20 / 04 / 2024

Mipim’de Türk Belediyeleri projelerini tanıttı!

Mipim’de Türk Belediyeleri projelerini tanıttı!

Fransa’nın Cannes şehrindeki gayrimenkul fuarı Mipim’de Türk belediyeleri adeta şov yaptı. Balıkesir Belediyesi’nden Beyoğlu’na, Ordu Belediyesi’nden Kocaeli’ye kadar onlarca şehir etkinlikte boy gösterdi.



Mipim’e bu yıl ikinci kez katılan Balıkesir Belediyesi, iddialı 8 projesiyle uluslararası yatırımcıların ilgi odağı oldu. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Bu yıl 15 ilçe başkanımızla birlikte fuara katıldık. Şehrimiz tarım, hayvancılık ve turizmle önemli bir merkez. Büyük projelerimiz var. Yatırımcılara tanıtıyoruz. Bunun meyvelerini de almaya başladık. Hilton geliyor. Hilton’un Başkan Yardımcısı, ‘Balıkesir’e 5 tane daha Hilton yapılabilir’ dedi. Esas Holding yer aldı. Yatırıma başlayacak ” dedi. 


15 milyar dolar planı

Balıkesir’in fuarda en çok Avrupa’dan ABD’den ve Ortadoğu’dan yatırımcıların ilgisini çektiği vurgulandı. Fuarda, Rotterdam Limanı’nı model alarak planladıkları Bandırma Limanı’na büyük talep geldiğinin bilgisini veren Uğur, “Bandırma’daki liman ve sanayi ile ilgili Hollandalı bir şirketin yetkilileri “15 milyar dolar yatırıma hazırız” diyor. Yabancı ilgisi yüksek” diye konuştu.  Bandırma Organize Sanayi alanı ve limanının maketi Balıkesir standında yer aldı. Buradan 10 milyar euro yatırım çekecek sanayi yatırımlarıyla yıllık 25 milyar euro ihracat yapılması öngörülüyor. 


Port Gömeç geliyor

Ayvalık Lale Adası için projelendirilen kurvaziyer limanıyla ilgili bilgi veren Başkan Uğur, “Ayvalık turizmine değer katacak. Port Gömeç projesi ilgi çekici. Deniz suyunun karaya çekildiği, tekne ile villara ulaşılacak projede 7 tipte toplam 347  villa, 220 odalı otel ve ticari alanlar tasarlandı” ifadelerini kullandı.


‘Cunda’yı halk seçti

Başkan Uğur’un projeleri arasında teleferikle birbirine bağlanan iki karma rekreasyon projesi Çayderesi ve Çamlık büyük ilgi çekti. Belediyenin yatırımıyla hayata geçen 300 milyon liralık bu iki dev projeden Çayderesi’nin ilk etabı eylülde hizmete girecek. Geçen yıl tanıtımı yapılan Ayvalık-Cunda köprüsüyle ilgili ihalenin 4 Nisan’da yapılacağını açıklayan Uğur, köprü projesine Balıkesir genelinde yapılan halk anketiyle karar verildiğini söyledi. Uğur, “Balıkesir halkı, yüzde 65’le Ayvalık’a planlanan köprü tipinin yapılmasını tercih etti. Ayvalık iç körfez suyunu da temizleyecek olan bu projeyi bir yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz. Ayvalık’ı turizmde marka yapmak ve bunu sürdürülebilir kılmak için denizimizi, körfezimizi korumalı, temizlemeliyiz” dedi.


ORDU’NUN YATIRIMCISI KÖRFEZ’DEN

Ordu’nun turizm potansiyeline vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, “Karadeniz’den en çok mavi bayraklı plajı olan, yaylaları ile bakir turizm yatırımları barındıran Ordu’ya yatırım çekmek, merkezi ve yerel yönetim olarak yatırımcının her zaman yanında olduğumuzu göstermek üzere Cannes’dayız. Fuara yetişmeyen Ordu Merkez Alışveriş Merkezi ve Fatsa Karma Kullanım Projelerini 2018 yılında açıyor olacağız” dedi. Melet Nehri Karma Kullanımlı Rekreasyon projesi, içerisinde açık hava konser alanından yazlık sinemaya, ticari birimlerden eğlence birimlerine kadar bir çok fonksiyonu içinde barındırıyor. Başkan Yılmaz, “Bu proje 120 milyon lira yatırım değerine sahip. Körfez yatırımcılarının büyük ilgisi var” diye konuştu.



