28 / 03 / 2024

Mevlüt Çavuşoğlu: Ruslar mutlaka tatil yapar, fiyat kırmayın!

Mevlüt Çavuşoğlu: Ruslar mutlaka tatil yapar, fiyat kırmayın!

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusların tatil tercihlerinden vazgeçmeyeceğini belirterek, "Ruslar mutlaka tatil yapar. Ancak son dakika tercihlerini kullanır. Önemli olan bu süre içinde otelcilerimizin paniğe kapılıp fiyatları düşürmemesidir" dedi.



Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) yönetimi, Ali Eroğlu başkanlığında Dışişleri Bakanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu’nu makamında ziyaret etti. Bakan Çavuşoğlu, yoğun bir çalışma temposu içinde olduklarını, G20 zirvesi ile NATO Dışişleri Bakanları toplantısının Antalya’da yapılacağını tekrarlayarak, "Antalya’yı bu anlamda diplomasi merkezi haline getireceğiz. Bakanlığımızla, AB Bakanlığı’nın temsilcilikleri Antalya’da resmen faaliyete geçti. Yakın bir zamanda Rusya Federasyonu Meclis Başkanı ile Kazakistan Dışişleri Bakanını Antalya’da ağırlayacağız" dedi.


AMBARGOYU AB ÜLKELERİ DELDİ


Rusya’ya karşı uygulanan ambargolara Türkiye olarak katılmadıklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Büyüyen bir ekonomiyiz. Rusya ile ticaretimizi iptal edemeyeceğimizi herkese duyurduk. Ambargoya katılmayacağımızı da söyledik. Esasen bugüne kadar ambargo uygulamasına batının da tam olarak riayet etmediği ortada. Başta Almanya olmak üzere AB ülkeleri İran ya da başka ülkeler üzerinden Rusya’ya mal satmaya devam ediyorlar. Ambargo bizzat kendileri tarafından deliniyor. Batının Rusya’ya uyguladığı ambargoyu fırsata çevirmek gibi bir niyetimiz de yok. Biz dünya ile ticarette önümüzdeki engelleri kaldırmaya uğraşıyoruz. Teknik engelleri ve kotaları kaldırmamız lazım" diye konuştu.


OTELCİLERİMİZ FİYATLARI DÜŞÜRMESİN


Turizm konusunda bir sıkıntı yaşanmayacağını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, Rus halkının tatil tercihlerinden vazgeçmeyeceğini belirterek, "Ruslar mutlaka tatil yapar. Ancak son dakika tercihlerini kullanırlar. Önemli olan bu süre içinde otelcilerimizin paniğe kapılıp fiyatları düşürmemesidir. Bu durumu acenteler da iyi kullanır. Yoksa eski seviyemize 10 seneden önce geri dönemeyiz. Bunları biz yaşadık" diye konuştu.


’RUBLE İLE ALIŞVERİŞ İÇİN MUTABIKIZ’


Türkiye ile Rusya arasında daha önce yapılan anlaşmalar uyarınca Rus para birimi ruble ile alışveriş konusunda bir mutabakat sağlandığına dikkat çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:


"Ancak bugünlerde rublede çok büyük dalgalanma var. Böylesi bir dalgalanma içinde rubleyi nasıl sabitleyeceksiniz? Bu biraz zor. İşadamlarımız böyle bir uygulamadan zararlı çıkabilir. Üstelik böyle bir uygulama konusunda Rusların karar vermesi lazım. Mevzuat uygun, ancak uygulama ile ilgili bir talep söz konusu değil. Ayrıca ticaret ilişkilerimiz sadece Rusya ile değil. Tarımda belki, ama tüm ticarette uygulama çok zor."


G20 ZİRVESİ Belek’TE


G20 zirvesi için muhtemelen Belek bölgesinin tercih edileceğini dile getiren Çavuşoğlu, "Güvenlik açısından Belek çok uygun gibi. Geçici ilave tesisler de yapılabilir. Nato Zirvesi Galler’de bir otelde yapıldı. Yanına ilave toplantı salonları yapmışlar. Biz bu konuda daha avantajlıyız. Mevcut otellerimizin kapasitesi dışında; Expo alanına yapılacak 5 bin kişilik salon, Antalya merkezinde yapılacak 10 bin kişilik spor salonu çok rahatlıkla kullanılabilecek. Antalya’yı diplomasi merkezi de yapmak istiyorsak kongre merkezlerimizin olması lazım" dedi.


Konuşmaların ardından Ali Eroğlu ile Bakan Çavuşoğlu, ziyaretin anısına karşılıklı plaket verdi.


Milliyet


Geri Dön