24 / 04 / 2024

Mimarlık meslek yasaları taslak halinde tamamlandı!

Mimarlık meslek yasaları taslak halinde tamamlandı!

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, mühendislik ve mimarlık meslek yasaları ile ilgili çalışmaları taslak halinde tamamladıklarını belirterek, 'İnşallah 2011 yılında bununla ilgili yasalaşmayı hedefliyoruz' dedi



Bakan Demir, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının (İNTES)  Ankara  Swiss Otel"de yapılan 24. olağan genel kurulunun açılışında yaptığı konuşmada, mühendislik ve mimarlık alanında geçmişe bakıldığında da, bugün de bütüncül bir politikanın görülmediğini söyledi. Bu alandaki birçok aksaklığın kaynağının buna dayandığını belirten Demir, 'Türkiye"de mesleki alanda hiç düzenlemenin olmadığı tek alan müteahhitlik. Türkiye"de müteahhitlik, girmek isteyenlerde hiçbir kriterin, hiçbir eğitim şartının, mesleki yeterliliğin aranmadığı, tabir-i caizse geçmişte başka alanlarda başarılı olamayanların gidip Maliye"ye bir kuruluş dilekçesi verip, kaydını yaptırarak, işyeri ruhsatını alınca hemen girilen bir alan' dedi.

Bakan Demir, Türkiye"de yeni bir düzenleme yapılmayan bu alanda birçok aksaklığın yaşandığını ve bu konuyla ilgili Türkiye"nin büyük bedeller ödediğini anlattı.

Herşeye rağmen Türkiye"de ve dünyada müteahhitlik sektörünün çok hızlı bir gelişme gösterdiğini belirten Demir, müteahhitlik alanında Türkiye"nin dünyada, çin"den sonra ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

Mühendislik ve mimarlık mesleğinde gerekli düzenlemelerin yapılması amacıyla Kentsel Gelişim ve Strateji Belgesi"ni (KENTGES) hazırladıklarını belirten Demir, 'Mesleğin özel sektör aktörlerinin katılımıyla da çok kaliteli bir çalışmayı neticelendirdik. Yeterli politikanın olmadığını ifade ettiğimiz bu alanın üst politika belgesi Resmi Gazete"de yayınladı ve yürürlüğe girdi. Burada kamunun ne yapacağı, özel sektörün ne yapacağı detaylı bir şekilde tarif edilmiştir' diye konuştu.

KENTGES çalışmaları yapılırken bakanlık olarak, bununla uyumlu çalışmaları başlattıklarını anlatan Demir, Türkiye"de özellikle mühendislik ve mimarlıkla ilgili meslek yasalarının bir an önce çıkarılması gerektiğini ifade etti. Bakan Demir şunları kaydetti:
'Bunlarla ilgili çalışmalarımızı taslak halinde tamamladık. şžu anda Meclis trafiği yoğun, ama seçimden sonra inşallah mimarlık ve mühendislik meslek alanıyla ilgili, mesleği tarif eden, mesleğin yönetimini öngören, meslekçilerin mesleği yönettiği, meslek politikalarını belirleyen, meslek sorumluklarını veren ve sonrasında da sıkı bir takip yapan yapıya bir an önce kavuşmamız gerekir. İnşallah 2011 yılında bununla ilgili yasalaşmayı hedefliyoruz. Meslek odalarımızla görüşmeleri tamamladık. Büyük ölçüde mutabakat var, ama halen mimarlık ve mühendisliğimize bulaşmış olan o ideolojik bakış açısının
 mahsurlarını bazen yaşamaktayız. Ümit ediyorum, önümüzdeki dönemde yasalaşmayı, katılımlarını da alarak sağlarız.'

