18 / 04 / 2024

Mevduat, tahtını gayrimenkul yatırımına kaptırdı!

Mevduat, tahtını gayrimenkul yatırımına kaptırdı!

Faizlerin düşmesiyle mevduat getirilerini de düştü. 250 bin lirası olanlar yüzde 22 faizle aylık 3 bin 719 lira gelir elde ederken rakam yüzde 10 faizle 1810 liraya düşüş gösterdi. Mevduat getirisi kira getirisinden daha yüksek olduğu için gayrimenkulden uzak duranlar, gayrimenkul almaya başladı.



İnsanların kazançlarını korumak ve kendilerine ek gelir elde etmek için yüksek faiz ortamında tercih ettiği mevduat, tahtını gayrimenkul yatırımına bırakıyor. Faizlerin düşmesiyle beraber alternatif yatırım arayışına girenlerin bugünlerde ilgi odağı gayrimenkul oldu. Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberine göre; daha önce 250 bin liraya bankada aylık yüzde 22 faizle 3 bin 719 lira mevduat getirisi kazanan bir yatırımcı, aynı paraya ev alıp kiraya verdiğinde aylık 3 bin 719 lira kira geliri elde edemediği için parasını mevduatta değerlendiriyordu. Şimdi ise 250 bin liranın banka mevduatında getirisi yüzde 10 faizle bin 810 liraya düştü. Ana parayla gayrimenkul yatırımı yapıldığında ise kira geliri bin 500 lira ile bin 800 lira arasında değişiklik gösteriyor. Yani mevduat getirisi ile gayrimenkulün getirisi birbirine yaklaşıyor.

BANKADA HAREKETLİLİK VAR

Bankacılar da bu durumu onaylıyor. Yeni açılan mevduat hesaplarıyla mevduat pastasının büyüdüğünü ancak son dönemde birçok hesabın da kapandığını ifade eden bankacılar, kapanan mevduatlarla gayrimenkul alındığını belirtiyor. Nitekim bunu kendi etrafımızdan da gözlemlemek mümkün. Son dönemde parası olan birçok eş dost ev veya ofis almak istediğini ve elindeki para ile hangi lokasyonda ve hangi firmadan ev almayı önereceğimizi soruyor.

GAYRİMENKULÜN DEĞER ARTIŞI GETİRİYİ KATLIYOR

Mevduat sahibinin son dönemde yeniden gayrimenkul yatırımıı cazip görmesiyle tek başına kira gelirinin mevduat getirisine yaklaşması etkili olmuyor. Burada ise bir diğer itici güç hiç gayrimenkulün değerlenmesi oluyor. Son bir iki yıldır baskı altında tutulan gayrimenkul fiyatları gelecek dönemde maliyetlerin de artmasıyla yönünü ilk fırsatta yukarıya çevirecek gibi görünüyor. Emlakçılar bu güçlü olasılığın da cebinde parası olanı gayrimenkul arayışına ittiğini kaydediyor.

EN ÇOK HOMEOFİS TERCİH EDİLİYOR

Mevduat sahibinin gayrimenkul yatırımında ağırlıklı tercihinin homeofis olduğunu belirten emlakçılar bunun gerekçelerini ise şu şekilde anlatıyor: “Bu tip gayrimekullerin kira gelirleri ofis olarak da kiralanabildiği için daha yüksek oluyor. Ev olarak kullanmak isteyenlere eşyalı verildiğinde de yüksek kira elde edilebiliyor. Üstelik eşya olarak çok fazla şeye de ihtiyaç duyulmuyor. Bir de nitelikli ve kiraya vermesi kolay olan aynı zamanda da elden çıkarmak istendiğinde daha rahat alıcı bulunabiliyor.”

GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ ÖNEMLİ

Emlakçılar elinde parası olan yatırımcının ince eleyip sık dokuduğunu ve geri dönüş sürelerini de hesapladığını söylüyor. En ideal geri dönüş süresi daha önce 10 yıl olarak hesaplanırken bu süre şimdilerde ortalama 15 yıla çıkıyor. Birçok yatırımcı 17 yıla kadar olan gayrimenkullere ilgi duyabiliyor. Yatırımcının dikkat ettiği bir diğer konu da firma hakkında yapılan şikayetler. Emlakçılar bu konunun da gayrimenkul alırken birçok yatırımcı tarafından önemsendiğini belirtiyor. Nitekim firmayla ilgili şikayetler, yaptığı sitelerde bulunan işletme yöntemini ve aidatlar hakkında bilgi verirken, yatırımcıya ileride yaşatabileceği sorunlar hakkında da önemli tüyolar veriyor. Böyle bir araştırma kişiyi yanlış ve sorunlu bir yatırımdan uzaklaştırıyor.

Müteahhit düşük faizden mutlu

Mevduat, tahtını gayrimenkul yatırımına kaptırdı! 

Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında başlayan faiz indiriminin etkisiyle iç piyasadaki satışların canlandığını açıkladı. Akkuş, “Hareketlilik düşen faizlerin etkisiyle artarak devam ediyor. Artan maliyetlere konut fiyatlarında artışa gidilmemesi, düşen faiz oranı ve uzun vadelendirme seçenekleriyle gelen talepler hızla sıcak satışa dönüştü. Her koşulda sektörde güven duyacağı şirketlerin projelerine yatırım yapmayı tercih eden yatırımcılar, bu süreci bir fırsat olarak gördü. Yatırımcılar, finansal açıdan güçlü ve tecrübeli şirketlerin kapısını çalıyor. Sektörümüzde yeni projelerin, giderek artışa geçen satış rakamlarının konuşulacağı bir döneme girdik” ifadelerini kullandı.

HEDEFLER YÜKSELDİ

Mevduat, tahtını gayrimenkul yatırımına kaptırdı! 

Faizlerin düşmesiyle mevduat sahibinin yanı sıra ihtiyaç sahibi de konut yatırımına yöneldi. İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, faizler düşmeden önce sektöre yatırım yapmaktan uzak duran yerli yatırımcının faiz indirimiyle beraber özellikle yapımı tamamlanan projelere yöneldiğini anlattı. Çulhalık, “Piyasadaki canlanma hareketi, beklentileri ve hedefleri yükseltti. Satışlarda hız kazanan tablo, konut stoklarını azalttı. Dolayısıyla satışlardan en büyük payı tamamlanan ve tapusu teslim aşamasında verilen konutlar aldı. Birinci ele devlet desteğinin artması da inşa galindeki konutlara ilgi oluşturdu” şeklinde konuştu.

Deprem sonrası ev fiyatları ne oldu?

Yeni yasa ile ev fiyatları artacak!

Konut kredisi faizleri en düşük seviyeye indi!


Geri Dön