23 / 04 / 2024

Meyer Benitah: Tulip'in, Türkiye'deki yatırımları sürecek

Meyer Benitah: Tulip'in, Türkiye'deki yatırımları sürecek

Tulip Gayrimenkul'ün Yönetim Kurulu Başkanı Meyer Benitah: "Yatırımlara devam edeceğiz Türkiye ikinci ülkemiz olacak" dedi



Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) arsa satışı karşılığı hasılat paylaşımı projelerinden biri olan Ispartakule'deki Tulip Turkuaz ve Tulip Towers projelerinin durdurulmasının ardından Tulip Gayrimenkul'ün Hollandalı Yönetim Kurulu Başkanı Meyer Benitah dün bir basın toplantısı düzenledi. Tulip Gayrimenkul'ün Emlak Konut ve  TOKİ  ile iş yapan tek yabancı sermeli şirket olduğunu vurgulayan Benitah, Emlak Konut AŞ'nin haksız ve tek yanlı olarak Tulip Turkuaz ve Tulip Towers projelerini durdurduğunu söyledi. Benitah, Emlak Konut tarafından 17 milyon TL'lik teminat mektubunun nakte çevrilmesi ve sözleşmenin fesih edilmesinin hukuka aykırı olduğunu ve hukuk zeminde haklarını arayacaklarını belirterek, "Türkiye'de yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bir kaç kamu görevlisinin yanlış tutumu bizim Türkiye'ye olan yaklaşımımızı değiştirmeyecek. Türkiye'yi ikinci ülkeleri yapmaya kararlıyız. Türkiye'de hep olacağız" diye konuştu.
Sabah

İlgili haberler

Tulip Turkuaz'a el konulmasıyla ilgili tüm ayrıntılar açıklandı!

Emlak Konut GYO, Tulip Turkuaz'ın satışlarına el koydu!

Tulip Turkuaz'ın feshine dair 31 Mayıs'ta toplantı yapılacak!

Tulip Gayrimenkul'den ilk açıklama geldi!

Emlak Konut: Tulip Turkuaz'da satış yapılmayacak!

Emlak Konut Tulip Turkuaz'ın sözleşmesini feshetti!

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

TOKİ'den iptal yedi mahkeme yolunda ‘Yatırıma devam' dedi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın İstanbul-Ispartakule'deki 120 dönüm arazisi için ‘satış vaadi içeren kat karşılığı sözleşmesi' imzalayıp 1150 konutluk Tulip Turkuaz projesine başlayan Hollandalı Tulip; 500 konutluk Tulip Towers'a başlamak üzereyken Emlak GYO'nun ‘tek taraflı fesih' kararıyla karşılaştı.

Tulip Gayrimenkul'ün Yönetim Kurulu Başkanı Hollandalı Meyer Benitah, “TOKİ ile iş yapan tek yabancı ortaklı firmayız. Türkiye'nin geleceğine güvendiğimiz için yatırım kararı almıştık. Sorumsuz birkaç yönetici ya da kamu görevlisinin hatalı tavırları yüzünden planımız değişmedi. Mehkemede hesaplaşacağız, ama yatırımlara da devam edeceğiz” dedi.

3.5 yılda çok ter döktük
Meyer Benitah, Ispartakule-3 adı verilen arazi için 4 yıl önce sözleşme imzaladıklarını hatırlatarak, “3.5 yıl çok çaba harcadık, çok ter döktük. Ocak 2010'da ilk projemiz Tulip Turkuaz ve aynı arazide başlayacağımız Tulip Towers'ın yoluna girdiğini düşünüyorduk. Satışlar da başarılı giderken sözleşme feshedildi” diye konuştu. Türkiye pazarından hâlâ umutlu olduğunu, inançlarının kırılmayacağını ifade eden Benitah, şöyle devam etti: “Bu talihsiz olay projemizin zirve yaptığı dönemde meydana geldi. Tulip Turkuaz ve Tulip Towers'tan sonra yeni proje kararlarını açıklamıştık. Emlak Konut'un fesih duyurusunu yaptığı gün, Tulip Turkuaz'da 60 Hollandalı yatırımcıyı ağırlıyorduk. Bu olay bizi korkutmayacak. Esenyurt'ta Tulip 360'a devam edeceğiz.”

