27 / 04 / 2024

Mimar Gökhan Avcıoğlu'ndan Buama projesi

Mimar Gökhan Avcıoğlu'ndan Buama projesi

Mekan, 90'lı yılların trend yerleşme noktalarından Beykoz sırtlarında üç katlı, Amerikalıların 'sweethome' (güzel evim) olarak adlandırdıkları tarzda bir ev



Ev sahipleri ise yeni evli bir çifti . Ev sahiplerinin büyükleri tarafından yıllar önce alınan bu ev, yeni evli çift tarafından yeniden yorumlanmak istenince, daha çok yeni yerleşim ve kentsel dönüşüm projeleriyle tanınan Mimar Gökhan Avcıoğlu ile bağlantıya geçmişler. Avcıoğlu, mimaride gösterdiği hüneri yoğun çalışma temposundan arta kalan zamanda iç mimaride de göstererek Buama projesini hayata geçirdi.

Evin geneline loş ışık hakim
Avcıoğlu, "İkinci nesil tarafından yenilenen evi biraz farklı kriterlerle hareket ederek banyo, yatak odaları, değişik mekanlarda ortaya çıkan farklı tavan yükseklikleri ile çevremizde pek kolay rastlayamayacağımız bir ev kurgusuna dönüştürdük" diye konuşuyor. Üç katlı bu evde Avcıoğlu'nun ilk dokunduğu alan evin ışıklandırması oldu. Pencerelerin azlığından dolayı az ışık alan evin bu sorununa çözüm bulmak için evdeki kıvrımlar artırılarak ışığın mekanlar içindeki kırılımını çoğalma yolu seçildi. Bu şekilde evin içine giren doğal ışık da zenginleştirilmiş oldu. Avcıoglu "Dik açılar, sert köşeler odalarda sert gölgeler yaratıyor ve olduğundan da küçük mekan hissi veriyordu. Ayrıca evdeki ışığın dağılımı sadece pencerelerin azlığından değil, yönlere eşit dağıtılmış olmamalarından da kaynaklanıyordu" diyor. Avcıoğlu, yatak odalarından banyoya kadar her yerde kullanılan bu kıvrımların evi hem daha geniş hem de aydınlık hale getirdiğini söylüyor.

Mekan loş, duş asi kırmızı
Ancak evin geneline hakim renklerin yanı sıra banyoya girdiğinizde kendinizi adeta modern bir Türk hamamında hissediyorsunuz. Evin genelindeki gizemli loş ışık banyolara da hakim. Buna karşın yatak odasının içinde bulunan banyoda kontrast bir görünümle karşılaşıyorsunuz. Sadece duşakabinin bulunduğu bu alan evin içinde soft renklerin aksine asi bir kırmızı ile döşenmiş .Kapısı ise seksi bir şekilde hep açık. Avcıoğlu, tasarımın genelinde doğal malzemelerin tercih edildiğini, nefes alan alçı sıva, nanotech boyalar, tasarruflu aydınlatma çözümleri kullandıklarını söylüyor. Ayrıca evin genel olarak yeniden yaratılmasında ev sahiplerinin inşaatçı bir aileden geliyor olması nedeniyle kendilerine çok yardımcı olduğunu da ekliyor.

Kurtarıcı şömine
Evin salon ve ortak yaşam alanları sınırlı sayıdaki pencerenin yarattığı karanlık ortamdan aydınlatma teknolojileri ile kurtarılarak yaşanabilir hale getirilmiş. Şömine ise yaşam alanı ile açık mutfağı ayırmak için kullanıldı.

Yumuşak kıvrımlar heryerde
Renove edilmeden önce sert köşeleri ile dikkat çeken ev yumuşak kıvrımlar ile Avcıoğlu tarafından hem daha geniş hem de daha yaşanabilir bir hale getirildi.

Odalarda yumuşak kıvrımlar
Buama evinin yeni halinde tüm odalarında hakim olan kıvrımlar ilk bakışta dikkati çekiyor. Bu kıvrımlar evi hem daha sempatik hem de daha yaşanabilir bir mekan haline getirmiş. Evin girişinden yaşam bölümüne birkaç basamakla iniliyor ve metal el yapımı şömine bu bölümü iki farklı kullanıma uygun hale bölüyor. Yemek bölümü doğrudan ön bahçeye açılıyor. Burada açık mutfak tercih edilmesinin nedeni ise ailenin sürekli buhar ve ağır ateşte pişen Türk yemekleri tercih ediyor olması. Evin genelinde hakim olan kıvrımlar yatak odalarında da dikkati çekiyor. Yumuşak ve açık kahverengi tonlarında renkler hem salon hem de odalarda ışığı en güzel yansıtan renkler olması nedeniyle tercih edilmiş.
Sabah Emlak


Geri Dön