Milliyet 


Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;



Dünyanın en önemli emlak fuarı MIPIM’e bu yıl Anadolu’nun Kaplanları tabir edebileceğimiz illerin projeleri damga vurdu. Fuara Balıkesir Belediyesi’nden Bursa’ya Ordu Belediyesi’nden Hatay, Konya, Antalya’ya kadar 19 şehir belediye başkanları düzeyinde katıldı. Tüm şehirler başta turizm olmak üzere altyapı ve kentsel dönüşüm projeleriyle Cannes’da boy gösterdi. Milyarlık projeleri hayata geçirmek isteyen büyükşehirlerin ortak ihtiyaçları ise her şehre özel ek teşvikler ve yasal düzenlemeler oldu


Her yıl Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen dünyanın en önemli emlak fuarı MIPIM’e bu yıl İstanbul’un büyük tanıtım çadırının yanı sıra bir de belediyelerin projeleri damgasını vurdu. Fuara Balıkesir Belediyesi’nden İstanbul’a, Ordu Belediyesi’nden Hatay, Konya, Antalya’ya kadar 19 şehir belediye başkanları düzeyinde katıldı. MIPIM’den Türkiye’nin birçok büyük projesi maalesef ödül alamadan dönse de özellikle Anadolu illeri yabancı yatırımcılarla bir araya gelerek belki de parayla satın alınamayacak derecede önemli bir deneyim elde etti. Her ne kadar bu yıl fuarda, küresel ekonomideki genel durgunluk atmosferinin kasvetli havası yabancı yatırımcının üzerine çökse de Türk katılımcılar ilginin yeterli olduğunu ifade etti.


HATAY’A DESTEK ŞART

Terör olaylarının yarattığı moral bozukluğu ise Türkiye’deki stantlarda en çok konuşulan meseleydi. Zira pazar gecesi Ankara’da yaşanan terör saldırısının etkisi pazartesi katılımcıların büyük çoğunluğunun bindiği THY uçağında had safhada kendini gösterdi. Patronundan profesyonel yöneticisine herkesin aklı Türkiye’de kaldı. Gelelim projeleri ile dikkat çeken illere... Nüfusunda yaş ortalaması bir hayli yüksek olan adeta ‘emekli’ şehri diye tabir edilen ve dinginliğiyle öne çıkan Balıkesir’in projeleri kente önemli bir dinamizm ve gelir getireceğe benziyor. Yani Balıkesir gelecekte gençlerin daha fazla yaşamayı tercih edeceği bir il olacak gibi görünüyor. Keza Ordu da öyle. Geçmişte göçlerle yara alan bugün işsizlik oranının yüzde 5.5 seviyesinde olduğu Ordu’da turizm ve lojistik sektörünü odağına alan projeler kentin ekonomisini de hızlı büyütecek. Mülteci krizini belki de en derinden hisseden Hatay ise dar ekonomik imkânlarına karşın proje heyecanı olan illerin başında. Tarihi zenginlikleri ile tartışmasız öne çıkan şehrin hakettiği potansiyele gelmesi için merkezi yönetimden destek alması şart. Üstelik bu destek sadece ekonomik olarak kalmamalı psikolojik olarak da şehrin tüm kesimlerine sağlanmalı.