Tulip Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanvekili Murat Mertoğlu da, Emlak Konut'un 7 yıldır yabancı yatırımcı getirmeye çalıştığını belirterek, “Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'na tabi olan Emlak GYO A.Ş. ile, Tulip olarak satış vaadi içeren kat karşılığı sözleşmesi imzaladık. Kanuna göre iflas yoksa, fesih olmaz” dedi.
Hürriyet

Sözleşmesi feshedilse de Tulip Türkiye'den çekilmeyecek 
 
Hollanda merkezli inşaat şirketi Tulip Gayrimenkul, İstanbul Ispartakule'deki Turkuaz ve Towers projeleri Emlak Konut tarafından tek taraflı olarak feshedilse de, Türkiye'deki yatırımlarına devam edeceğini açıkladı. 
 
 Tulip Yönetim Kurulu Başkanı Meyer Benitah, Emlak Konut'un Tulip Turkuaz ve Towers projeleri sözleşmesinin feshiyle ilgili olarak, "Bürokraside çalışan kişilerin yaptığı hatalar kuruma mal edilemez. Bizim Emlak Konut'a küsmemiz mümkün değildir. Dolayısıyla biz Türkiye'deki yatırımlarımıza devam edeceğiz. İyi beklentilerimiz var ve Türkiye pazarı bizi çok heyecanlandırıyor." dedi. İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Meyer Benitah, fesih kararına karşı haklarını mahkemelerde arayacaklarını söyledi.

Emlak Konut ile giriştikleri ilk iş olan Turkuaz ve Towers projeleri için 3,5 yıl ciddi çaba harcayıp ter döktüklerini söyleyen Benitah, en sonunda Ocak 2010'da işlerin yoluna girdiğini ve satışların çok başarılı gitmeye başladığını ifade etti. Emlak Konut'un fesih kararını duyurduğu 28 Mayıs 2010 günü Tulip Turkuaz şantiyesinin Hollandalı inşaatçılar derneğinden 60 temsilci tarafından ziyaret edildiğini hatırlatan Benitah, "Bu ziyaretçilerin her biri potansiyel bir yatırımcıdır, o gün bile Türkiye'de olmaktan ve yatırım yapmaktan ne kadar memnun olduğumuzu dile getiriyorduk." diye konuştu.

2006 yılında Türkiye'de kurulan yüzde yüz yabancı sermayeli Tulip Gayrimenkul'ün yüzde 65 hissesi Hollandalı Van Herk Group'a, yüzde 35'i ise bir İngiliz şirketine ait. Şirketin Turkuaz ve Towers projeleri dışında İstanbul Esenyurt'ta devam eden 2 bin 400 konutluk Tulip 360 projesi bulunuyor.

Tulip Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Mertoğlu da sözleşmenin tek taraflı feshinin mümkün olmadığını belirterek, inşaat çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Mertoğlu, "Bu süreçte Tulip Turkuaz'dan daire satın alan müşterilerimizden destek gördük. Hatta bu süreçte de ev almak isteyenler var, biz de bu vesileyle satışlarımıza opsiyonlu olarak devam ediyoruz." diye konuştu.
Zaman/İbrahim Balta

Tulip'in, Türkiye'deki yatırımları sürecek

Projesi durdurulan Tulip Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Benitah, 'Küskün değiliz. Yatırımlarımız devam edecek' dedi

Tulip Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Meyer Benitah, Emlak Konut'un Tulip Turkuaz projesini durdurmasıyla ilgili olarak, bürokraside çalışan kişilerin yaptığı hataların kuruma mal edilemeyeceğini belirterek, “Dolayısıyla Türkiye'deki yatırımlarımıza bundan sonra da devam edeceğiz” dedi.
Meyer Benitah, Ispartakule'deki Tulip Turkuaz projesinin Emlak Konut A.Ş'nin haksız ve tek yanlı uygulamaları ile durdurulduğunu iddia ederek, Hollandalı Van Herk Group ortaklığındaki Tulip Gayrimenkul'ün haksızlığa uğradığını sözlerine ekledi..
Benitah konuşmasına şöyle devam etti: “Emlak Konut A.Ş. sonuçta bir devlet kuruluşudur. Bürokraside çalışan kişilerin yaptığı hatalar kuruma mal edilemez. Bizim Emlak Konut'a küsmemiz mümkün değildir, dolayısıyla Türkiye'deki yatırımlarımıza bundan sonra da devam edeceğiz. Ortaklarımız Murat Mertoğlu ve Burak Erten ile yaptığımız işbirliğinden dolayı mutluyuz. Yaşadığımız bu olumsuzluk bizdeki Türkiye'nin olumlu imajını değiştirmeye yetmez.”

Satışlar sürüyor
Tulip Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanvekili Murat Mertoğlu da sözleşmenin tek taraflı feshinin mümkün olmadığını belirterek, inşaat çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi. Mertoğlu “Bu süreçte projeye inanarak Tulip Turkuaz'dan daire satın alan müşterilerimizden de büyük destek gördük. Çok sayıda destek mesajları aldık. Hatta bu süreçte de ev almak isteyenler var, biz de bu vesileyle satışlarımıza opsiyonlu olarak devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Radikal

‘Hatalar kurumlara mal edilemez, yatırım sürüyor'
Emlak Konut'un el koyduğu projelerle ilgili açıklama yapan Tulip Gayrimenkul Başkanı Benitah, kişisel hataların kurumlara mal edilemeyeceğini belirterek, “Türkiye'de yatırımlarımızı sürdüreceğiz” dedi

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) arsalarında yabancıların geliştirdiği ilk çalışma olan ve 18 Mayıs tarihi itibariyle iş sözleşmesi feshedilen Ispartakule'deki Tulip Turkuaz ve Tulip Towers projeleri hakkında yeni bir gelişme daha yaşandı. Emlak Konut GYO ve çatısı altında bulunduğu TOKİ, sessizliğini korurken,  Tulip Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Meyer Benitah, dün gerçekleştirdiği basın toplantısında bürokraside çalışan kişilerin yaptığı hataların kuruma mal edilemeyeceğini belirterek, Türkiye'deki yatırımlara devam edeceklerinin altını çizdi.
Dört gün içinde ikinci kez açıklama yapan Tulip Gayrimenkul'ün Başkanı Benitah, Emlak Konut'un kararını, “Haksız ve tek yanlı uygulamalar” sözleriyle değerlendirdi. Benitah, Hollandalı Van Herk Group'un kurucu şirketlerinden olduğu Tulip Gayrimenkul'ün haksızlığa uğradığını belirtti.

‘Türkiye imajı değişmedi'
Benitah, şöyle konuştu: “Emlak Konut bir devlet kuruluşudur. Bürokrasideki kişilerin yaptığı hatalar kuruma mal edilemez. Bizim Emlak Konut'a küsmemiz mümkün değildir. Dolayısıyla Türkiye'deki yatırımlarımıza bundan sonra da devam edeceğiz. Ortaklarımız Murat Mertoğlu ve Burak Erten ile yaptığımız işbirliğinden dolayı mutluyuz. Yaşadığımız bu olumsuzluk bizdeki Türkiye'nin olumlu imajını değiştirmeye yetmez.”
Tulip Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Mertoğlu da sözleşmenin tek taraflı feshinin mümkün olmadığına dikkat çekti. İnşaat çalışmalarına devam edeceklerini bildiren Mertoğlu, bu süreçte büyük bir destek gördüklerini ifade etti.

‘Satışlar devam ediyor'
Mertoğlu, “Bu süreçte projeye inanarak Tulip Turkuaz'dan daire satın alan müşterilerimizden de büyük destek gördük. Çok sayıda destek mesajları aldık. Hatta bu süreçte de ev almak isteyenler var, biz de bu vesileyle satışlarımıza opsiyonlu olarak devam ediyoruz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?
-  Emlak Konut GYO, 18 Mayıs tarihi itibariyle Tulip Gayrimenkul ile Tulip Turkuaz ve Tulip Towers projelerindeki iş sözleşmelerini feshettiği kararını, 27 Mayıs'ta duyurmuştu.
-  Tulip Towers yaptığı açıklamada iş feshine neden olabilecek herhangi bir ödeme sorunu ya da gecikme olmadığının altını çizmişti.
-  Üç gün önce yapılan ilk açıklamada, “haksız ve kanunsuz” bu uygulamayla ilgili olarak hem Türk hem de Avrupa mahkemelerinde hesaplaşılacağına dikkat çekilmişti.

PROJELERE YAKIN BAKIŞ
El konulan projelerden biri olan Tulip Turkuaz, 120 bin metrekare arazi üzerinde 1.188 konut olarak geliştirildi. Tulip Turkuaz'ın   önemli özelliği, dünyanın en iyi
10 mimarından biri olarak kabul edilen Ken Yeang tarafından bioiklimsel bir mimariyle inşa edilmiş olması.
Yine Ispartakule'de inşa edilen Tulip Towers ise 30 katlı iki kule ve 478 konutluk rezidanstan oluşuyor.
Tebernüş Kireçci

Tulip: Türkiye'den bizi hiçbir şey kaçıramaz satışlar opsiyonlarla sürüyor 
 
PROJELERİ Emlak Konut GYO tarafından durdurulan Hollandalı Tulip Gayrimenkul, Türkiye'de yatırıma devam kararı aldı. Tek taraflı olan feshin kanunen geçersiz olması nedeniyle sözleşmelerinin sürdüğünü söyleyen şirketin Başkanı Benitah, “Birkaç kişinin yanlış tavrı, bizi Türkiye'den kaçıramaz” derken, Türk ortağı Mertoğlu, “İnşaat sürüyor. 3 günde 11 opsiyon, 50'den fazla müşterimizden destek aldık” diye konuştu

TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO işbirliğiyle Bahçeşehir'de hasılat paylaşımı ile yürüttüğü Tulip Turkuaz ve Tulip Towers projeleri 25 Mayıs tarihinde 17 milyon dolarlık teminat mektubu nakte çevrilerek feshedilen Hollanda sermayeli Tulip Gayrimenkul'ün Yönetim Kurulu Başkanı Meyer Benitah, “Birkaç kamu görevlisinin yanlış ve sorumsuz davranışı, bu yüce ülke hakkındaki olumlu düşüncemizi bozamaz. Türkiye'de yatırıma devam edeceğiz” dedi.

Fesih kararının ardından Türkiye'ye gelen ve şirketin Türk ortakları ile yaşanan süreci, tüm belgeleri ile anlatan bir basın toplantısı düzenleyen Benitah, “Tek taraflı bir kararla, mahkeme kararı olmadan Emlak Konut A.Ş ile aramızdaki sözleşmenin feshi mümkün olmadığından sözleşmemiz devam ediyor. Hiçbir şey bizi bu ülkeden kaçıramaz. 3.5 yıl gereksiz stres ve ter dökerek projeleri yoluna koyduk. Tek taraflı fesih ve görevin kötüye kullanılması nedeniyle mahkemede sonuna kadar hesaplaşacağız, Türkiye konusundaki heyecanımız daha da güçlendi. Türk adaletine güveniyoruz” diye konuştu.

Yatırım fırsatlarını anlattık

Türkiye'de yatırımlarına devam edeceğini, Esenyurt'ta kendi yatırımları olan Tulip 360 projelerini de hayata geçirme planları olduğunu söyleyen Benitah, Emlak Konut GYO'nun projeyi feshettiği gün, Hollanda İnşaatçılar Birliği'nden 60 yatırımcı firmanın şantiyelerini ziyarete geldiğini belirtti. Benitah, “Onları Türkiye'nin ne kadar ideal bir yatırım ülkesi olduğunu anlatmak için çağırmıştık. Yatırımcılardan sadece biri 9 milyar euroluk portföyü olan BAM İnşaat'tı. Ancak her bozuk düzen daha iyiye gitmek için bir katkıdır, biz buna devrim deriz. Projelerin başarısı konusunda tatminkarız. Türkiye'yi ikinci ülkemiz yapmaya kararlıyız” diye konuştu.

Belgelerle hesaplaşacağız

Şimdi topun Emlak Konut'ta olduğunu kaydeden Tulip Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Mertoğlu ise, “Çok iddialıysa mahkemede dava açacak, biz de belgelerle, karşı davalarla hesaplaşacağız” dedi. Arsa dışında, projenin inşası için tüm yatırım ve faaliyetlerin Tulip tarafından gerçekleştirildiğini, Emlak Konut A.Ş'nin satıcı sıfatıyla hiçbir sorumluluğu bulunmadığını vurgulayan Mertoğlu, şöyle devam etti: “Emlak Konut'un el koyduğu para bizim kendi paramız, projedeki satış geliri emniyet altında. İnşaat süreci sürüyor, yüzde 17'si tamamlandı. Satışlarda iptal yok. 50'nin üzerinde müşterimizden destek mesajı geldi. 3 günde 11 opsiyon aldık, resmen satış yapılmıyor ancak durumu müşterilerimize anlatıyoruz.”

