24 / 04 / 2024

Mersin Forum Ortadoğu'yu kendine çekiyor

Mersin Forum Ortadoğu'yu kendine çekiyor

50 milyon Euro yatırımla 2007 yılında açılan Forum Mersin halen 2 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor ve ayda 1,5 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor



Multi Turkmall Alışveriş Merkezleri Yönetimi Genel Müdürü Murat Sekmen, "Ortadoğu ülkelerini Forum Mersin'e alışveriş turizmi için çekmek üzere turizm acenteleriyle görüşüyoruz" diyor.

Avrupa Gayrimenkul sektöründe lider Multi Corporation'un Türkiye iştiraki olan Multi Turkmall, alışveriş merkezleri, ofisler ve konutu da içeren çok amaçlı projeler geliştiriyor, bu projelere yatırım yapıyor ve yönetiyor. Multi Turkmall, Türkiye'de "Forum" isimli alışveriş merkezlerini kapsayan geniş bir portföye sahip. Forum Mersin, 2007 Ekiminde bölge halkıyla buluştu. Kentin çehresini değiştiren, sosyal, ekonomik, ticari ve turizm potansiyelini artıran Forum Mersin'in bu başarısı,   Uluslararası   Alışveriş Konseyi'nin (ICSC) 22-24 Nisan 2009'da Barselona'da gerçekleştirdiği Avrupa Konferansında "Büyük Alışveriş Merkezi" kategorisinde birincilikle ödüllendirildi. Forum Mersin'in açılışından sonra yoğun olarak özellikle Ortadoğu ülkelerine yönelik çalışmalar yaptıklarını ve bu nedenle Suriye ve Ürdün'deki turizm acenteleriyle görüştüklerini belirten Multi Turkmall Alışveriş Merkezleri Yönetimi Genel Müdürü Murat Sekmen, "Hem Mersin'in hem de Forum Mersin Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nin tanıtımını yapıyoruz. Şu an yaklaşık 950 otobüs dolusu turist Forum Mersin'e gelerek alışveriş yapıyor" dedi. Multi Turkmall Alışveriş Merkezleri Yönetimi Genel Müdürü Murat Sekmen, dergimizin sorularını yanıtladı.

  Forumların diğer AVM'lere göre fark yaratan tarafı nedir?

  Forum Alışveriş ve Yaşam Merkezleri mimari açıdan çok özel, iyi düşünülmüş, iyi planlanmış; ticari açıdan başarılı olması hedeflenen; yönetimiyle, düzenlenen aktiviteleriyle fark yaratan projelerdir. Bu fark alışveriş merkezi kuracağımız kentte yatırım öncesi gerçekleştirdiğimiz araştırmalarla başlıyor aslında. Kentin ihtiyaçlarını, sosyal yapısını, kültürel ve mimari dokusunu araştırmakla işe başlıyoruz. Bugüne kadar açılan bütün Forumlar kentin doğal dokusuna uyumlu yapılar ve yerel mimari özelliklerinden önemli izler taşıyor. Kentle bütünleşiyor ve onun doğal bir parçası haline geliyor. Bir başka ayırt edici özelliğimiz kentin tüketim alışkanlıklarına ve ihtiyaçlarına uygun mağaza karmasını oluşturmak. Bir diğer nokta da Forumların bulundukları kentin sosyal ve kültürel hayatına yaptıkları katkı. Yerel değerleri gözetmek, korumak, geliştirmek ve evrensel olanla buluşturmak gibi bir iddiamız var. Örnek verecek olursak, Forum Mersin, 2007 yılı Ekim ayında bölge halkıyla buluştu. Kentin çehresini değiştiren, sosyal, ekonomik, ticari ve turizm potansiyelini artıran Forum Mersin, çok kısa sürede Mersin ve Mersinlilerle bütünleşti. Bu başarısı Uluslararası Alışveriş Konseyi'nin (ICSC) 22-24 Nisan 2009'da Barselona'da gerçekleştirdiği Avrupa Konferansı'nda "Büyük Alışveriş Merkezi" kategorisinde birincilikle ödüllendirildi.

