19 / 04 / 2024

Metal Yapı 2017'de 2 milyar TL'lik satış hedefliyor!

Metal Yapı 2017'de 2 milyar TL'lik satış hedefliyor!

Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali, 2017'de büyüme hedefimiz yüzde 40, satış hedefimiz ise 2 milyar TL' diyor.



İstanbul Akvaryum, Crowne Plaza Florya, Flyinn Residence gibi birçok gayrimenkul projesine imza atan Metal Yapı, son olarak Doğa Okulları'nı satın alarak, 3 milyar TL ciroya ulaştı. Yaklaşık 4 bin kişilik istihdam ile istihdama katkılarının aylık 25 milyon TL'ye ulaştığını belirten Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali, 2017'de büyüme hedefimiz yüzde 40, satış hedefimiz ise 2 milyar TL' diyor.


Türkiye'de ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olan gayrimenkul, son yıllarda birçok şirketin başarı hikayesi yazmasında önemli rol oynadı. Bu şirketlerden biri olan Metal Yapı Konut, 36 yıldır gayrimenkul sektöründe birçok projeye imza attı.

Florya'da yer alan dünyanın en büyük akvaryum projesi olan İstanbul Akvaryum projesini yapan Metal Yapı, yalnızca Göktürk'te bu zamana kadar 2 bin 500 konutu hayata geçirdi. Metal Yapı'nın bugüne kadar bitmiş 17 projesi bulunuyor. Halen devam eden yedi projenin inşaat alanı 917 bin metrekare. Planlaması başlayacak dört projenin inşaat alanı ise 770 bin metrekare.

Şirket en son ise Türkiye'nin en büyük okul zinciri olan Doğa Okul-ları'nı satın almasıyla gündeme gelmişti. Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali, cirosal bazda da 10 milyon TL cirolardan bugün Doğa Okulları ile birlikte yaklaşık 3 milyar TL ciroya ulaştıklarını söylüyor. Yaklaşık 4 bin kişilik istihdam ile ekonomik personel istihdamına katkılarının aylık 25 milyon TLye ulaştığını belirten Karali, "2017'de büyüme hedefimiz yüzde 40, satış hedefimiz ise 2 milyar TL' diyor.


Karali'nin Ekonomist yazarı Burcu Tuvay'ın sorularına yanıtları şöyle:
-Metal Yapı'nın kuruluş hikayesini kısaca anlatır mısınız?

Metal Yapı Konut, 1980 yılında Ömer Saçaklıoğlu tarafından emlak geliştirme alanında faaliyet göstermek üzere kuruldu. Şirket çatısı altında gayrimenkul geliştirme ve inşaat, eğitim, akaryakıt, enerji, gıda perakende, turizm / otelcilik ve AVM işletmeciliği dahil olmak üzere yedi ana sektörde, 20 aktif şirket ve Saçaklı Holding A.Ş. faaliyet gösteriyor.


-Sektöre adım attığınız ilk proje hangisiydi?

36 yıldır inşaat yapıyoruz. Florya'da birçok inşaat yaptık ama ilk olarak büyük projemiz Florya'daki Flyinn II Residence ve Kemerlife XXI projeleri oldu.


-Peki, ilk yurtdışı açılımınız nasıl oldu?

Yurtdışında gayrimenkul projemiz yok ancak Ukrayna'da bir sanayi yatırımız oldu. 1998 yılında bir çikolata fabrikası kurduk. Ancak fabrikamız şu anda aktif değil, arazileri duruyor.


-Bugüne kadar kaç proje tamamladınız?

Şirketimizin, İstanbul'un en önemli merkez lokasyonlarında toplam 1 milyon 343 bin metrekare inşaat alanına sahip, Koru Florya, Aqua Florya AVM ve İstanbul Akvaryum, Ispar-takule, Historia AVM, Crovvne Plaza Florya, Flyinn Residence, Kemerlife XXI ve Kemerlife XXII, Arketip, Ar-cadium Life I ve Arcadium Life ll'nin de aralarında olduğu bugüne kadar bitmiş 17 projesi bulunuyor. Halen devam eden yedi projemizin inşaat alanı 917 bin metrekare. Planlaması başlayacak dört projemizin inşaat alanı ise 770 bin metrekare. 2000 yılından 2005 yılında kadar olan dönemde, yoğun arsa yatırımları yaptık ve ardından bu arsalarımız üzerinde projelerimizi gerçekleştirdik. Projelerimizin hayata geçmesiyle birlikte de ciddi bir büyüme ivmesi yakaladık.


-Her şirketin başarı hikayesinin ardında yıldızın parladığı bir an vardır. Sizin için bunu ifade eden hangi yatırımınız ya da yatırımlarınızdı?

Kemerlife XXI projemiz ile arsa yatırımlarımız bu hususta oldukça önemli. Kemerlife XXI'den sonra Göktürk'te daha sonraki projelerimiz olan Kemerlife XXII, Kemerlife XXIII ve Arketip'in yerlerini aldık. Özellikle şirket kurucumuz Ömer Saçaklıoğlu'nun çok iyi bir arsa gözlemcisi olması, arsa alıp proje geliştirmemiz ve konsept mimarisinde özgün ve son derece iyi mimarlarla çalışmamız Metal Yapı Konut'un önemli kilometer taşlarındandır.


-1980 yılından bu yana Metal Yapı nereden hangi noktaya geldi?

Kurulduğumuz yıllarda çalışan sayımız yaklaşık 15'lerdeydi. Bugün ise çalışan sayımız taşeronlarla birlikte 5 bin. Cirosal bazda da 10 milyon TL cirolardan bugün Doğa Okulları ile birlikte yaklaşık 3 milyar TL ciroya ulaştık.


-2016 yılı hemen hemen her sektör için oldukça zor geçti. Gayrimenkul sektörü açısından 2016 nasıl bir yıldı?

2016'nın ilk çeyreği, terör ve bombalama olayları sebebiyle çok iyi geçmedi. Bu olaylar sektörü negatif olarak etkiledi. 2016'nın ikinci çeyreğinde ise darbe girişiminin başarısız olması ve sektörde güç birliği gayrimenkul sektöründe de canlığı beraberinde getirdi. Doğru lokasyonda, iyi planlanmış mimari, doğru bir yaşam planlaması ile proje sergilerseniz, aynı zamanda projenizin yatırımının ve geri dönüşünün kuvvetli olduğunu, proje yönetimin iyi yapılacağını insanlara hissettirirseniz 2016'nın çok iyi bir şekilde kapanacağına inanıyorum.


-Metal Yapı olarak 2016'yı nasıl tamamlamayı planlıyorsunuz?

Ekonominin lokomotif sektörlerinden birisi gayrimenkul. Biz de bu sektörün temsilcileri olarak ekonomimize katkı sağlamaya devam edeceğiz, inadına daha çok çalışacağız. Yurtdışında tanıtımları zaten yoğun bir şekilde yapıyorduk artık daha fazla mesai harcayacağız. Yıl-sonuna kadar Metal Yapı Konut'un tüm stokta olan projelerinin satışının hızlanacağını düşünüyorum.


-2017'ye ilişkin projeleriniz ve hedefleriniz neler?

2017 yılında özellikle uzun zamandır takip ettiğimiz Ulus projesini hayata geçireceğiz. Bu proje bizim için vizyonu son derece yüksek ve önemli bir proje. 2017'deki diğer projelerimizden biri Zekeriyaköy'de, diğeri ise Göktürk'teki 50 dönüm arazimiz üzerine yapmayı planladığımız proje. Ayrıca Güneştepe projemizde 2016 sonu 2017 başında başlayacak. 2017'de yaklaşık yeni 3 bin 500 kişi istihdam edeceğiz. 2017'de büyüme hedefimiz yüzde 40, satış hedefimiz ise 2 milyar TL.


-Bugün Türkiye'de inşaat sektöründeki ulaştığınız büyüklük hakkında bilgi verir misiniz?

insan odaklı bir anlayışla, gelişen bölgelerin en değerli lokasyonlarında, doğru planlama ile yaşam kalitesinin en ince detayına kadar düşünülmüş projeleri hayata geçiren Metal Yapı Konut, lüks ve konforu birleştiren, doğal malzemelerin kullanıldığı mükemmel tasarımlı ve prestijli projeleri ile ön plana çıkıyor. Metal Yapı Konut yaşam mimarisine verdiği önemi, inşaat kalitesi ve işletme güvencesi ile destekliyor. Metal Yapı Konut'u özel kılan, taş, toprak, tuğla ve betondan öteye geçerek yapılan inşaatlarda mimari eser yaratma ve 'insan &yaşa' dengesini ilk günden planlamasıdır. Yaklaşık 4 bin kişilik istihdam ile ekonomik personel istihdamına katkısı aylık 25 milyon TL olan Metal Yapı Konut, ortaklıklara açık, iştirakleri ile zengin yapısı ile aynı zamanda SPK tahvil ihraç yetkisine de sahip. Metal Yapı Konut şu anda mevcut 50 milyon TL ile işlem görüyor.


-Orta vadeye ilişkin hedefleriniz nedir?

Bugüne kadar yaklaşık 1 milyar doların üzerinde gayrimenkul ve inşaat projesi ile gayrimenkul sektörüne yatırım gerçekleştirdik. Şirketin önümüzdeki beş yıl içerisinde planladığı projeler ve arsa stoğu ile hedefi ise 2,5 milyar dolar ciroya ulaşmak.


PRESTİJ ÖDÜLLERİ ALDI

Metal Yapı Konut’un vergi ödülleri, mimari ödüller ve çeşitli kurum gibi ödülleri bulunuyor. Aqua Florya AVM, Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi'nin (ICSC) düzenlediği 2013 Avrupa Alışveriş Merkezleri ödüllerinde 'Bölgesel Alışveriş Merkezi' kategorisinde Türkiye'den finale kalan tek AVM oldu ve Hürriyet ta rafından düzenlenen ve Türkiye'nin en prestijli gayrimenkul ödülleri 'Sign of the CityAwards'da finalist oldu. Ekonominin lokomotif sektörlerinden birisi gayrimenkul.

Aqua Florya AVM'nin 2013 yılında başlattığı Çocuklar Gülsün Diye Derneği ile beraber yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi, dünyanın önemli pazarlama ve iletişim programlarından biri olan uluslararası Marcom Ödülleri'nde kurumsal sosyal sorumluluk kategorisinde Platin ödüle layık görüldü.

Capital ve Ekonomist Dergisi'nin ortaklaşa düzenlediği, 'Real Estate Stars Türkiye'nin Gayrimenkul Liderler 2016 Zirvesi'nde ise 2016'da 'En Çok Konut Projesi Yürüten Şirketler' kategorisinde ilk 10 şirket arasına girerek ödül almaya hak kazandı.



Burcu Tuvay/Ekonomist



Geri Dön