Fesih tebliğ edilmeden teminatın nakte çevrilmesi kanunlara aykırı

BİR tarafın iflas etmesi ve benzeri gibi özel haller dışında tek taraflı fesihin yasal olmadığının altını çizen Tulip Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Mertoğlu, “Fesih için belgelere dayanan geçerli bir neden açıklamıyorlar. 'Görülen lüzum gereği, sözleşme maddesine dayanarak' diyorlar. Projenin belirtilen tarihte bitirilemeyeceğini, yavaş ilerlediğini öne sürüyorlar. Ancak Emlak Konut A.Ş. tarafından onaylanan Tulip Turkuaz inşaat sözleşmesinin bitiş süresi 630 gün ya da imza tarihinden itibaren 31 Aralık 2011. Hatta biz bu süreyi Ağustos 2010'a bile çektik” diye konuştu.

Fesihin şeklen kanunsuz olduğunun altını çizen Mertoğlu, şöyle devam etti: “Kanunen sözleşme fesih tebliği dahi yapılmadan cezai şart maiyetindeki teminat mektubu paraya çevrilemez. Ayrıca bize resmi olarak geçersiz olan mesai saatinin bitiminden sonra 18.20'de faksla bildirilmesi yanlış. Haksız uygulamalar Temmuz 2009'da Hollanda devletince Emlak Konut A.Ş'ye bir uyarı mektubuyla bildirildi ancak bu mektuba cevap vermemeleri, Avrupa OECD mahkemesinde açılacak davamızın en büyük kozunu oluşturacak. Uyarıya rağmen fesih ısrarı, kasıtlı değilse bile büyük bir cahillik.”

KRİZDE HERKESE TANINAN 250 GÜNLÜK SÜRE UZATIMI HAKKI BİZE VERİLMEDİ

PROJENİN imzalandığı Ağustos 2006'dan beri zorluklarla karşılaştıklarını belirten Mertoğlu, araziyi satın almayı teklif ettiklerini ancak Emlak GYO'nun bunu kabul etmediğini söyledi. Emlak Konut A.Ş'nin kontrat imzalandığı tarihte arazi ile ilgili şehir planlancıları odasının itirazlarıyla imar planı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı alındığını kendilerinden sakladığını açıklayan Mertoğlu şöyle devam etti: “Durumu bizden saklayarak sanki arsada sorun yokmuş gibi fesih tehdidiyle 15.600.000 TL'lik arsa payı ilk ödemesini tahsil ettiler. Bugün nemalarıyla birlikte 23 milyon TL'ye ulaşan miktar emanet hesabında tutuluyor. İmar planını durdurma kararına istinaden arsa tapuları ancak Haziran 2008'de yeniden temin edilebildi. İmar planının yenilenmesiyle 680 günlük bir ek süre ihtiyacı ortaya çıktı. Ekonomik kriz nedeniyle tüm projelere Emlak Konut A.Ş. Yönetim Kurulu kararıyla verilen 250 günlük özel süre uzatımı da 20 kez talep etmemize rağmen 2 yıldır hâlâ verilmedi. Bu yüzden toplamda süre uzatımı 930 gün verilmesi gerekirken sadece 471 gün verildi.”


‘PROJEYİ BİTİRECEK KAYNAK HAZIR EMLAK KONUT KASITLI DURDURUYOR'

MAYIS 2009'da satışları başlatılan Tulip Turkuaz projesinde 504 adet ile 104 milyon TL'lik satış yapıldığını söyleyen Mertoğlu, Emlak Konut A.Ş'ye de 44 milyon TL para girişi olduğunu hatırlattı. Projenin m2'de 850-875 TL ile kuruma yüksek bir arsa payı sağladığını vurgulayan Mertoğlu, “Projenin 100 milyon 543 bin TL kaynağı var. Bu da tüm inşaat maliyetini ek bir yatırıma gerek duymadan karşılıyor. Bu ticari başarının varlığı tek taraflı fesihin anlamsız ve kasti olduğunun bir göstergesi” dedi.
NİHAL YUVACAN/VATAN


Geri Dön