17 / 04 / 2024

Mersin'in kent merkezi tamamen yenileniyor!

Mersin'in kent merkezi tamamen yenileniyor!

Mersin’in kalbi kent merkezi baştan başa yenileniyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Silifke Caddesi, Atatürk Caddesi, Atatürk Evi Çevresi, Taş Bina Çevresi, Yoğurt Pazarı ve Ulu Cami Meydanı’nı yeniliyor.



Mersin’in kalbi kent merkezi baştan başa yenileniyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Silifke Caddesi, Atatürk Caddesi, Atatürk Evi Çevresi, Taş Bina Çevresi, Yoğurt Pazarı ve Ulu Cami Meydanı’nı yeniliyor. Proje kapsamında Silifke Caddesi gündüz araç trafiğine kapatılacak, Taş Bina Kent Müzesi ve Belediye Prestij Binasına dönüştürülecek, belediye yanındaki otobüs durakları kaldırılarak, bu alan Mersinliler için toplanma alanı yapılacak.


Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Kentsel Tasarım ve Yenileme Projesi’nin tanıtım toplantısı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından yapıldı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıya Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri, oda başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile çok sayıda esnaf katıldı.

“Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu çalışmaları onaylandıktan sonra ada ada yenileme projelerine başlayacağız”

Yenileme projesinin sinevizyon gösterisi ve ‘Mersin Değişiyor’ sloganıyla tanıtıldığı toplantıda konuşan Başkan Kocamaz, Kentsel Tasarım ve Yenileme Projesi’nin Mersin’e vizyon katacağını ve kent merkezine hayat vereceğini söyledi. Mersin’i sahiplenmenin onu anlamak, köklü tarihine, hafızasına ve biriktirdiği hatıralara saygı duyarak, eserlerini özenle koruyarak sağlanabileceğine işaret eden Kocamaz, “bugün burada başlatacağımız Kent Merkezi Yenileme Projelerimizin kapsamında bulunan ve ortalama 100 yıldır var olan mekanların tamamı, bizim itinayla korumamız ve yaşatmamız gereken değerlerimizdir. Mersin İli Tarihi Kent Merkezini canlandırmak için alanda yer alan tescilli kültür varlıklarının restore edilmesi, esnafı ve işgücünü destekleyecek politika ve kararların üretilmesi, yeni binaların kent karakterine uygun olarak inşa edilmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu çalışmaları yapılmakta olup, bu plan onaylandıktan sonra 5366 sayılı kanun kapsamında ada ada yenileme projelerine başlanacaktır” dedi.

Kent merkezinde toplam bin 450 araçlık iki ayrı yer altı otoparkı yapılacak

Kent merkezinde yapılacak çalışmaları ile ilgili bilgi veren Kocamaz, “Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nin batısında 850 araçlık yer altı otoparkı, Cumhuriyet Meydanı’nda yaklaşık 600 araçlık yer altı otoparkı, Küçük Çarşı’da Gençlik Merkezi, Taş Bina’nın Kent Müzesi ve Başkanlık Prestij Binası olarak restore edilmesi, Kasaplar Çarşısı ve Balık Pazarı Sokak Sağlıklaştırma Projesi bulunmaktadır. Ayrıca Tarihi Kent Merkezi projelerimizin devamı olan Çamlıbel Bölgesini Canlandırma Projesi çalışmalarımız devam etmektedir. Bu proje kapsamında ulaşım, yayalaştırma düzenlemeleri ve kentsel tasarım çalışmaları, Çamlıbel Balıkçı Barınağı, Kruvaziyer Liman ve Sahil Düzenlemesi yapılacaktır” diye konuştu.

“Kent Merkezindeki yenileme ve işlevlendirme çalışmalarımız 6 alanda yürütülecek”

Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan Tarihi Kent Merkezi Kentsel Tasarım Projesi’nin detaylarını da anlatan Kocamaz, proje kapsamında çalışmaların Yoğurt Pazarı, Silifke Caddesi, Ulu Cami Meydanı, Atatürk Caddesi, Atatürk Evi Çevresi, Taş Bina ve Çevresi olmak üzere 6 alanda yürütüleceğini ifade etti. Yıllardır ihmal edilen ve atıl durumdaki Yoğurt Pazarı’nı bölgenin dokusuna uygun kent mobilyaları ve modern aydınlatmalarla canlandıracaklarını bildiren Kocamaz, “Kaldırımlarını yeniliyor; engelliler için uygun olmayan gezinti yollarını, engelsiz hale getiriyoruz. Yepyeni işlevlere ve estetik bir görünüme kavuşacak olan eski Yoğurt Pazarını, yeni Mersin’in modern simgelerinden biri haline getiriyoruz. Ulu Cami Meydanı’nı da şanına ve manevi atmosferine yakışır bir görüntüye kavuşturuyoruz. Yılların yıprattığı meydan zeminine engelli vatandaşlarımızın rahatça hareket edebilecekleri doğal taşlar döşüyor, yeşil alanları artırıyoruz. Camiyi LED sistemiyle ışıl ışıl aydınlatıyor, modern kent mobilyalarıyla donatıyoruz. İklim şartlarına uygun gölgelikleri ve yeni şadırvanıyla huzur veren doyumsuz bir dinlenme alanı oluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Silifke Caddesi gündüz trafiğe kapatılacak”

Silifke Caddesi Düzenleme ve Yenileme Projesi kapsamında ise birçok tarihi binaya sahip Silifke Caddesi’ni hak ettiği konfor ve estetiğe kavuşturacaklarını söyledi. Bölgenin tarihi dokusuna uygun kentsel tasarım uygulamaları yapacaklarını dile getiren Kocamaz, Silifke Caddesi’ni gündüz araç trafiğine kapatacaklarını, ancak kontrollü araç girişine izin vereceklerini söyledi. Kocamaz, “Altyapısı eksik, yolları ve kaldırımları yıpranmış olan caddemizin yollarını yeniliyor, altyapısını sağlamlaştırıyoruz. Yeşil alan düzenlemeleriyle estetize ettiğimiz cadde üzerine ahşap kent mobilyaları serpiştiriyoruz. Böylece caddemiz modern görüntüsüne kavuşmuş olacak” şeklinde konuştu.

“Belediye Meydanı, halkın buluşma noktası olacak”

Atatürk Caddesi Çevre Düzenleme Projesi ile de etrafında 100 yıllık tarihi binalar bulunan Atatürk Caddesi’nin güneyindeki Belediye Meydanı’nı, vatandaşların daha fazla vakit geçirmek isteyecekleri bir estetik anlayış ve sosyal alanlarla tasarladıklarını belirten Kocamaz, şöyle devam etti: “Bu güzel meydandaki Taş Bina’nın tarihi dokusunu ortaya çıkaracak özel aydınlatma üniteleri kuruyoruz. Araç trafiğine kapalı yol boyunca oluşturduğumuz ‘buluşma noktalarıyla’ caddeye ayrı bir güzellik ve yeni bir kimlik kazandırıyoruz. Atatürk Evi çevresini de Büyük Atamızın adına yakışır bir şekilde yeniden düzenliyoruz. Evin yanındaki alana, sahil yönünden dalga dalga yayılan estetik döşemelerle hareket kazandırıyoruz. Atatürk Caddesi’nin Atatürk Evi civarındaki bölgesini lavanta, alev ve murt ağaçları ile yeşillendiriyoruz. Caddenin arka bölümünü, dinlenme ve rekreatif alan olarak tasarlıyoruz.”

“Taş Bina, Kent Müzesi ve Belediye Prestij Binası olacak”

Taş Bina’yı Kent Müzesi ve Belediye Prestij Binası olarak tasarladıkları bilgisini veren Kocamaz, Taş Bina ile Belediye Meydanı’nı birleştirerek sade bir toplanma alanı oluşturacaklarını kaydetti. Kocamaz, “Ayrıca proje kapsamında İsmet İnönü Bulvarı’nın birinci etapta Mersin Oteli ile Sakarya Caddesi girişi düzenlenmektedir. Bu düzenleme ile toplu taşıma durakları bir transfer merkezi olarak kurgulanmış ve trafiğin sürekliliği sağlanmıştır. Altı madde halinde özetlediğim Kent Merkezi Kentsel İşlevlendirme ve Yenileme Projelerimizin hayat bulacağı bölge, tarihi Mersin’in kalp atışlarının yükseldiği bir değerler ve hatıraların bulunduğu bölgedir. Mersin’in yenilenen kalbi artık eskisinden çok daha güçlü atacak; burada ortaya çıkacak enerji, Mersin’imizin dört bir yanında yeni bir heyecan dalgası oluşturacaktır. “Mersin değişiyor” sloganıyla başlattığımız Kentsel Tasarım ve Yenileme Projelerimizin ülkemize, kentimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Başkan Kocamaz’ın ardından Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ahmet Turgut, Kentsel Tasarım ve Yenileme Projesi’nin teknik detayları hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından Başkan Kocamaz, belediye başkanları ve oda başkanları ile birlikte butona basarak Ulu Cami Meydanı’ndaki çalışmaları başlattı.



milliyet 


Geri Dön