25 / 04 / 2024

Mersin yenileniyor ve değişiyor!

Mersin yenileniyor ve değişiyor!

Habertürk Güneyli Gazetesi köşe yazarı olan Şevket Coşkun bugünkü yazısında Mersin'deki kentsel dönüşümü anlattı. Coşkun, Mersin'in değişime gireceğini belirtti.



Mersin yenileniyor, Mersin değişiyor. Yıllar önce karar alınmış ve Tren Garı ile Valilik Konağı arasında kalan alan bir proje ile ele alınacaktı. Kültür Bakanlığı yapacaktı. Ancak bu projeden uzun süre haber çıkmadı. 


Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin Kentsel Tasarım ve Yenileme Projesi ile ele alınan buna benzer bir çalışma, tanıtım toplantısı ile duyuruldu. Mersin'in tam merkezi yani kalbi değişiyor. 

Silifke, Atatürk Caddesi, Belediye Taş Bina, Yoğurt Pazarı, Ulu Cami Meydanı, Atatürk Evi Çevresi gerçekten de çok güzel bir proje ile yenileniyor. Belediyenin arkasında ki otobüs durakları kaldırılarak, bu alan Mersinliler için toplanma alanı yapılacak. 


Pırıl pırıl bir Mersin olacak. Yıllardır yazarız, Balık Pazarı ve Kasaplar Çarsısı için bir proje yapılsa diye. Şimdi bu iki yer de bir proje ile ele alınıyor. Gerçekten heyecan verici bir proje. Artık bir izbe olan ve yıllardır bir şey yapılmayan bu kent merkezi, yabancı ve yerli turist için ilgi çekici olabilecek. Bu projeyi anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın toplantısına Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç'in yanı sıra bu bölgede yer alan esnaflarda büyük ilgi gösterdi. 


Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu Çalışmaları onaylandıktan hemen sonra, ada ada çalışmalar başlayacak. 


Yenileme projesinin sinevizyon gösterisi ve 'Mersin Değişiyor' sloganıyla tanıtıldığı toplantıda konuşan Başkan Kocamaz, Kentsel Tasarım ve Yenileme Projesi'nin Mersin'e vizyon katacağını ve kent merkezine hayat vereceğini söyledi. 


Belki de bu projenin en anlamlı tarafı, Başkanın da söylediği gibi yaklaşık 100 yıldır var olan mekânların tamamı korunacak ve bu şekilde yaşatılacak. 


Mersin kent merkezi büyük bir park sorunu yaşamakta ve araçlar yol kenarı ve hatta kaldırımları doldurmaktadır. İşte bu nedenle Kent merkezinde toplam bin 450 araçlık iki ayrı yer altı otoparkı yapılacağı bildirildi. Ayrıca Tarihi Kent Merkezi projesinin devamı olarak da Çamlıbel Bölgesini Canlandırma Projesi hayata geçirilecek. 


Bu proje kapsamında ulaşım, yayalaştırma düzenlemeleri ve kentsel tasarım çalışmaları, Çamlıbel Balıkçı Barınağı, Kruvaziyer Liman ve Sahil Düzenlemesi yapılacağı açıklandı. 

Silifke Caddesi gündüz trafiğe kapatılacak. Modern bir görüntüye kavuşması için kaldırımlar yenilenecek. Alt yapısını sağlamlaştırarak estetik bir görüntüye kavuşması sağlanacak. 

Atatürk Caddesi'nin Atatürk Evi civarındaki bölgesini lavanta, alev ve murt ağaçları ile yeşillendirilecek. 


Gerçekten de bu proje hayata geçirildiğinde yeni bir Mersin olacak ama eskisine sahip çıkılan güzel bir görüntü olacak. Uzun yıllar yapılması gereken, ancak bu güne nasip olan bu projenin bir an önce bitmesini sabırsızlıkla bekliyorum. 




Habertürk Güneyli


Geri Dön