19 / 04 / 2024

Mısır Apartmanı’nda müze heyecanı!

Mısır Apartmanı’nda müze heyecanı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Mehmet Akif Ersoy’un evini müze yapıyoruz” açıklamasından sonra dairenin bulunduğu Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’nda hazırlıklar başladı. 



Milliyet Gazetesi yazarlarından Mert İnan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Mehmet Akif Ersoy’un evini müze yapıyoruz” açıklamasından sonra dairenin bulunduğu Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’nı ziyaret etti. İşte Mert İnan'ın yazısı... 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün Kültür Sanat Büyük Ödülleri töreninde yaptığı, “İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un Türkiye’ye döndükten sonra kaldığı İstiklal Caddesi’ndeki Mısır Apartmanı’nın 4. katındaki evini kamulaştırdık. Evi  müze haline getiriyoruz” açıklaması, gözleri Ersoy’un hayata gözlerini yumduğu Mısır Apartmanı’ndaki daireye çevirdi. İstiklal Marşı’nın şairi Ersoy’un ömrünün son günlerini geçirdiği ve 27 Aralık 1936’da hayata gözlerini yumduğu Beyoğlu’ndaki dairenin kamulaştırılmadan önce Koray İnşaat’ın sahibi Murat Koray’a ait olduğu öğrenildi.

2016’da başlayan kamulaştırma sürecinin mahkemeye taşındığı, ancak mal sahibi Koray’ın kamulaştırma kararına itiraz etmediği ve mahkeme sürecinin beş ay önce sonuçlandığı bilgisine ulaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılan dairenin eski sahibi Murat Koray’ın bu süreçte mağdur edilmediği öğrenilirken, apartmanda görüştüğümüz kişiler daire fiyatlarının 1 - 3 milyon dolar arasında değiştiğini belirtti.


Anahtar teslimi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından sonra dairenin anahtarı İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerine teslim edilirken, Mısır Apartmanı’nda 15 yıldır yöneticilik yapan ve Murat Koray’ın apartmandaki yetkilisi olan Mahter Hepdikici, Milliyet’e şu bilgileri verdi: “Tarihi bina Mısır Hipi Abbas Halim Paşa’nın isteği üzerine 1905’te kışlık konak olarak yaptırılıyor. Konak, Abbas Halim Paşa’nın vefatından sonra varisleri tarafından apartmana dönüştürülüp, 1940’ta kızları tarafından Türkiye’nin şeker kralı Hayri İpar’a satılıyor. Hayri İpar’ın ölümünden sonra hisseler oğlu Ali İpar’a geçti. Ali İpar apartmandaki birçok daireyi 2000 yılında Murat Koray’a sattı. Murat Bey aynı zamanda 360 adlı gece kulübünün olduğu bölüm ile apartmanın yüzde 70’inin sahibi.”

Cindoruk: ‘Sevindim ve heyecanlandım’  

Mısır Apartmanı’nda 1964 yılından bu yana avukatlık bürosu bulunan TBMM eski başkanlarından Hüsamettin Cindoruk, “Merhum Akif, dedemin arkadaşıydı. Müze projesine çok sevindim ve heyecanlandım. Kültür Bakanlığı’ndan bürokratlar bizim de kapımızı çalıp  apartman ve Ersoy’un yaşamı hakkında bilgi almıştı. Mithat Cemal ile Menderes’in avukatı Orhan Cemal Fersoy da uzun yıllar bu binada ikamet ettiler. Akif’in hatırasının yaşatılması çok önemli” dedi.


'DAİRENİN SAHİBİ MADDİ TALEPTE BULUNMADI'

Murat Koray’ın kamulaştırma sürecinde maddi talepte bulunmadığını ve mahkeme sürecinde itiraz etmediğini dile getiren Mahter Hepdikici şunları söyledi: “Mehmet Akif Ersoy’un ölümünden sonra dördüncü kattaki daire, uzun yıllar Türkiye’nin ünlü kadın terzilerinden Mualla Özbek’in atölyesi olarak kullanıldı. Bu daire 1985’te boşaltıldıktan sonra 2000 yılına kadar atıl vaziyetteydi. Murat Bey daireyi satın alınca bir sanat galerisine kiraladı. Ersoy’un öldüğü 180 metrekarelik daire, 2016’ya kadar sanat galerisi olarak hizmet verdi. Mahkeme süreci başlayınca daire boşaltıldı. Murat Bey müze için kamulaştırma kararını öğrenince gurur duyduğunu, böylesi bir projeye gönülden destek verdiğini söylemişti. Cumhurbaşkanımızın Ersoy’un ölüm yıl dönümü olan 27 Aralık’ta Mısır Apartmanı’nı ziyaret edebileceği belirtildi. Hepimiz müzenin yapılmasından dolayı mutluyuz ve heyecanla açılış gününü bekliyoruz.” 


Mehmet Akif Ersoy'un evi müze oluyor!


Geri Dön