26 / 04 / 2024

Mevlüt Uysal: ATS taktırmayan işi bıraksın!

Mevlüt Uysal: ATS taktırmayan işi bıraksın!

İBB Başkanı Uysla, "8 bin 66 kamyona ATS cihazı takıldı. Geriye kalan bin 500 kamyon da sisteme dahil edilecek. Sisteme girmeme niyeti olanların bundan sonra kendilerine başka bir iş bakmaları gerekir." dedi.



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, kentte hafriyat işlerinde faaliyet yürüten kamyonlara takılan Araç Takip Sisteminin (ATS) nasıl işlediğini uygulamalı bir şekilde anlattı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Uysal, bugüne kadar hafriyat kamyonlarının trafikte vatandaşlara verdiği zararı bu sistemle artık sorunun çözeceğini kaydetti.

Öncesi 1.5 yıla dayanan ancak son 3 aydır üzerinde yoğunlaşarak çalışılan ATS ile bütün hafriyat kamyonlarının denetim altına alındığını söyleyen Başkan Uysal, İstanbul'daki 4 kamu kurumunun valiliğin başkanlığında bir araya gelerek bunu gerçekleştirdiklerini ifade etti. Uysal, "Başlangıç, hafriyat alınma noktasından itibaren kamyonun hızı, yükü, güzergahı, nerede durduğu ve yükünü nerede boşalttığının takibi yapılıyor. Artık kamyonun damperini nerede açıp nerede kapattığı takip edilebiliyor." dedi.

Uysal sözlerine şu şekilde devam etti; "Bu sistemi her ne kadar uydudan takip edebiliyor olsak da aslolan bunun uygulamasıdır. Hafriyat çalışması, trafiğin az olduğu özellikle de geceleri yapılıyor. Bunun için 24 saat esaslı denetim yapılıyor. Hafriyat alınan bölgenin yeri, nereye döküleceği, yol güzergahı ve yola çıktıktan sonra hızı bellidir. Yolda herhangi bir yerde durup durmadığı, yolda giderken bir yerde damperini kaldırıp kaldırmadığı, güzergahı değiştirip değiştirmediği takip ediliyor. Kural ihlali yapan varsa anında zabıtamıza, emniyete ve jandarmaya bildiriliyor." 

Uysal tanıtım toplantısında 8 bin 66 kamyona ATS cihazı takıldığını geriye kalan bin 500 kamyonun da sisteme dahil edileceğini açıkladı.Uysal, "Eğer bu sisteme dahil olmayacaklar varsa boşuna umutlanmasınlar. Aralarında sisteme girmeme niyeti olanların bundan sonra kendilerine başka bir iş bakmaları gerekir. Çünkü, cihazı takmayanlar hafriyat taşıyamayacaklar." dedi. Uysal, sisteme dahil olmayanların 2 Nisan'a kadar araçlarına ATS cihazı taktırmaları gerektiğini hatırlattı.

İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş (İSBAK) tarafından yazılımı yapılan ve İSTAÇ üzerinden alınan ATS cihazlarının sadece 750 lira bedelle kamyonlara takılıyor.

2016'da kaçak hafriyat ve belgesiz taşımacılık yapan 396 araca 35 milyon 288 bin 128 Türk Lirası, 2017 yılında ise 692 araca 123 milyon 754 bin 331 Türk Lirası, 2018'de ise 8,5 milyon Türk Lirası ceza kesildi.


Geri Dön