26 / 04 / 2024

Mimarlar Odası Atakule davasını kazandı!

Mimarlar Odası Atakule davasını kazandı!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent mücadelesindeki kazanımlarına, meslektaşlarının telif haklarının korunması yönelik açılan davalarla devanı ediyor. Mimarından izin alınmadığı için Atakule'nin yıkım izni iptal edildi.



Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi Kent mücadelesindeki kazanımlarına, meslektaşlarının telif haklarının korunması yönelik açılan davalarla devanı ediyor. 


Samsun Arkeoloji müzesinin davetli proje üretim sürecinde, mimarın telif hakkının devretmesi talebine ilişkin açılan davadaki kazanımına bir yenisi daha eklendi. Ankara'nın simge yapılarından olan Atakule'nin proje bütünlüğünden kopartılarak bir bölümünün yıkılması sürecinde mimarı Ragıp Buluç'dan izin alınmadan yapıya müdahale edildiği için Çevre Şehircilik il Müdürlüğüne açılan davada, müellifin açtığı davaya Mimarlar Odası Ankara Şubesi de telif hakları açısından müdahil olmuştu. Atakule'nin kule dışında yıkımına izin veren Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne açılan davada mahkeme mimarından izin alınmayan yapının yıkım iznini iptal etti. 


Konuyla ilgili basma açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan. "Mimarın ürettiği eserine ilişkin telif hakkının korunması olmazsa olmazlarımızdaııdır. Telif haklarının ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir süreçte. Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa aykırı şekilde uygulanan örnek olaylarla ilgili emsal oluşturacak davalar açıyoruz. Atakule'de mahkemenin verdiği karar önemli. Mahkeme davalı tarafın, mimarın şirkete haklarını devrettiği savunması yapmasına rağmen, müdahale için mimarın izni gerektiği kararının altını bir kez daha çizmiştir" dedi. 


Atakule'de kule korunarak, kuleye bağlı alışveriş merkezi yapısının proje bütünlüğünden kopartılarak mimarın izni olmadan yıkılmasına karşı açılan davada 4. İdare Mahkemesi verdiği kararda; "Davacının mimarı ve müellifi olduğu Atakule'nin kule kısmı yerinde kalmak kaydıyla alçak kütlesinin yıkılıp yeni baştan inşa edilmesine ilişkin proje kapsamında, söz konusu yapı ve mimari projenin özgün fikir ifade edip etmediğine, dolayısıyla müellifi olan davacının izninin gerekip gerekmediğine dair mimari estetik komisyonundan bir karar alınmaksızın, tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır" ifadelerine yer vererek iptal kararı verdi. 


Başkent


Haber Hürriyet gazetesinde şöyle yer aldı:


Atakule’de, 2014’te başlanan yıkım sırasında mimarı Ragıp Buluç ile Mimarlar Odası’nın açtığı davadan karar çıktı. Mimarlar Odası Başkanı Candan, “4. İdare Mahkemesi, mimarından izin alınmayan yapının yıkım iznini iptal etti” dedi. Ancak, bina karar öncesi zaten yıkılmıştı.


Ankara’nın simge yapılarından Atakulu’nin yıkım tartışması yeniden alevlendi. Kule kısmına dokunulmadan, AVM kısmının yıkımına 2014’ün nisan ayında başlanmış, Atakule’nin mimarı Ragıp Buluç, kendisinden izin alınmadan yapıya müdahale edildiği’ gerekçesiyle, Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na (GYO) dava açmıştı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin de müdahil olduğu dava sürecinde Atakule GYO ise, “Eski mimar, 2004 yılında, eser üzerindeki telif haklarını yüksek bir bedel karşılığında bize devretti” savunmasını yapmıştı. Geçen yıl yaşanan bu olaylar, Ankara gündeminde uzun süre yer buldu. 

Önceki gün, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, mahkemenin sonuçlandığını ve yıkım izninin iptal edildiğini açıkladı. Candan, yaptığı yazılı açıklamada, özetle şu ifadeleri kullandı:


VALİLİĞE DAVA AÇTILAR


“Proje bütünlüğünden kopartılarak bir bölümünün yıkılması sürecinde mimarı Ragıp Buluç’dan izin alınmadan yapıya müdahale edildiği için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne açılan davaya Mimarlar Odası Ankara Şubesi de telif hakları açısından müdahil olmuştu. Atakule’nin, kule dışında yıkımına izin veren Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne açılan davada mahkeme, mimarından izin alınmayan yapının yıkım iznini iptal etti.


MAHKEME KARARI VERDİ


Atakule’de mahkemenin verdiği karar önemli. Mahkeme davalı tarafın, mimarın şirkete haklarını devrettiği savunması yapmasına rağmen, müdahale için mimarın izni gerektiği kararının altını bir kez daha çizmiştir. 4. İdare Mahkemesi verdiği kararda; ‘Söz konusu yapı ve mimari projenin özgün fikir ifade edip etmediğine, dolayısıyla müellifi olan davacının izninin gerekip gerekmediğine dair mimari estetik komisyonundan bir karar alınmaksızın, tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır’ ifadelerine yer vererek iptal kararı verdi.”


MİMARLAR ELEŞTİRDİ BÜYÜKŞEHİR DÜZELTTİ


Candan, öte yandan, Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde bazı Meclis kararlarına ulaşılamadığını söyledi. Candan, “İnternette Meclis kararları takip edilebilir durumdadır, 5 Meclis kararı ise boş çıkıyor. Bu kararlar neyin kararı ki numarası var kendisi yok. 5 kararın ne olduğunu merak ediyoruz” dedi. Ankara Hürriyet, Candan’ın açıklamasının ardından konuyu Büyükşehir Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanlığı yetkililerine sordu. Kararların Bilgi İşlem tarafından siteye yüklendiğini belirten bir yetkili, “Sistemden kaynaklı bir sıkıntı olmuş. Gözden kaçmış olabilir normal. Eksik kararlar şu anda görülebilir” açıklamasını yaptı. 

Büyükşehir yetkilileri, Ankara Hürriyet’in konuyu sormasının ardından eksik olan Meclis kararlarını, internet sitesine girdi.


Hürriyet





Geri Dön