BANDIRMA’YA 15 MİLYARLIK İLGİ

8 projeyle yatırımcıların ilgisini çektiklerini ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Edip Uğur, fuarda Bandırma Limanı’na 15 milyar dolarlık yatırım talebi geldiğini açıkladı. Uğur, son dönemde Almanya, Hollanda ve çok sayıda Avrupa ülkesi ile görüştüklerini belirterek “Bandırma’da düşündüğümüz liman ve sanayi ile ilgili Hollandalı bir şirketin yetkilileri “15 milyar dolar yatırıma hazırız” diyorlar. Yabancı yatırımcı ilgisi ülke olarak yüksek” dedi. Başkan Uğur’un sunumunu yaptığı projeler arasında teleferikle birbirine bağlanan iki karma rekreasyon projesi Çayderesi ve Çamlık özellikle ilgi çekti. Büyükşehir yatırımıyla hayata geçen toplamda 300 milyon liralık bu iki dev projeden Çayderesi’nin ilk etabı eylül ayında hizmete girecek. Arapça ‘Vav’ harfi şeklindeki camisi ve 33m yüksekliğindeki hilal mimarisiyle inşa edilen Çamlık Karma Rekreasyon projesinin yapım ihalesi ise Mayıs 2016’da düzenlenecek. Bu arada Ayvalık Lale Adası için projelendirilen kruvaziyer limanıyla ilgili de konuşan Başkan Uğur, “Ticari birimler ve konaklama üniteleri ile desteklenen proje Ayvalık turizmine değer katacak. Port Gömeç projesi oldu. Deniz suyunun kara içine çekildiği, teknelerle villara ulaşılacak sıra dışı projede 7 farklı tipte toplam 347 villa, 220 odalı otel, 17 bin 214 metrekare kiralanabilir ticari alan tasarlandı” dedi.


ÇİKOLATA PARKI KURUYOR

Fuara katılan bir diğer büyükşehir ise Ordu... Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, deniz ve yayla turizmine yönelik projeleri anlatsa da özellikle vurgu yaptığı bir konu var o da çikolata! Dünya fındık üretiminde birinci sırada yer alan Türkiye’nin lider fındık üreticisi Ordu, el yapımı çikolata üretim merkezi haline gelecek Çikolata Parkı’nı da MIPIM’de sergiledi. Standı ziyaret edenlere fındık ikram eden Enver Yılmaz, sohbetimizde Çikolata Parkı’nı bu yıl içinde açacaklarını da söyledi. Bu parkın Türkiye açısından bir ilk olacağını da anlatan Başkan Enver Yılmaz, “El yapımı çikolata konusunda Türkiye’de bir ilk olacak bu projeyi çok önemsiyoruz” diye konuştu. Enver Yılmaz, geçtiğimiz günlerde şehre gelen bir yatırımcıyla aralarında geçen diyaloğu da bizlere şöyle aktardı: “Büyük otel zincirlerinin otel odalarında kalmaktan sıkıldık. Bize doğal bir şey sunun, dediler. Bu konuda çok haklı. Bizim farkındalık göstererek ekolojik turizme yönelmemiz gerekiyor. Karadeniz’de en çok mavi bayraklı plajı olan, yaylaları ile bakir turizm yatırımları barındıran il, Ordu.” İçerisinde açık hava konser alanından yazlık sinemaya, ticari birimlerden eğlence birimlerine kadar birçok fonksiyonu barındıran Melet Nehri Karma Kullanımlı Rekreasyon Projesi’nden de bahseden Başkan Enver Yılmaz, “Bu proje 120 milyon lira yatırım değerine sahip. Körfez yatırımcılarının büyük ilgisi var” diye konuştu.


TARİHLE ‘TATİL’ YAPTIRACAK

Suriye’de yaşanan sorunlardan en çok etkilenen iller arasında yer alan Hatay, MIPIM’de müze otel, arkeopark teleferik, kentsel dönüşüm ve büyük yaşam merkezi projelerini tanıttı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Şu anda resmi olarak 403 bin mülteci Hatay’da. Resmi olmayanlarla birlikte bu rakam 500 bini buluyor. Suriyeliler ile birlikte nüfusumuz 2 milyona çıkıyor. Bölgede bir kriz yaşandığı için yatırım maliyetlerindeki düşüş yüzde 50’yi bulabilir. Ancak biz özellikle yatırım ortamının iyileşmesi için bölgemizde özel teşviklere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Sosyal ve ekonomik açıdan ilimiz Suriye krizinden büyük yara aldı ve almaya devam ediyor. Aile yapısı bile zarar gördü. Hem vergisel açıdan hem de yatırım teşviki anlamında desteğe ihtiyacımız var” dedi. Hatay’ın projeleri arasında en çok dikkatimizi çeken arkeopark oldu.