  Sektörünüzün bölgedeki yeri nedir? Bu alanda ne gibi çalışmalar yapılabilir?

  Mersinliler sahip oldukları zenginliklerle orantılı olarak, yaşama kültürleri son derece gelişkin insanlar. Dolayısıyla bilinçli tüketiciler. Ancak Forum Alışveriş Merkezi olarak kente katkılarımızın başında çevre kentlere ve Ortadoğu ülkelerine yönelik alışveriş turizmini daha da geliştirmek geliyor. Forum Mersin'in açılışından sonra yoğun olarak özellikle Ortadoğu ülkelerine hizmet veren turizm acenteleri ile görüşmeler başlattık. Bunun dışında Suriye'de ve bağlantılı olarak Ürdün'de bulunan belli başlı turizm acentelerine bizzat giderek hem Mersin'in hem de Forum Mersin Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nin tanıtımını yaptık. Şu an yaklaşık 950 otobüs dolusu turist Forum Mersin'e gelerek alışveriş yapıyor. Hem tatil here de alışveriş amacıyla gelen turist sayısı Forum Mersin açıldıktan sonra yüzde 57 oranında artış gösterdi.

  Forum, bölgeye nasıl bir aktivite kazandırdı?

  Multi Turkmall'un 251 milyon Euro yatırımla bölgeye kazandırdığı Forum Mersin. 1 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Şu anda ayda 1,5 milyo: kişi Foram Mersin'i ziyare: ediyor. Mersinliler için aym zamanda bir yaşam alanı olarak farklı olanaklar sunuyoru: Kültürel ve sanatsal çalışmalara katkıda bulunarak resin sergileri, müzik dinletileri, çocuk tiyatroları, yarışmalar, sinema gösterilen ve çeşitli söyleşilerle Mersin'in sosyal hayatını zeı-ginleştiriyoruz.

  Ekonomik kriz sizi nasıl etkiledi? Krizi aşmak için ne gibi önlemler aldınız?

  Biz kriz dönemine ilişkin önlemlerimizi kiracılarımızla birlikte alma yoluna gittik. Bunlardan birisi dönemsel kira indirimiydi. Ancak asıl önemli olan ve ülke ekonomisinin içinde bulunduğu sıkıntılı dönemi aşmasına da katkı sunduğunu düşündüğümüz faaliyetlerini pazarlamaya dönük ticari kampanyalarımızdı. Reklam ve tanıtıra ciddi yatırımlar yaptık. Ve aslında kriz döneminden sağlıklı çıkmîs. istikran sağlamak, uzun vadeli kalıcı çözümler yaratmak için yapılması gereken de buydu.

Önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte hedefiniz ne?

Multi Turkmall 2009 yılı içinde iki projesini daha hizmete sokacaı. Bunlardan ilki Avrupa'nın en büyük alışveriş ve yaşam merkezi olan Forum İstanbul. 280 ulusal ve uluslararası markaya ev sahipliği yapaaü olan Forum İstanbul, İstanbul Bayrampaşa'da 495 bin metrekare üzerine kuruluyor. 175 bin metrekarelik kiralanabilir alanı bulunan Forum istanbul açılışıyla birlikte 5 bin kişiye istihdam olanağı sağlayacak. Forum İstanbul aralarında IKEA, Praktiker ve Tepe Home'un yer aldığı bin metrekarelik ev dekorasyon alanı, Türkiye'nin ilk Satürn'ü, Teknosa, Bimeks gibi markaların başı çektiği 11 bin 500 metrekarelik teoloji alanı; Türkiye'de ilk kez açılacak olan 5 bin metrekarelik Frr-j Decathlon spor markası, YKM, C&A, Zara gibi ulusal ve uluslarare. mağazalan, restoranlan ve 5 bin 500 araçlık otoparkı ile yalnız İstan bululara değil, İstanbul'u ziyaret eden turistlere de hizmet verecek. Bu yıl içinde bir diğer projemiz Forum Kapadokya da hizmete girecek. Diğer Forum projelerimiz de planlandığı gibi devam ediyor.
Capital


Geri Dön