24 / 04 / 2024

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Mesai saatleri değişecek mi? Uzman isim yanıtladı…

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Mesai saatleri değişecek mi? Uzman isim yanıtladı…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in mesai saatlerine ilişkin açıklamaları, ¨Mesai saatleri değişecek mi?¨ sorusunu akıllara getirdi. Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, milyonlarca çalışanın merak ettiği soruyu yanıtladı...



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Uzaktan Çalışmada İş Sağlığı ve Güvenliği Çerçevesi: Sağlıklı ve Üretken Uzaktan Çalışma" konulu panele katıldı ve burada yaptığı değerlendirmelerde çalışma hayatı mevzuatının toplumun değişim hızına bağlı olarak değiştirilmesi gerektiğini, bu konularda yenilik yapılmasının gerekli olduğunu belirtti. 8 saatlik çalışmanın azalmasına dair İngiltere’de pilot uygulamaya gidilmeye başlandı. Peki Türkiye’de çalışma saatleri azalır mı?

"8 SAATİN AŞAĞIYA ÇEKİLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR VAR"

8 saatlik çalışma süresinin normal bir çalışma süresi olarak algılanmaya başlandığını belirten Bakan Vedat Bilgin, sözlerini şöyle devam ettirdi:

"Oysa insanın emeğini ikame eden yeni bilgiler, yeni teknolojiler üretim sürecine girdikten sonra 8 saatlik mesai artık eski alışkanlığımızın bir parçası olarak duruyor. Bugün birçok ülkede 8 saatin aşağıya çekilmesine yönelik çalışmalar var. Önceki günlerde İngiltere'de bu konuda pilot bir uygulama başlatıldı ve bunlar yaygınlaşacak. Muhtemelen 25 yıl sonra 6 ya da daha az saat fiziki çalışma, onun dışında uzaktan çalışmanın da olduğu çalışma biçimleri devreye girecek, bu kaçınılmazdır. Teknoloji, emeği ikame ettikçe ve üretim sürecinin mekanla bağını kopardıkça bu değişmeler kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır."

Peki Türkiye'de mesai saatleri değişebilir mi? Vergi Uzmanı Muhammet Bayram milliyet.com.tr'ye verdiği röportajla yanıtladı…


Geri Dön