25 / 04 / 2024

Milli Savunma Bakanlığı binası taşınacak!

Milli Savunma Bakanlığı binası taşınacak!

Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesinde bulunan Milli Savunma Bakanlığı’ndaki asker ağırlığının azaltılabilmesi için bakanlığın taşınması da gündemde.



Başbakan Binali Yıldırım, önceki gün Kazan’da yaptığı değerlendirmede, darbe girişiminin ana karargâhı Akıncı’daki 4. Ana Jet Üssü’nün kapatılacağını, darbe girişimi sırasında tankların çıkıp helikopterlerin havalandığı Hasdal, Maltepe, Mamak, Etimesgut ve Güvercinlik’teki askeri birliklerin şehir dışına taşınacağını açıklamıştı. Milliyet’in aldığı bilgilere göre Genelkurmay Başkanlığı’nın yaklaşık 5 yıl önce özellikle  Ankara  ve İstanbul’daki şikâyetler sonucu üzerinde çalıştığı ancak yürürlüğe sokmadığı master planı doğrultusunda yaşanan darbe girişiminin de etkisiyle ivedi kararlar alınacak.


Kentin dışına


Bu doğrultuda darbe girişiminin merkez üslerinden olduğu bilinen Ankara Güvercinlik’teki Kara Havacılık Okulu ve Kara Havacılık Komutanlığı’nın Isparta’ya, İstanbul Samandıra’daki Kara Havacılık Alayı’nın Çorlu’ya taşınması öngörülüyor. İstanbul Kartal’daki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın Tuzla’ya ya da Trakya’ya, Ankara Etimesgut’taki Zırhlı Birlikler Okulu’nun ise Polatlı’ya taşınması planlanıyor. Yine Ankara Mamak’taki 28. Mekanize Piyade Tugayı, Batıkent’teki Jandarma Okullar Komutanlığı ile İstanbul Küçükyalı’daki İkmal Maliye Okulu ve Tuzla’daki Piyade Okulu’nun da ya kentin dışına ya da çevre ilçelerinden birine taşınması öngörülüyor.


Bakanlık da taşınacak


Aynı plan çerçevesinde özellikle İstanbul, Ankara ve  İzmir  gibi büyük kentlerdeki alay ve tugay büyüklüğündeki askeri birliklerin de daha küçük kentlere taşınması için bir çalışma yapılacağı ifade ediliyor. İzmir’de ise Narlıdere, foça ve Gaziemir’deki bazı alay niteliğindeki birliklerin İç Ege’ye taşınmasının gündemde olduğu ifade ediliyor. Aynı çalışma kapsamında Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesinde bulunan Milli Savunma Bakanlığı’ndaki asker ağırlığının azaltılabilmesi için bakanlığın taşınması da gündemde. Kulislerde, Savunma Bakanlığı’nın yeniden yapılandırılması kapsamında ilk etapta binasının taşınacağı ardından, bakanlık çalışanlarındaki asker ağırlığının dengeye oturtulması amacıyla sivil personel alımının artırılacağı konuşuluyor.


Boşalan kışlalar eğitim ve sağlığa


Master plan çalışmasının başlangıç noktasını, şehir merkezlerindeki askeri hareketliliği azaltma amacının oluşturduğu ifade ediliyor. Özellikle darbe girişiminin merkez üslerinden olan Güvercinlik’teki Kara Havacılık Okulu’ndaki eğitim uçuşlarının Ankara’daki hava trafiğini olumsuz etkilediği not edilmiş, bu üsten havalanan bazı helikopterlerin Ankara’nın çevre ilçelerinde gerçekleştirdiği uçuşlarda kaza kırıma uğradıkları raporlaştırılmıştı. Kulislerde şehir dışı veya başka illere taşınan kışlaların eğitim ya da sağlık alanında kullanılabilmesi için çalışma yürütüleceği belirtiliyor.

 


Milliyet


Geri Dön