24 / 04 / 2024

Migros'un hedefi bu yıl en az 400 şube!

Migros'un hedefi bu yıl en az 400 şube!

Migros Yönetim Kurulu Başkanı Özaydınlı, satın almalara açık olduklarını, ana hissedarın ise satma planının olmadığını söyledi



Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı İyi Tarım Ürünleri'nin uygulamasıyla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Migros Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı, geçen yılı 6 milyar TL ciro ile kapattıklarını söyledi. Şirketin bu yıl yüzde 18 - 20 arası artışla 6.8 milyar liralık ciro hedefinin olduğunu belirten Özaydınlı, "2010 bütçesini, bir önceki yıla göre daha iyi bir yıl olacak beklentisiyle değerlendiriyoruz. Önümüzdeki 5 yılda şirketin cirosunu ve kârını ikiye katlamayı hedefliyoruz" dedi. Sektörde yeni satın almaların gerçekleşebileceğini belirten Özaydınlı, bu konuda açık olduklarını ve satın almalar da dahil şube sayılarını artırmak istediklerini söyledi. Bu yıl için en az 400 şube açma hedefi koyduklarının altını çizen Özaydınlı, Migros'un ana hissedarının ise yakın zamanda bir satma planının olmadığını söyledi.

Meyve sebzede fiyat düşecek
MİGROS genelinde tüm meyve ve sebzelerin Tarım Bakanlığı'nın başlattığı 'İyi Tarım Ürünleri' projesi kapsamında sertifikalı olduğunu belirten Özaydınlı, bu kapsamda 2 bin üreticiden alım yaptıklarını söyledi. Özaydınlı, söz konusu ürünlerin fiyatlarında bir artış olmadığını, önümüzdeki dönemde fiyatlarda gerileme bile beklediklerini kaydetti.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Migros'ta `diplomalı' meyve sebzeyi et ve süt izleyecek

Tarım Bakanlığı ile birlikte yürüttükleri İyi Tarım Uygulamaları (İTU) kapsamında sebze-meyveleri raflarına koyan Migros et, süt ve süt ürünleriyle ilgili benzer uygulamalarda da destek olacaklarını açıkladı

Migros Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın başlattığı ürünün geriye dönük izlenilmesini sağlayan İyi Tarım Uygulamaları'na (İTU) uygun olarak yetiştirilen ürünlerin tüm Migros ve Macrocenter'larda satışa çıktığını açıkladı.
Özaydınlı, "Tarım Bakanlığı'nın beyaz-kırmızı et, süt ve süt ürünlerine yönelik adımlarını bekliyoruz. Bu konuda desteğe hazırız" diye konuştu. İlk etapta 277 mağazada 2 bin üreticiden, 236 kriterden geçerek alınan 130 bin ton sebze-meyveyi tüketicilerle buluşturduklarını söyleyen Özaydınlı yakın bir zamanda uygulamayı tüm mağaza formatlarına yayacaklarını belirtti.

Fiyatlar düşecek
Özaydınlı, yaş sebze ve meyvede AB standartlarını yakalayan İTU ile Türkiye'de tarımın çağ atlayacağına inandıklarını, bu süreçte ve öncü rol üstlenmekten dolayı memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
Verim artışı, yapılan teşvikler ve Migros Grubu'ndan başlayarak üretilen malın hazır pazar bulmasının ürünlerin fiyatlarına da olumlu yansıyacağını ifade eden Özaydınlı şöyle konuştu: "Ürünlerin İTU'lu olması fiyatları artırmadı aksine önümüzdeki dönemde fiyatların düşmesini öngörüyoruz. Birçok konuda daha bilinçlenme olması maliyetlere yansıyacak. Öte yandan yüksek standartlar, düzenli üretim, güvenli tüketim pazarı geliştirecek ve fiyatları üreten, satan ve alan için uygun hale getirecek."
Uygulmanın aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi de olduğunu ifade eden Özaydınlı, projenin yaygınlaşmasıyla birlikte çiftçilerin standarlarının yükseleceğini ve artık 5 milyon çiftçinin tek bir üründe yaşanan problemler yüzünden zan altında kalmayacaklarını söyledi.

