25 / 04 / 2024

'Mobilya satışı patlayacak'

'Mobilya satışı patlayacak'

Satışlarının düştüğünü belirten MASKO Başkanı Güneykaya, 3-4 yıl sonra patlama bekliyor.



Dünyanın en büyük mobilya kenti olarak anılan MASKO'nun Yönetim Kurulu Başkanı Recep Güneykaya: Yılda 20 bin konut teslim edilmesine rağmen satışlarımız düştü.

Kuruluşu 1983 yılına dayanan İstanbul Mobilya ve Ahşap Eşya İmalatçıları Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi (MASKO), bugün İstanbul İkitelli'de 483 bin metrekarelik bir alanda hizmet veriyor. 778 iş yeri ve 520 civarında işletmeyi bünyesinde barındıran bu yapı, dünyanın en büyük mobilya kenti olarak gösteriliyor. Ancak, Türkiye'nin mobilya ihracatının yüzde 20'sini gerçekleştiren MASKO da son dönemde piyasalardaki yavaşlamadan nasibini almış. Satışlarının geçen yıla oranla yüzde 30 düştüğünü belirten MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Güneykaya, teslim edilen binlerce konut olmasına rağmen, tüketicinin konut kredisi borcunu kapatmadan mobilyasını yenilememe kararı aldığını söylüyor. Güneykaya, 3-4 yıllık bu geçiş sürecinin ardından ciddi bir patlama olmasını bekliyor.

* MASKO'da şu an kaç mağaza var? Ful kapasite mi çalışıyorsunuz?

778 iş yeri ve 520 işletme ile faaliyet gösteriyoruz. Bazı iş yerlerimiz 2'li, 3'lü, 5'li olarak birleşebiliyor. Şu anda MASKO'daki doluluk oranı yüzde 99. Bunların yüzde 95'ini yerli markalar, geri kalan yüzde 5'lik kısmını da yabancı markalar oluşturuyor.

* Son dönemde satış grafiğiniz nasıl?

Türkiye genelinde olduğu gibi bizde de durgunluk var tabii ki. Geçen yıla göre adet bazında satışlarımız yüzde 30 oranında azaldı. Tabii sabit giderlerimiz de giderek artıyor. Ama yine de o durgunluk içinde dahi sektördeki diğer rakiplerimizden iyi durumdayız. Çünkü MASKO tam bir çarşı niteliğinde ve bu tarzdaki alışveriş imkanı müşteri çekiyor.

* Peki,özellikle son 2 yılda binlerce konut teslim edildi. Tam aksine sizin hareketli bir dönem geçirmeniz gerekmiyor mu?

Yeni evine taşınan insanlar çoğaldı... Kaç yıl oldu, biz de bunun cevabını düşünüyoruz. Yılda 15 bin-20 bin yeni konut teslim ediliyor. Her biri için 1 parça mal satılsa, yılda bir o kadarlık satış demek. Ama insanlar önce ev almak için bankadan çektikleri kredilerin taksidini bitirip sonra eşya almayı seçiyor. Yani şu anda teslim edilen konutların bize müşteri olarak dönmesi için tüketicinin maddi olanağı yok. Ama önümüzdeki yıllarda hepsi dönecek. 3-4 yıl bu geçiş süreci işleyecek. O konutlar yapılırken başlangıçta biz de sevinmiştik. Birer yatak alsalar 15 bin yatak ediyor.

* Bahçeşehir bulunduğunuz yere yakın kocaman bir uydukent. Oradan hiç beslenmiyor musunuz?

Tabii ki besleniyoruz. Bahçeşehir'den pek çok müşterimiz var. Civardaki diğer yerleşim bölgelerinden de... Ama yeni teslim konutlarda oturanlar değil, halihazırdaki halktan daha yoğun talep var.

MASKO'nun hedefleri neler?

Sosyal tesislerimizi geliştirip alışveriş merkezimizi tamamlayacağız. En önemlisi insanlar MASKO'yu tanısın istiyoruz. Bunun için 15 Eylül ve 15 Aralık tarihleri arasındaki kampanya ile MASKO'dan her bin YTL'lik alışverişler yapana bir kupon verip çekilişle otomobil hediye edeceğiz. Ayrıca www.masko.com.tr internet sitemizi ziyaret edenler arasında yapılacak çekilişle her hafta 1 kişiye 2 bin 500 YTL'lik bir ürün hediyemiz olacak.

* Tüketicinin son yıllarda vazgeçtiği bir mobilya var mı?

Devamlı değişim içindeyiz. Eski klasik mobilyalar bitti artık mesela. Yeni nesildeki mobilya anlayışı ile klasik mobilya satılmıyor. Daha rahat ve sade şeyler gidiyor. Plazmalardan sonra da TV üniteleri satılmaz hale geldi. Satan arkadaşlar da azaldı. Kimin elinde ne varsa duruyor. 3 ayda 1 tane bile gitmiyor. Satılmayan mal üretilmiyor da. Herkes yeni ürünlere kayıyor. Eski modelde ısrar etmenin anlamı yok. Bu, intihar etmek. TV sehpası da şu sıralar tarihe karışıyor... Televizyon eskiden vitrin içinde bir bölmede dururdu, sonra TV sehpası çıktı, şimdi de plazma TV'ler yaygınlaşıyor ve onlar için duvar üniteleri var.

* MASKO'nun ihracata katkısı nedir?

Son yıllarda ihracatta mobilya sektörü hep yükseliyor. Bu bize de yansıyor. Şu anda MASKO mobilya ihracatından yüzde 20 pay alıyor. 1 milyar 300 milyon YTL'lik mobilya ihracat yapıldığı düşünülürse bunun 260 milyon YTL kadarı MASKO'dan geliyor. Öte yandan biz bireysel olarak da yabancılara satış yapıyoruz. Romanya, Bulgaristan ve Türki Cumhuriyetleri'nden çok müşterimiz var. Son yıllarda bu rakam artıyor. Günübirlik arabaları ile gelip alışveriş yapıp gidiyorlar. Yunanistan'dan da çok alıcı geliyor son dönemde.

Menekşe ATASELİM / Sabah


Geri Dön