20 / 04 / 2024

Mısır'dan kaçan turist Türkiye'de sezonu uzattı!

Mısır'dan kaçan turist Türkiye'de sezonu uzattı!

Turizm sektöründe yüzler gülüyor. 9 günlük Kurban Bayramı tatilini yüzde 100 dolu geçiren kıyı bölgelerindeki otellerde Suriye, Mısır ve çevre ülkelerden kaçan turistin etkisi görülüyor...



Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, yaptığı açıklamada, turizm sektöründe rüzgarın Türkiye'nin lehine estiğini söyledi. Mısır, Suriye ve çevre ülkelerde yaşanan gerginliklerin Türkiye'de sezonu uzattığını anlatan Ayık, "Ağustos ayından bu yana Türkiye'ye Avrupa ülkeleri başta olmak üzere her bölgeden çok yoğun bir ilgi var. Bu ilgi Kurban Bayramı süresinde ve sonrasında da görülüyor. 20 Ekim'e kadar kıyı bölgelerdeki tüm oteller yüzde 100 dolu. Bayram sonrası için kasım ayı ortalarına kadar iyi rezervasyonlar alınıyor. Sezon kasım ayı sonuna kadar uzayabilir" dedi.


Ayık, turizmde sezonun kasım ayı sonuna uzamasında, Türkiye'nin son yıllarda sektörde yaptığı tanıtımların yanı sıra çevre ülkelerdeki iç karışıklığın etkisinin bulunduğunu ifade etti. Mısır'ın turizmde en yüksek sezonu eylül-kasım döneminde yaşadığına dikkati çeken Ayık, tur operatörlerinin iç karışıklık sebebiyle bu ülkeye gidecek Rus, Alman ve İngiliz turistleri güvenli bulduğu Türkiye'ye yönlendirdiğine işaret etti.


Geçmiş yıllarda Doğu Akdeniz ülkelerini tercih eden turistin ılıman iklimi sebebiyle Türkiye'ye yöneldiğini dile getiren Osman Ayık, sezonun kasım ayı sonuna uzamasının sektördeki büyümeye de olumlu etkisinin olacağını vurguladı.


Bayramda yerli turist de kıyıları tercih etti


Kurban Bayramı tatilinde yerli turistin de tercihini kıyı bölgelerden yana kullandığını anlatan Ayık, her kitleye hitap edecek seçeneklerin bulunmasının talebi artırdığını kaydetti.


Türkiye'de kıyıların toplam yatak kapasitesinin 1 milyon civarında bulunduğuna değinen Ayık, "Bunun yüzde 25'ini yerli turist doldurduğu zaman 250 bin gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Bayram tatilinin 9 gün olması, tatile çıkanların sayısını da artırdı. Her kitleye hitap eden seçenekler var. Kaplıca otellerini tercih edenlerle birlikte bayramda tatile çıkan yerli turist sayısının daha da fazla olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.


Turizm artık 12 ay


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'de turizmin 12 aya yayıldığını söyledi. 3-4 aylık sezon dönemlerini Türkiye'nin geride bıraktığını anlatan Ulusoy, kıyı bölgelerdeki tesislerin kasım ayı sonuna kadar iyi bir doluluk oranıyla geçireceğini ifade etti. Türkiye'de turizmin çeşitlendiğine dikkati çeken Ulusoy, "Kültür turları kapsamında yıl sonuna kadar önemli oranda rezervasyonlar alınıyor. Sportif faaliyetler, kongre turizmi, sağlık turizminde Türkiye, tercih edilen ülkelerin başında geliyor. Kültür turları, kongreler, sportif faaliyetler sezonu 12 aya uzattı" dedi.


Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu da Akdeniz çanağındaki Mısır, Tunus, Fas, Lübnan ve Suriye gibi problemli ülkelerden kaçan turistin en çok İspanya, İtalya, Fransa'nın güneyi, Yunanistan ve Türkiye'yi tercih ettiğini belirtti.


Sadece Mısır'a deniz-kum-güneş turizmi için 3,5-4 milyon kişinin gittiğini ifade eden Polatoğlu, şunları kaydetti:


"Akdeniz çanağındaki problemli ülkelerden kaçan turistten en çok biz faydalanmadık. Bundan faydalanan ülkeler arasında Türkiye 5. sırada. Bu ülkelere giden turistin yüzde 10'unun Türkiye'yi tercih ettiğini söyleyebiliriz. Mısır'a giden turistten bize 350-400 bin kişi düştü diyebiliriz. Şimdi bu ülkelere kültür turizmi kapsamında giden turist geliyor. Sadece Mısır'ın Şarm El Şeyh bölgesine kültür turizmi kapsamında 4 milyona yakın kişi gidiyor. Kültür turizmi kapsamında bu ülkelere gidenlerden Türkiye'yi tercih edenler sezonu kasım ayı sonuna kadar uzattı."


Hürriyet


Geri Dön