‘İZİN ALMAK ZOR’

Başkan Savaş, “Dörtyol İlçemizde, 150 milyon doları bulan otel ve alışveriş merkezi projemiz var. Antakya merkezde Haraparası kentsel dönüşüm alanımız var. Toplam yatırım bedeli 180 milyon doları aşan; eski hal ve eski otogarı da içine alan. Yine Antakya merkezinde bir teleferik projemiz var. Projeyi bir arkeopark haline getirdik. Hilton’un 5 yıldızlı otel yatırımı devam ediyor. Onun da altında tarihi eser çıktı. Orası da müze olarak kullanılacak. Alttaki eserler özel cam taban sistemi ile izlenebilecek.” Yapmak istedikleri yatırımlarda birçok engel ile karşılaştıklarına da değinen Başkan Savaş, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda pek sıkıntı yaşamıyoruz ancak diğer bakanlıklar ile aramız pek iyi değil. Örneğin hazine arazisi için talepte bulunuyoruz. Aylarca bekliyoruz, cevap bile vermiyorlar” dedi. Bu arada Savaş, şehirde yapılacak raylı sistem için Moskova Belediyesi’nin de çözüm ortağı olan Rusya’nın en büyük raylı sistem firmasıyla el sıkıştıklarını da ifade etti. Deniz, kum, güneş turizmi için çok uygun arazileri olduğuna değinen Lütfü Savaş, “Ancak sahillerimizde iki tane 3 yıldızlı otel var. 7 ilçemizin denize sahili bulunuyor. Buraya yatırım yapılabilir. Denizle Amanos Dağları arası da 15 dakika. Amanos Dağlarında da yayla turizmi için elverişli alanlar var. Buraya yakın kaplıcalarımız mevcut. Tarih, kültür, gastronomi her şey Hatay’da” diye konuştu.


Habertürk


Haber Bingöl Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


MIPIM'de önceki fuarlardan farklı olarak rekor seviyede temsil edildi. Hatay, Ordu, Bursa ve Balıkesir belediyelerinin projeleri yabancılardan tam not aldı MIPIM Fuarı bu yıl öncekilerden farklı olarak daha çok yerel yönetimlerin katılımına sahne oldu. 


İstanbul'un yanı sıra fuara katılan Anadolu kentleri de projelerini uluslararası arenada tanıtma fırsatı buldu. Aralarında Antalya, Ordu, Bali kesir ve Hatay büyükşehir belediyelerinin yer aldığı 8 yerel yönetime yabancı yatırımcıların ilgisi yoğundu. Her şeye rağmen yabancı yatırımcıda herhangi bir tereddüt görmediklerini söyleyen belediye başkanları, daha önce planladıkları görüşmeleri gerçekleştirdiklerini hatta yeni yatırımcıların kendilerine ulaştıklarını bildirdi. 


NEGATİFİ POZİTİFE ÇEVİRECEĞİZ 


Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş hem Avrupa hem de Uzakdoğu'dan projelerine ilgi olduğunu belirterek, "Bize Suriye savaşı sonrası Hatay'a nasıl yatırım yapabileceklerini soranlar oldu. 

Fırsatlar herzaman olumlu dönemde gelmez. Şu anda fırsatı kollamak lazım" dedi. Hatay'ı Suriye savaşı sonrasına hazırladıklarını aktaran Savaş, "Hazır olmamız lazım. 

Negatif algıyı pozitife çevireceğiz" diye konuştu. Antakya Belediyesi MIPIM Fuarı'na Haraparası kentsel dönüşüm projesinin yanında teleferik, müze-otel ve lojistiğe yönelik projeksiyonların yer aldığı paketle katıldı. 



YABANCI SAĞLIKLA İLGİLENDİ 


Bursa Büyükehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar da şehrin tarım, sanayi ve endüstride geldiği seviyeyi sağlık turizmine de taşımak istediğini aktardı. Bu konuda önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizen Vardar, fuardaki uluslararası yatırımcıların sağlıkturizmine yönelik projelerle yakından ilgilendiklerini anlattı. Daha önce 20 kurum ve kuruluşla randevulaştıklarını dile getiren Vardar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu fuarda sayı daha da arttı. Fuar başladıktan sonra bile randevu talepleri aldık. Türkiye'nin güvenliğine ilişkin bir endişe izlenimi almadık. Yabancı yatırımcıda herhangi bir tereddüt görmedik." 


Bingöl Gazetesi




Geri Dön