20 / 04 / 2024

Mevlüt Oral: Ayakçı emlakçılık dönemi sona erecek!

Mevlüt Oral: Ayakçı emlakçılık dönemi sona erecek!

Samsun Esnafçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, yakında çıkması beklenen “Emlak Müşavirliği Yasası” ile " ayakçı emlakçılık” döneminin sona ereceğini söyledi.



Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, geçen günlerde Türkiye genelindeki oda başkanları ve yetkililerle yaptıkları bakanlık görüşmelerinin ardından Emlak Müşavirliği Yasası hakkında önemli bir yol kat ettiklerini söyledi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Oral, bu yasanın çıkması halinde emlakçılardan hariç kimsenin mülk kiralama veya satışında rol oynayamayacağını belirterek, emlakçıların tamamen profesyonelleşeceğini kaydetti.


“BAKANLARDAN YASA İÇİN SÖZ ALDIK”

Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, “Biz, geçtiğimiz günlerde Türkiye genelindeki oda başkanları, dernek başkanları ve ticaret odalarının temsilcileri olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ve Tapu Kadastro Genel Müdürü Gökhan Kanal’ı ziyaret ettik. ‘Emlak Müşavirlik Yasası’ ile ilgili görüşmeler gerçekleştirdik. Bakanlarımızdan ve genel müdürümüzden bu yasanın çıkması konusunda söz aldık. Çıkacak bu yasa ile emlakçılar artık profesyonel bir meslek haline gelecek. Bizim yasamız olmadığı için bir vatandaş emlakçı açacağı zaman ‘sertifikan var mı, tecrüben var mı?’ diye soramıyoruz. Gündemimizde olan bu yasa çıktığı zaman herkes istediği gibi dükkan açamayacak. Bu yasa çerçevesinde belli kriterler getirilecek. Bu kriterlere uymayanlara vergi dairesinden izin verilmeyecek” dedi.


“EMLAKÇI AÇMAK İSTEYENLER 6 AY EĞİTİM ALACAK, SINAVA GİRECEK”

Yasa ile birlikte emlakçıların da profesyonel bir meslek grubu olacağını belirten Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Oral, “Diş tabipleri, eczacılar ve optikçiler nasıl diploma olmadan dükkan açamıyorlarsa, bu yasa çıktıktan sonra emlakçılar da diploma olmadan dükkan açamayacaklar. Şu anda emlakçılık yapan kişilerden, vergi mükellefi olup da sicil kayıtları yoksa bunlar sıkıntıya düşecek. Sicil kaydı bulunan ve odaya kaydolan müteşebbis hakkı bulunan esnaflar, bu yasa çıktıktan sonra ondan yararlanabilecek. Ama bu yasa çıktıktan sonra işyeri açmak isteyen kişiler en az 6 ay bir emlakçının yanında eğitim görecek. Bu vatandaşlar eğitim aldıktan sonra sınava girecekler. Sınava girip kazananlar dükkan açmaya hak kazanacak. Kazanamayanlar tekrar sınava girecekler. Bu eğitimler, hocalar eşliğinde verilecek. Sınavları oda olarak biz yapacağız ama teknik elemanları üniversitelerden, Tapu Kadastro’dan ve belediyelerden temin edeceğiz. Bu sınavlar resmi şekilde yapılacak” diye konuştu.


“YASA İLE BİRLİKTE AYAKÇI EMLAKÇILIK BİTECEK”

Yasanın çıkmasının ardından herkesin kendi mesleğini icra edeceğini belirten Oral, “Bu tedbirler alındıktan sonra vergi mükellefi olmayan bir kişi ‘ayakçı emlakçılık’ yapamayacak. Berber berberliğini, bakkal bakkallığını yapacak. Bu yasa çıktıktan sonra hiçbir kişi kendi malının haricinde başkasının malını satamayacak. Buradaki en büyük amaç kayıt dışı çalışmanın ve vergi kaçakçılığının önüne geçmektir. Bu hem devletin hem de emlakçıların yararına olacak. Çıkacak yasan sonra vergi mükellefi olmayan kimse başkanın evine ilan asamayacak. Sadece mülk sahipleri kendi evlerine ‘kiralık-satılık’ ilanı asabilecek. Başkalarının mülklerinde ki aracılık işlemleri sadece emlakçılar tarafından yapılacak. Vergi mükellefi olmayıp da bu işlere kalkışan kişilere de ağır cezalar gelecek” şeklinde konuştu.



Hürriyet 


Geri Dön