26 / 04 / 2024

Mirasta payların değiş tokuş yapılması!

Mirasta payların değiş tokuş yapılması!

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Babam vefat ettiğinde bir daire ve bir araç miras kaldı. Şimdi evin 1/4’ü ikinci eşe 3/4’ü bana kalacakmış. Ancak ben araçtaki payımdan vazgeçip evdeki payımı büyütmek istiyorum. Bunu nasıl sağlarım?' sorusunu yanıtladı



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Babam vefat ettiğinde bir daire ve bir araç miras kaldı. Şimdi evin 1/4’ü ikinci eşe 3/4’ü bana kalacakmış. Ancak ben araçtaki payımdan vazgeçip evdeki payımı büyütmek istiyorum. Bunu nasıl sağlarım?'  sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Babam vefat ettiğinde bir daire ve bir araç miras kaldı. Mirasçı olarak babamın ikinci eşi ile ben varız. Şimdi evin 1/4’ü ikinci eşe 3/4’ü bana kalacakmış. Araç ise ortaktı bunun yarısı bize miras kaldı. Bu yarının da dörtte biri ikinci eşin dörtte üçü benim. Ancak ben araçtaki payımdan vazgeçip evdeki payımı büyütmek istiyorum. Bunu nasıl sağlarım. ● A.Y.

Mirasta payların değiş tokuş yapılması!

Okuyucumun babasından kalan mallar mektubunda sayılmış, bir ev ve bir araç. Bu mallar üzerinde de ortaklıklar kuruldu, ev üzerindeki ortaklık ikinci eş ile okuyucum arasında, anlıyorum ki bir problem yok. Ancak araç konusunda birtakım ortaklıklar var.

Bu ortaklık önce okuyucumun babası ve birileri arasında kurulmuş, babanın vefatı ile de ortaklar arasına ikinci eş ve evlat girmiş.

Şimdi bu payların değiş tokuş yapılması isteniliyor ama birincisi böyle bir değiş-tokuş tarafların muvaffakatine bağlı olduğu gibi bahsedilen paylar arasında değer açısından da önemli fark bulunduğunu sanıyorum. Üstelik bugün için bu mallar mirasçılara elbirliği mülkiyeti şeklinde kalmış bulunuyor.

Yani bu hali ile hisse satışı yapmak veya hisseleri değiş tokuş yapmak da mümkün değil. Bunun için payların belirlenmesi yani önce mallar üzerindeki ortaklığın paylı mülkiyete dönüşmesi lazım.

Bunların temini ne kadar mümkün olur söylemek zor. Ancak okuyucumun isteğinin yerine getirilmesi de bir o kadar zor görünüyor. Yine de bazı imkanlar veya bazı paylaşımlar için ortaklarla görüşüp konuşmak bir çözüm bulmak bu yolla sonuca varmak bir tavsiye olabilir.

 


Geri Dön