-'PROJELER RUHSATA AYKIRI YAPILIYOR'-

Bir diğer önemli konunun da planlama olduğunu belirten Bakan Demir, şu anda İmar Kanunu"nun plan süreçlerinin tanımlandığını, ancak eksiklerin bulunduğunu belirterek, KENTGES Strateji Belgesi"nde yeniden bir plan süreci yapıldığını anlattı. Plan yetkilerinin kullanılmasında özellikle uygulama planlarının uygulamasının yerele bırakıldığını belirten Demir, ancak mutlaka plan yetkilerinin sağlıklı bir şekilde kullanılmasını temin etmek üzere bir merkezi kamu otoritesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Demir, bunu da, teşkilat kanunu çalışmalarında bakanlığı yetkili kılarak süreci sağlıklı bir şekilde çalıştırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Projelendirme konusunda da Türkiye"de herhangi bir düzenlemenin bulunmadığının altını çizen Bakan Mustafa Demir, özellikle odalarda meslek yeterliliğini alan projeci tasarımcıların projeyi yaptığını fakat bu projelerin nitelikleri konusunda herhangi bir kriterin, herhangi bir denetlemenin, proje mühendislerine herhangi bir müeyyide uygulayacak bir merciinin bulunmadığını ve bu konuyla ilgili mutlaka bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir, kaçak yapılaşmanın yoğun olduğu Türkiye"de en önemli sorunlardan birinin de ruhsat verilen projelerin ruhsata aykırı yapılması olduğunu belirtti. KENGTGES Strateji Belgesi çalışma sürecinde bu konuda da önemli düzenlemeler yaptıklarını anlatan Bakan Demir, yapımda kaliteli standarda ulaşma noktasında özellikle sertifikalı, belgeli usta çalıştırma mecburiyetini getirdiklerini ifade etti.

Türkiye"de 19 ilde uygulanan yapı denetimi bürolarını 81 ile yaygınlaştırdıklarını belirten Demir, diğer illerde yapı denetimi bürolarının belirlendiğini ve 1 Ocak 2011 itibarıyla uygulamaya geçileceğini kaydetti.

-'MÜTEAHHİTLER KAYIT ALTINA ALINACAK'-

Kamu yapımının dışındaki tüm müteahhitleri kayıt altına almak için düzenleme yaptıklarını ifade eden Demir, şunları kaydetti:
'1 Ocak 2012 tarihinde bu yürürlüğe giriyor. Bu konuyla alakalı uygulama yönetmeliğimiz şu anda Başbakanlıkta. Umut ediyorum, Aralık ayı içerisinde yönetmeliğimiz yayımlanacak. Belgeli usta çalıştırmayı da içinde barındıracak şekilde 2012 yılının Ocak ayında uygulamaya girecek. Fakat biz uygulamada 2012 yılını beklemeyeceğiz. Gelecek yıl kayıt sistemini başlatıyoruz. 2012 yılının ocak ayına gelindiğinde sistem tam verimli bir şekilde çalışır hale gelecek. Bir kere kayıt altına alacağız, ondan sonraki süreçte müteahitlerimizi biz takip ederek, kayıt sürecini sürekli hale getireceğiz. Yani ilave bir bürokratik işleme gerek kalmaksızın süreci biz çalıştıracağız. Belgeli usta çalıştırılması ile ilgili önce başvuru yapan ustalara bir geçici belge vereceğiz. Belgenin kalıcı hale gelmesiyle alakalı 3 yıllık bir süreç öngörüyoruz. Bu süreçte onlara teorik ve pratik bir eğitimden geçirerek belgelerini kalıcı hale getirmeyi planlıyoruz.'

Yapı denetimi sisteminde bir müteahhidin proje ruhsat ve eklerine aykırı bir yapı yaptığı tespit edildiğinde, o müteahhidin kayıttaki izninin kaldırılacağını belirten Demir, ruhsata aykırı kısım düzeltilene kadar müteahhite Türkiye"de başka bir yerde ruhsat alıp inşaat yapma izni verilmeyeceğini kaydetti. Demir, 'Artık Türkiye"de geçmişte olduğu gibi "ben yapayım kat yüksekliğini bir galeri kat atayım, biraz yükselteyim veya üzerine bir kat yapayım, bir şekilde buna elektrik, su bağlatırım. Her ne kadar ruhsat almasam da bunu bağımsız bölüm haline dönüştüremesem de bu şekilde kullanırım" zihniyetini tamamen hafızalarınızdan kaldıracak düzenlemeyi 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe koymuş olacağız' diye konuştu.

Bakan Demir, Enerji verimliliği konusunda da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çalışarak, binalara enerji kimlik belgesi vereceklerini söyledi. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren ruhsat almadan önce hangi binaların hangi kategoride enerji verimliliğine haiz olduğunu gösterir enerji kimlik belgelerinin verilir hale geleceğini belirten Bakan Demir, geçmişte yapılan binalar da dahil olmak üzere 2017 yılına kadar tüm binaların enerji kimlik belgelerini vermeyi planladıklarını kaydetti.
AA


Geri Dön