Türkiye tarımda dünya 8'incisi
Tarladan sofraya kadar izlenebilirlik anlamına gelen İyi Tarım Uygulamalarıyla üretilen ürünlerin bir anlamda diploma aldıklarını söyleyen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker iyi tarımın iyi gelecek anlamına geldiğine değindi. İTU kapsamında sertifika alan üretici sayısının 5 bini aştığını belirten Eker şöyle devam etti:
"Hayvancılık da aynı şekilde bunun bu alanda uygulanmasıyla ilgili çalışmamız var. Hayvansal ürünlerle ilgili olarak da benzer bir mekanizmanın kurulması onun da iyi tarım uygulaması kapsamında dikkate alınması da bizim projemiz."
Son 3-5 yıl içinde sağlıklı gıdayla ilgili bir dizi proje hayata geçirdiklerini hatırlatan Eker İTU kapsamında verilen destekler konusunda da şu bilgileri verdi:
"Örtü altında dekar başına 90, açık alanda dekar başına 30 lira destek veriyoruz. Bu yıl seli sigorta kapsamına aldık. Damla sulama, gübreleme, ambalaj gibi birçok sistem için hibe sağlıyoruz."
Eker, Türkiye'nin 2009'da 2 milyar dolar meyve- sebze ihracatı gerçekleştiğini belirterek, "Dünyaya 11-11.5 milyar dolar tutarında gıda ürünü satıyoruz. Tarım ekonomisi açısından dünyanın 8. ekonomik gücüyüz" dedi.
Açıkta yetiştirilen sebzelerin tohumlarında yerli tohum kullanma oranının yüzde 80 olduğunu ifade eden Eker, dünyanın 3. büyük gen bankasını kurduklarını ve ellerinde 60 bin çeşidin üzerinde hazır tohum olduğunu söyledi.

Özaydınlı: Satın almalara açığız
Sektörde yeni satın almalara açık olduklarını belirten Özaydınlı, bu konuda açık olduklarını ve satın almalar da dahil şube sayılarını artırmak istediklerini söyledi. Özaydınlı, şirketin bu yıl yüzde 18-20 arası artışla 6.8 milyar liralık ciro hedefinin olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Geçen yıl 425 yeni mağaza açtık ve yüzde 13'e yakın bir büyüdük. 2009 yıl sonu yaklaşık 6 milyar liralık bir ciro olur."  Migros'un ana hissedarının yakın zamanda satış planının olmadığını belirten Özaydınlı, "Hedefimiz hızlı büyümek. 5 yıl içinde ciro ve kârı ikiye katlamayı hedefliyoruz" dedi.
Milliyet

'Bu sene ciro hedefi 6,8 milyar TL yeni satın almalara da açığız'  
 
Perakende sektörünün lideri Migros, kriz yılı 2009'u yüzde 13 büyüme ve 6 milyar liralık ciroyla kapattı. Şirket, 2010 için daha da umutlu. Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı, bu sene yüzde 18-20 büyüyerek 6,8 milyar liralık ciroya ulaşacaklarını söyledi. Özaydınlı, 400 yeni şube açacaklarını, sektörde yeni satın almalarla da ilgilendiklerini aktardı. 
 
Perakende sektörü, ekonomik krizin hafifleyeceği 2010 yılı için umutlu. Migros Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı, bu yıl yüzde 18-20 büyüme ile 6,8 milyar liralık ciroya ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Perakende devi, kriz yılını ise yüzde 13 büyüme ve yaklaşık 6 milyar liralık ciro ile kapatırken, 425 yeni şube açmıştı. Özaydınlı, bu yıl 400 yeni şube açacaklarını, sektörde yeni satın almalarla da ilgilendiklerini ifade etti. Şirketin halen 71 ilde 1.589 mağazası bulunuyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile 'İyi Tarım Uygulamaları' işbirliği için yapılan basın toplantısı sonrası Reuters'a açıklamalarda bulunan Bülend Özaydınlı, sektörde yeni satın almaların gerçekleşebileceğini belirterek, satın almalar da dahil şube sayılarını artırmak istediklerini kaydetti. "Geçtiğimiz yıla göre daha hızlı bir büyüme yakalayacağız." diyen Özaydınlı, kârlılık açısından da iyi bir dönem beklediklerini aktardı. Migros'un ana hissedarının şirketi yakın bir zamanda satma planının olmadığını da vurgularken, "Bizim hedefimiz hızlı büyümek. Önümüzdeki 5 yıl içinde şirketin cirosunu ve kârını ikiye katlamayı hedefliyoruz." dedi. Daha önce Koç Grubu'na ait olan Migros'un yaklaşık yüzde 50'sini, 2008 yılında 1,65 milyar dolarlık bedel ile BC Partners, Turkven ve DeA Capital'dan oluşan Moonlight Capital almıştı. Çağrı yolu ile satın alınan hisselerle birlikte Moonlight Capital'in Migros'taki payı yüzde 97,92'ye yükselerek toplam satış bedeli 3,1 milyar dolar olmuştu. Son günlerde Moonlight'ın Migros'u, ABD'li çok büyük bir zincire satmak istediğine ilişkin haberler çıkmıştı.

GÜVENİLİR sebze-meyve İÇİN 2 BİN ÇİFTÇİYLE ANLAŞTI

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile 'İyi Tarım Uygulamaları (İTU)' projesinde işbirliğine giden Migros, reyonlarında İTU sertifikası bulunmayan meyve ve sebzeye yer vermeyecek. Şirket bu amaçla şimdiye kadar yaklaşık 2 bin çiftçiyle anlaşma yaptı. Sertifikalı üretim yapan bu çiftçiler, mahsulün tümünü Migros'a verecek. Migros Yönetim Kurulu Başkanı Özaydınlı, sertifikalı ürünler için herhangi bir fiyat artışı da yapmayacaklarını anlattı. Aksine önümüzdeki dönemde bir miktar fiyat indirimi de olabileceğini dile getirdi. Özaydınlı'nın verdiği bilgiye göre marketlerdeki her 5 kiloluk alışverişin ortalama 1 kilosu taze meyve sebzeden oluşuyor. Migros, yılda 270 bin ton civarında yaş sebze-meyve satıyor. Bülent Özaydınlı, Tarım Bakanlığı'ndan, İTU projesinin et ve süt ürünleri için de hayata geçirilmesini istedi. Toplantıya katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ise Migros'un 'İyi Tarım Uygulamaları' projesine öncülük ettiğini belirterek, hayvancılıkta da benzer bir mekanizmanın kurulacağı müjdesini verdi.

Eker, "Bugün Türk tarımı, Türk çiftçisi ve Türk tüketicisi için çok önemli bir gün. Yerli tarımsal ürünlerin, önemli bir denetim, kontrol, izleme ve bir manada sağlık garantisiyle tüketiciye ulaştığı bir gün." açıklamasında bulundu. Öte yandan Tarım Kredi Kooperatifleri de, İTU sertifikası alan çiftçilere ürünlerinin Migros tarafından satın alınması için garanti verecek. Ayrıca kredi desteği de sağlanacak.
Neslihan Aydın/Zaman

'İyi' sebze meyvenin artık diploması var!
  
Migros, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın başlattığı 'İyi Tarım Uygulaması' projesine destek verdi ve hormonsuz, ilaçsız üretim yapan 2 bin çiftçiyle anlaştı. İnsan ve çevre sağlığına önem veren standartlarda yetiştirilen bu ürünler 236 kriterden geçer not alıyor, bu proje fiyatları da düşürecek

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın başlattığı 'İyi Tarım Uygulamaları' (İTU) projesine destek veren Migros, tüm marketlerinde 236 kriterden başarıyla geçmiş, çevre ve insan sağlığına zararlı kalıntılar içermeyen taze sebze ve meyve satacak. Projenin tanıtımı Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla İstanbul'da yapıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Migros Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı, 'Migros ve Macrocenter mağazalarımızda dökme ve paketli satılan sebze meyveyi İTU sertifikası almış çiftçiden temin etme kararı aldık. Şu anda 2 bin üreticiyle anlaşma imzaladık, zamanla bu sayıyı artıracağız' dedi. Özaydınlı, İTU sayesinde gereksiz ilaç kullanılmayacağı için maliyetlerin azalacağını bunun da fiyatları düşüreceğini söyledi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ise konuşmasına 'Bugün Türkiye'de üretilen tarımsal ürünlerin önemli bir denetim, kontrol, izleme yani sağlık garantisiyle tüketiciye ulaştığı bir gün' sözleriyle başladı. Bakan Eker, projeyi şöyle özetledi: Çiftçilerimiz, ürünlerinin 'İyi Tarım Uygulaması'na göre yetiştirildiğini belgeleyecek bağımsız denetim şirketleriyle anlaşmalar imzalıyor. Bu denetim şirketleri, ürünleri 236 ayrı kriter açısından değerlendiriliyor. Ürünlerin üzerinde ilaç kalıntısı olmaması, gereksiz gübre ve kimyasallar kullanılmaması, üretim süreçlerinin çevre ve insan sağlığına zararlı olmaması gerekiyor' dedi.

