19 / 04 / 2024

Mimar Hayreddin Cami zamana yenildi!

Mimar Hayreddin Cami zamana yenildi!

531 yıllık tarihe sahip İstanbul'daki Mimar Hayreddin Cami şehirleşme baskısına kurban oldu. Camiye, sonradan eklenen pimapenler ve klimalar yapının tarihi dokusunu bozuyor.



Mimar Hayreddin Cami 531 yıllık tarihiyle, şehirleşme baskısına kurban oldu. Çemberlitaş Beyazıt arasındaki Divanyolu'nda bulunan Mimar Hayreddin Cami zaman yenildi. Mimar Hayreddin tarafından 1488'de inşa edilen tarihi cami zaman içerisinde yol genişletme ve yangın nedeniyle tahrip oldu. Daha sonra 1898'de 2.Abdülhamid tarafından restore ettirilmişti. 

Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre, Osmanlı’ın son döneminde titizlik ve büyük zahmetlerle elden geçirilen Mimar Hayreddin Cami, zaman içerisinde çevresindeki binalar ve cadde üzerinde olmasından dolayı güçlükle fark edilir hale geldi. Tarihi yapının altında zamanla işyerleri açıldı. Ayrıca, camekan kısımlara sonradan monte edilen uyumsuz pimapenler yapının dokusuna zarar verdi. Dükkanların alarm cihazları gelişigüzel ve izinsiz olarak tarihi eserin duvarlarına monte edildiği dikkatlerden kaçmazken, ibadethanein orijinal dokusunun zarar gördüğü anlaşılıyor.

Asıl zarar içteAsıl felaket tarihi yapının iç kısmında yaşanıyor. Tarihi caminin içine caddeden girilirken, ufak bir koridorun sonunda yer alan tuvalet ve abdesthaneden yayılan kokular ziyaretçileri rahatsız ediyor. Tarihi yapıda, imam odası diye ayrılan bölümün varlığı, eserin bütünlüğüne bizzat cami görevlileri ve yetklililer tarafından zarar verildiğini ortaya koyuyor. Bu bölüme sonradan eklenen cam bölme ve içeriye konulan masa, sandalyeler ise tarihi mirasa zarar veriyor. Tarihi ibadethanenin duvalarına monte edilen klimaların durumu ise görenleri şaşırtıyor. 


Geri Dön