18 / 04 / 2024

Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdığı anlaşılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir?

Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdığı anlaşılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir?

Miras yolu ile belli bir miktarda meblağ ve gayrimenkuller kişilere kalabilir. Bu konuda vatandaşlar bazı noktaların aydınlatılmasını bekliyor. İşte detaylar!



MİRAS BIRAKAN KİŞİ YAŞIYORKEN MALLARINI PAYLAŞTIRDIĞI ANLAŞILIRSA DİĞER MİRASÇILAR NE YAPABİLİR?

Murisin yani miras bırakan kişi, sağlığında yaptığı vasiyetname ya da miras sözleşmesi ile birlikte terekesini mirasçılar arasında paylaştırabilir böyle bir durum meydana gelebilir. Sağlararası kazandırmaların geçerliliği Türk Borçlar Kanunu’na göre düzenlenir. Dolayısıyla da baba ve çocuğu arasında geçerli irade beyanları ile gerçekleştirilen devir işlemleri geçerli olur. Muris istediği kişiye mal devrinde özgürdür. Ancak murisin ölümünden sonra diğer mirasçıların başvurabileceği yollar bulunmaktadır. İşte o yollarda şöyle sıralanabilir;

  • Tenkis Davası açılabilir. (Murisin tasarrufunu geçersiz kılma)
  • Mirastan Mal Kaçırma Davası açılabilir.
  • Ölüme Bağlı Tasarrufun İptali davası açma hakkı da bulunmaktadır. Bu yol da seçenekler içinde yer alır.

HANGİ DURUMLARDA TAPU İPTAL DAVASI AÇILAMAZ?

Tescil işleminden sonraki 10 yıl boyunca, elindeki taşınmazın tapusuna dair herhangi bir özel ya da tüzel kişiye devretmeden kesintisiz olacak bir şekilde elinde bulunduran kişinin aleyhinde; tescil işleminde usulsüzlük tespit edilse bile iptal davası açılamaz.

MİRASÇILARDAN BİRİ İMZA VERMEZSE SATIŞ YAPILIR MI?

Mirasçılardan biri imza vermezse satış gerçekleşebilir mi? Mirasın mirasçılara intikalinden sonra mirasçıların tamamı imza atarak miras kalan malları satılabilirler. Ama mirasçılardan intikal olan miras malı üzerinde imza vermez ise de satış gerçekleşmez.

MİRASTAN KALAN HİSSEMİ SATABİLİR MİYİM?

Mirasın intikali gerçekleştikten sonra varisler, hissedarlar arasında görüş birliği bulunuyor ise satış işlemi gerçekleştirilebilir. Miras kalan gayrimenkulün satışı için hissedarlar, her birinin nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset belgesinin ibraz işleminin gerçekleştirilmesi gerekir.

Uzman isim nefesleri kesen haberi verdi! Emekli ikramiyeleri emeklileri bayram ettirecek!

ÖTV’de yeni dönem! Araç alacak ve satacaklar için bulunmaz fırsat! Resmi Gazete’de yayınlandı!


Geri Dön