ET VE SÜT DE BELGELENECEK
Şu anda 5 bin çiftçinin bu belgeyi aldığını belirten Eker, bu sayının artacağını belirterek 'Bu projeye başladığımızda tüm gıda perakende şirketlerini davet
ettik, Migros projeyi sahiplenen ilk şirket
oldu. Yakın zamanda aynı sistemin et, süt ve bunların ürünleri içinde geçerli hale getirmeyi hedefliyoruz' şeklinde konuştu.
Türk tarımının krize rağmen geçen yılın ilk 9 ayında yüzde 3.5 büyüdüğünü kaydeden Bakan Eker, 'Geçen yıl yaklaşık 2 milyar dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı yaptık. Bazı ürünlerimiz gümrük kapılarından dönmek zorunda kaldı. Şimdi bu uygulamayla çok daha kolay ihracat yapar hale geleceğiz' dedi.

Bakan Eker'e salata ve gözleme daveti yaptı
Mehdİ Eker, toplantıda Antalya'dan üretici Ramazan Balık ile telekonferans yöntemiyle konuştu. Bakan, Balık'a 'Sen İyi Tarım Uygulaması ile ilgili sözleşme yaptın mı Ramazan?' dedi. Balık, heyecanlanarak önce 'Sayın Başbakanım' dedi ardından da 'Zirai danışmanlarımızın izniyle ürünlerimizi sunuyoruz. Malımızı Avrupa'ya da satıyoruz. Migros'a da satıyoruz Sayın Bakanım' diye konuştu. Eker'in 'Bir isteğin var mı?' sorusunu  'Sizi Antalya'ya bekliyorum. Belgeli domateslerimle çoban salatası yaparım' sözleriyle yanıtlayan Balık'a bu kez Bakan Eker, 'Daveti ucuza getiriyorsun' dedi. Balık ise 'Gözleme de yaparım' karşılığını verdi.

Migros, 400 yeni mağaza hedefliyor
Mİgros Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı, sektörde yeni satın almaların gerçekleşebileceğini belirterek, satın almalar da dahil şube sayılarını artıracaklarını söyledi. Özaydınlı, şirketin bu yıl yüzde 18-20 arası artışla 6.8 milyar liralık ciro hedefinin olduğunu belirterek, '2009 yıl sonu yaklaşık 6 milyar liralık bir ciro olur. 2010 yılı bütçesini, bir önceki yıla göre daha iyi bir yıl olacak beklentisiyle değerlendiriyoruz. Geçen yıl 425 yeni mağaza açtık ve yüzde 13'e yakın bir büyüme gerçekleştirdik.' dedi. Özaydınlı, bu yıl için en az 400 şube açma hedeflerinin bulunduğunu söyledi. Migros'un 71 ilde 1,589 mağazası bulunuyor. Karlılık açısından 2010 yılını değerlendiren Özaydınlı, 'Biz karlılıkta EBİTDA kar rakamlarına bakıyoruz. Bu rakam her yıl için ciddi artış gösteriyor. Bu açıdan bir rakam veremiyorum ancak önceki dönemlere paralel bir büyüme yakalayacaktır' şeklinde konuştu.
Migros'un ana hissedarının yakın zamanda bir satma planının olmadığını ifade eden Özaydınlı, 'Bizim hedefimiz hızlı büyümek. Önümüzdeki 5 yıl içinde şirketin cirosunu ve karını ikiye katlamayı hedefliyoruz' dedi. Migros'un yaklaşık yüzde 50'si 1.65 milyar dolarlık bedelle BC Partners, Turkven, DeA Capital'dan oluşturulan Moonlight Capital tarafından 2008 yılında satın alınmıştı. Çağrı yolu ile satın alınan hisselerle birlikte Moonlight Capital'in Migros'taki payı yüzde 97.92'ye yükselerek toplam satış bedeli 3.1 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.
Esin Gedik/Akşam

Migros 2 bin çiftçiyi bağladı rafına sertifikalı ürün koydu 

Migros, Tarım Bakanlığı'nın `iyi tarım uygulamaları' projesini hayata geçirerek, sertifikalı meyve sebze satmaya başladı. Migros, `iyi tarım uygulamaları'yla üretim yapan 2 bin çiftçiyle sözleşme yaptı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın başlattığı `iyi tarım uygulamaları' (İTU) çerçevesinde bakanlıkla işbirliğine giden Migros, tüm meyve ve sebzeleri sertifikalı olarak satmaya başladı. Migros, bu kapsamda 2 bin çiftçinin ürettiği meyve ve sebzeyi satın almak için sözleşme yaptı. Uygulamanın duyurulduğu toplantıda konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bunun Türk tarımı için de Türk çiftçisi için de Türk tüketicisi için de önemli olduğunu belirterek "Bugün, Türkiye'de üretilen tarımsal ürünlerin önemli bir denetim, kontrol, izleme ve bir manada sağlık garantisiyle iyi tarım  uygulamaları ürünlerinin tüketiciye ulaştığı bir gün" dedi.

Şu anda 5 binin üzerinde İTU kapsamında sertifika alan üretici olduğunu belirten Bakan Eker "Hayvancılık da aynı şekilde bunun bu alanda uygulanmasıyla ilgili bizim çalışmamız var. Hayvansal ürünlerle ilgili olarak da benzer bir mekanizmanın kurulması onun da iyi tarım uygulaması kapsamında dikkate alınması, uygulanması yine bizim projemiz" diye konuştu.

 SATIN ALMALARA AÇIĞIZ

Migros Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı da, bu adımla Türkiye'de tarımın çağ atlayacağına inandıklarını dile getirdi. Özaydınlı "Üzerinde bir süredir çalışılan iyi tarım uygulamaları projesi meyvelerini verdi. Denendi ve şimdi yaygın bir uygulama alanı buluyor. İTU, tüketicilerimiz ile buluşmaya başladı" dedi. Özaydınlı, söz konusu ürünlerin fiyatlarında artış olmadığını, hatta önümüzdeki dönemde fiyatlarda gerileme beklediklerini söyledi. Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özaydınlı, yeni satın almalara açık olduklarını, bu yıl en az 400 şube açacaklarını söyledi. Migros'un 71 ilde bin 589 mağazası bulunuyor. 

Dünyanın üçüncü büyük tohum gen bankası açılıyor

Türkiye'de 2009'un ilk dokuz ayında bütün sektörlerin küçüldüğünü, tarım sektörünün ise yüzde 3.5 büyüdüğünü ifade eden Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi  Eker, 2009'un son çeyreğinde büyüme beklediklerini  söyledi. 2009'da 2 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştiğini belirten Eker "Tarım sektörü bazı iddiaların aksine sürekli büyüyor, gelişiyor'' dedi. 11-11.5 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç edildiğini dile getiren Eker "Tarım ekonomisi açısından Türkiye dünyanın 8. ekonomik gücü. AB ile müzakere sürecindeki önümüzdeki 6 ay içinde gıda faslını biz müzakereye açacağız. Onun için şu anda çalışıyoruz. Bunun hazırlıklarını yapıyoruz" diye konuştu. Bakan Eker, dünyanın üçüncü büyük gen bankasını kurduklarını ve birkaç hafta içinde açılışını yapacaklarını belirterek, "60 bin çeşidin üzerinde elimizde hazır tohum var" dedi.

236 farklı kriteri var

o Tarım Bakanlığı'nın `güvenilir tarım, güvenilir gıda' için başlattığı İTU sistemi,

AB ülkelerinde uygulanan GlobalGap standartlarının Türkiye'ye

uyarlanmasını kapsıyor.

o İTU sistemi, 236 kriterin yerine getirilmesini öngörüyor.

o Sisteme göre üretimin her aşaması kayıt altına alınırken, üreticinin tarlaya atılacak tohumun seçiminden toprakta üretimin yapılmasının çevreye olası etkisine, kullanılacak ilacın standardından tarlada çalışan işçilerin sağlığına kadar çok sayıda kritere uygunluk temin ediliyor.

o İlaç kalıntısı, toprak ve su analizi gibi sorgu ve kayıtların zorunlu olduğu bir standart getiren ve denetleyen İTU, böylece denetimli ve kayıtlı üretimi sertifikalandırıyor.
Star


Geri Dön