25 / 04 / 2024

Miras kalan evde oturma hakkı!

Miras kalan evde oturma hakkı!

Miras kalan evde mirasçılardan biri oturuyor ve diğer mirasçıların da oturmak istemesine rağmen; mirasçı çıkmıyorsa bu durum yasal yollarla çözülebilir mi? İşte miras kalan evde oturma hakkı..



Miras kalan evde oturma hakkı!

Mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelmiş oluyor. 


Bu mülkiyet hakkı elbirliği ortaklığı olarak tanımlanıyor. Bu nedenle, mirasçıların terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf etmeleri gerekiyor.


Miras kalan evde mirasçılardan biri oturuyor ve diğer mirasçıların da oturmak istemesine rağmen; mirasçı çıkmıyorsa bu durum yasal yollarla çözülebiliyor.


Ancak, miras kalan evde oturan mirasçı da evin hissesine sahip olduğu için direkt olarak tahliye edilemiyor. İlk olarak bir ihtarname gönderilerek, kullanma ihtiyacının olduğu bildiriliyor.


Ancak ihtarnameye karşılık olarak ev boşaltılmazsa bu durumda, ecrimisil için dava açılabiliyor. Ecrimisil, miras kalan evde en az kira bedeline eş değer bir tazminat olarak karşımıza çıkıyor.


Ancak işgal eden biri ortaklardan biri değil de dışarıdan biri ise ecrimisil talep etmek için intifadan men keyfiyeti yani ihtarname gönderme mecburiyeti aranmıyor.


Ayrıca, miras kalan evin içinde mirasçılardan oturan varsa ve miras kalan evde oturan mirasçının tapuya şerh edilmiş bir sükna hakkı veya yasal kiracı sıfatı yoksa diğer mirasçılar bu durum karşısında; Kaymakamlığa gidilerek, zilyetliğe tecavüzden tahliyesi için müracaat edilebiliyor.



Miras kalan evin Emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön