26 / 04 / 2024

Mirastan pay almaması için çocuğunu kısırlaştırdı!

Mirastan pay almaması için çocuğunu kısırlaştırdı!

ABD’li mucit Peter Cooper, vasiyetinde kızının çocuğu olmaması durumunda tüm mirasının eşine bırakılmasını istemişti. Mirasın kendine kalmasını isteyen anne Maryon kızının pay almaması için kızını kısırlaştırdı. 



Amerikalı yazar Audrey Clare Farley’in bu hafta yayımlanan kitabında akılalmaz bir olay anlatıyor. Milliyet'te yer alan habere göre; kitapla cıva lambasını icat eden mucit Peter Cooper vasiyetinde kızının çocuğu olmaması durumunda tüm mirasının eşine bırakılmasını istemişti. Mirasın tümünün kendisinde kalmasını isteyen anne Maryon şeytani planını devreye soktu. 

Uygun Olmayan Varis: Ann Cooper Hewitt’in Trajik Hayatı ve Skandal Kısırlaştırılması’ adlı kitaba göre, Peter Cooper Hewitt 1921’de öldüğünde bugün 59 milyon dolar değerinde olan 4 milyon doları geçen mal varlığının üçte ikisini kızı Ann’e, üçte birini ise eşi Maryon’a bırakttı.  Fakat mucit vasiyetinde, Ann’in çocuğu olmazsa mirasının tümünün eşi Maryon’a verilmesini talep etti. Bu şarttan faydalanarak mirasın tamamına sahip olmak isteyen anne Maryon 1935’te Ann’in reşit olacağı 21’inci yaş gününden sadece iki ay önce mide ağrısı şikâyetiyle kızını hastaneye yatırdı. Doktorlara kızında ‘zekâ geriliği’ olduğunu söylerek Kaliforniya öjeni yasası sayesinde kızına kısırlık ameliyatı yaptırdı. ABD’nin pek çok eyaletinde 1960’lı yıllara kadar uygulanan ve zekâ geriliği olan kişilerin kısırlaştırılmasını şart koşan yasadan faydalanan Maryon, hastaneye yalan söylerek kızının fallop tüplerini çıkarmaları için iki doktora 9 bin dolar ödeme yaptı.

Mirastan pay almaması için çocuğunu kısırlaştırdı!

Sonradan öğrendi 

Kısırlaştırıldığını bilmeyen Ann, daha sonra annesinin herkese kendisinin akıl hastası olduğunu söylediğini öğrendi. Ann 1936’da rızası olmadan fallop tüplerini çıkarması için doktorlara ödeme yaptığı şikâyetiyle annesine 500 bin dolarlık tazminat davası açtı. . Ann, mahkemede annesi Maryon’un babasının ölümünden sonra evden çıkmasına izin vermediğini, arkadaş veya sevgili edinmesini engellediğini iddia etti. Ann, “Annemde benim için tek bir sevgi kıvılcımı yoktu ve bana karşı sevgisi olanlarla görüşmemi yasakladı. Bana her zaman embesil ve çirkin ördek yavrusu diye hitap ederdi” diyerek Maryon’un kendisine fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladığını öne sürdü.

 Ayrıca Ann, rızası dışında yapılan kısırlaştırma ameliyatının ardından eve döndüklerinde odasında hapis tutulduğunu da sözlerine ekledi. Maryon ve iki doktor 14 yıla kadar hapis cezası öngören ‘sakat bırakma’ suçlamasıyla yargılandı. Ancak davada tanıklar Ann’in zihinsel sorunu olmadığını söylese de sanıklar herhnagi bir ceza almadı. Maryon 1939’da 55 yaşındayken felç geçirerek öldü. 5 kez evlenen Ann ise 1956’da 40 yaşındayken kanserden yaşamını yitirdi. 

Dr. Mehmet Öz ve kız kardeşi Nazlım Suna Öz arasında kira kavgası!


Geri Dön