29 / 03 / 2024

Metaverse'ten arsa alırken nelere dikkat edilmeli? Yatırımcılar dikkat!

Metaverse'ten arsa alırken nelere dikkat edilmeli? Yatırımcılar dikkat!

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay son zamanlarda sık sık gündeme gelen metaverse ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Peki Metaverse'ten arsa alırken nelere dikkat edilmeli?



Yasal düzenleme şart mı?

Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada dijital parsellerin tapularının resmi kayıtlara işlenmesi ile ilgili olarak yasal düzenleme olmamasının bazı riskler taşıdığını kaydeden Çağıltay, "Metaverse ortamında bir arsa satın alındığında, o sağlayıcının ortadan kalkması sonrasında bu arsalarınız tamamen yok oluyor. Bunları şu anda regüle eden bir ortam yok. Aslında kripto paralara benzer bir ortam var. Dijital ortamdaki en önemli risklerden bir tanesi bu." dedi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, söz konusu bu tür girişimlere karşı ülkelerin tedbir alması gerektiğine değinen Çağıltay, sürecin nereye gideceğinin henüz belli olmadığını ve söz konusu risklere ilişkin çalışmalardan alınan geri bildirimler doğrultusunda karar verilerek yasal altyapının hazırlanmasının zorunluluğu ile ilgili de konuştu.

Prof. Dr. Çağıltay'ın söz konusu tedbirler ile ilgili açıklaması şu şekilde: "Ardında güvenilir bir organizasyon yoksa elinizdekini kaybetme riski ile karşı karşıyasınız. Bununla ilgili devletlerin birtakım regülasyonlar yapması, arkasında gerçekten böyle bir ortamı sağlayan organizasyonların teknik altyapısının sürdürülebilirliğine bakılması gerekiyor. Örneğin 'Ben 10 sene bunun garantisini veriyorum', 'Bu site kapanırsa benim yerimi başka bir kurum alacak', 'Ben bunu şuraya devredeceğim' şeklinde garantilerinin verilmesi gerekiyor. Ne yazık ki bu garantiler şu an yok. Hakikaten ne oluyor, bitiyor, belki yasa dışı birtakım işlemler yapılıyor, bununla ilgili girişimlerin yine en azından regüle edilmesi gerekiyor."

Gayrimenkulde metaverse dönemi başlıyor!


Geri Dön