016 akşamı Türkiye’de yaşanan darbe girişimine tepki göstererek kınadı. Darbe girişimini, ‘olağan üstü bir Hadise’ olarak niteleyen Kocamaz, “Keşke geçmişten aldığımız tecrübelerle böyle bir olayı yaşamamış olsaydık. Maalesef yanlış, yanlışı getiriyor. Aslında demokrasinin gereği, herkese eşit muamele. Belli bir zümre ya da gruba en ufak bir ayrıcalık tanıdığınızda işin nereye kadar gidebileceği bugün çok açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Maalesef yaşanan bu olayda kurunun arasında yaş da yanmıştır. Maalesef aldığı emri yerine getirmekten başka hiçbir suçu, günahı olmayan o gencecik Vatan evlatlarının bir kısmı hunharca, güya demokrasiye sahip çıkma adına katledilmiştir. Hem böyle bir darbe girişiminde bulunanları hem de meydanlara dökülerek birçok iyi niyetli vatandaşın gözleri önünde bu nahoş hadiseleri yaşatanları da şiddetle, lanetle, ibretle kınıyorum. Allah bir daha bu millete IŞİD canilerinin uyguladığı yöntemleri uygulayacak hainlere fırsat vermesin” dedi.

Türkiye’deki gelişmelerden ve teknolojideki değişimlerden habersiz 30-40 yıl öncesinin mantığıyla bu ülkede darbe yapmak isteyen hainlerin ortaya çıktığını belirten Kocamaz, “Allah bunları da şaşırttı. Akşam 20.30’da herkesin uyanık olduğu bir döneme rastladı bu darbe girişimi ve millet kendi meselesini sahiplendi. Gerçekten milletimizin vakur duruşu, meseleyi sahiplenmesi bu işin bu kadar kolay olmayacağını da dost, düşman herkese gösterdi. Asker ve sivil olarak 208 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hepsine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı diliyorum. Ülkemiz bir terör belası ile uğraşırken bir de kendi içinden böyle bir darbe ile karşılaştı. Her şeye rağmen bütün bir millet olarak sonuna kadar eşitlik, sonsuza kadar demokrasi anlayışı içerisinde el ele, gönül gönüle, birlik ve beraberlik içerisinde geleceğe uzanmak mecburiyetindeyiz. Ortak paydamız Türkiye Cumhuriyeti olmalıdır. İnşallah temennimiz bugüne kadar bir türlü gösterilemeyen bu ortak paydada birleşme, bütünleşme olayı bu vesileyle bir uyanışa dönüşür ve istişare ederek, görüşleri bir ortak noktada birleştirerek, daha güzel günlere hep birlikte yelken açarız. Tüm milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah bir daha böyle bir olayla hem devletimizi hem milletimizi karşılaştırmasın” diye konuştu.

Kocamaz’ın konuşmasının ardından idareden gelen 27, komisyonlardan gelen 26 Gündem maddesi ile gündem dışı 13 teklif görüşüldü.

Meclis’te meclis üyelerine hakaret tartışması yaşandı

Meclis toplantısına damga vuran tartışma ise toplantının sonunda yaşandı. Başkan Kocamaz, şu anda komisyonda görüşmeleri devam eden 1/50 Binlik Çevre Düzeni Planı’na ilişkin bazı meclis üyelerinin planı CD olarak istediklerini, kendilerinin de başlangıçta kabul ettiklerini, ancak bunun sakıncalı olabileceğinin dile getirildiğini söyledi. Kocamaz’ın, bu nedenle isteyen meclis üyelerinin komisyon toplantısına katılabileceğini belirtmesi üzerine söz alan Meclis Üyesi Mustafa Güler, komisyonda görüşülen bir konuyla ilgili görüş belirtmenin meclis üyelerinden esirgenmemesi gerektiğini ifade etti. Güler, “Meclis eğer müzakere ve en üst karar organıysa burada meclis üyeleri kendi sorumluluklarını bileceklerdir. Gerektiğinde sır saklama, bunu korumak gibi çok temel bir sorumlulukları da vardır. Gerektiğinde kentin sırlarının saklanması konusunda sorumlu olmaları gerekir. Bu nedenle meclis üyelerinden bu tür bilgilerin saklanması doğru değildir ve sağlıklı kararların çıkmayacağını da gösterir. Çevre Düzeni Planı aylardır beklediğimiz ve takdir ettiğimiz bir konudur. Burada küçük katkılarımız olursa bundan şeref duyarız, görevimizi de yapmış oluruz. Dolayısıyla bu bilginin meclis üyelerine verilmesini ben kendi adıma talep ediyorum” ifadelerini kullandı.


“Arsa spekülatörlerine fırsat doğar endişesi var”

Bunun üzerine, meclis üyelerinden hiçbir şey esirgemediklerini dile getiren Kocamaz, komisyon üyelerinde, buradaki bilgilerin dışarıya sızabileceği endişesi olduğunu kaydetti. Çevre Düzeni Planı’nın spekülasyona açık bir konu olduğunu vurgulayan Kocamaz, “Daha önce bu zaten burada defalarca tartışıldı. Çoğu arkadaşımız bunların resimlerini bile çekti, belli yerlere ulaştırdı. Bunu hepimiz biliyoruz. Onun için zaten burada çekilen resimlerden dolayı bazı konularda itirazlar başladı. Burada endişe edilen durum ne? Arsa spekülatörlerine fırsat doğar diye arkadaşlarımızın endişesi var. Merak eden arkadaşlarımız bu konuyla ilgili toplantılarda yer alır, fikirlerini ortaya koyar, arkadaşlarımız da bundan faydalanmış olur. Burada gizli, saklı bir şey yok ama böyle bir endişe var. Bu endişeden dolayı arkadaşlarımız bu konunun komisyonlarda görüşülmesi için bana başvuruda bulundular” şeklinde konuştu.


Milliyet 


Geri Dön