05 / 05 / 2024

Modoko mobilyacıların alışveriş merkezi olacak!

Modoko mobilyacıların alışveriş merkezi olacak!

Mobilya Doğramacıları Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, mobilya sektörünün, küresel krize rağmen bugün 7,5 milyar dolara ve 1,5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşma gayretinde olduğunu belirtti



Özçelik, MODOKO'nun 40. yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda, AB ülkelerinin küresel krizden Türkiye'ye kıyasla daha çok etkilendiğini söyledi. Türkiye'de mobilya sektörünün çok dinamik bir yapısı olduğuna dikkati çeken Özçelik, yeni pazar arayışlarının sürdüğünü, ihracatın her geçen gün arttığını kaydetti. Sektörün 2007'de 7 milyar dolar pazar payına ve 1 milyar dolar ihracat rakamına ulaştığını anımsatan Özçelik, "Sektör, küresel krize rağmen bugün 7,5 milyar dolar pazara ve 1,5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşma gayretindedir. Ülkemizde ticaret açığı vermeyen nadir iş kollarından biri olan mobilya sektörü, bugün 60 bine yaklaşan firma ile 250 bin kişiye istihdam sağlamaktadır" diye konuştu.

Ekonomik kriz yaşanmasaydı mobilya sektörünün bugün altın çağını yaşıyor olacağını anlatan Özçelik, şöyle devam etti: "Makinelerinin modernliği, tasarımda gelinen nokta, kalite ve pazarlama stratejileriyle geldiğimiz yer göz kamaştırıcıdır. Krizle bu özelliklerimizden bir şey kaybetmesek de pazarımız daraldı. 2010 yılında krizin sonuçları daha belirgin olacak. Başlangıç itibariyle esasen finansal bir kriz yaşadık. Sonrasında reel sektöre sıçradı. Bu yönüyle bugün mobilyacıya en büyük destek bankalardan gelecek. İş ortağı olarak gördüğümüz bankaların, üreticimize kredi kolaylığı sağlamasını ve perakende kart kampanyalarında yanımızda olmasını bekliyoruz. 2010 yılı için kendimize 'Dünyanın Mobilya Şehri' olma hedefini koyduk. Bunu gerçekleştirmek için ise bir mobilya alışveriş merkezi olmanın yanı sıra bir yaşam tarzı sunan, belirli bir konseptimizin olması stratejisini belirledik. Bu yöndeki ilk çalışmalarımızı başlattık. Başarılı olacağımıza inanıyorum."

"İSTANBUL'UN MOBİLYA İHTİYACININ YÜZDE 80'İNİ MODOKO KARŞILIYOR"
Etem Özçelik, İstanbul'un mobilya ihtiyacının yüzde 80'ini karşıladıklarını belirterek, MODOKO'nun, AB ülkeleri, Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetlerinden toplam 40 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi. MODOKO'da yapacakları yenilikler hakkında da bilgi veren Özçelik, mağazaların açılış ve kapanış saatleriyle ilgili düzenlemeye gideceklerini, MODOKO'yu yatırımcı için cazibe merkezi haline getireceklerini söyledi. Özçelik, mağaza binalarının yenilenmesi için projelerin devam ettiğini, müşterilerin konforlu alışveriş yapması için gerekli adımları atmaya başladıklarını kaydetti. 30 Eylül 2009'a kadar uzatılan KDV indirimine ilişkin olarak da Özçelik, mobilya sektörünün ayakta kalabilmesi için KDV'nin bu seviyede kalıcı olmasını
istediklerini belirtti.

Özçelik ham maddeden alınan KDV miktarına da değinerek, mobilya üretiminde kullanılan ahşap, kumaş, boya gibi ham maddelerde KDV'nin halen yüzde 18 olmasını garip karşıladıklarını, bunun da yüzde 8'e inmesi gerektiğini ifade etti. MODOKO'un istihdama katkısına da değinen Özçelik, 5 bin kişinin MODOKO bünyesinde, 25 bin kişinin ise MODOKO'ya üretim yapan atölyelerde istihdam edildiğini anlattı. Özçelik, ayrıca satış mağazası firmaların yüzde 20'sinin marka mobilya, yüzde 80'inin ise tasarımlı el işi üretim yaptığı bildirdi. MODOKO'nun 40 yıllık tarihinde ilk kez, faaliyetler sonrası elde ettiği karı ortaklarına dağıttığını dile getiren Özçelik, olağan genel kurul toplantısında alınan kararı uyguladıklarını, 2008 yılı bilançosunda kira gelirlerinden kar olarak görünen 696 bin liranın nakit olarak ortakların hesabına havale edildiğini söyledi.

Özçelik, yönetim olarak 2008 yılında cirolarının, reklam, kira gibi gelirleriyle krize rağmen artarak 5,6 milyon liraya çıktığını kaydetti. Toplantıda verilen bilgiye göre, MODOKO'da bugün 267 ortak ve toplam 350 firma bulunuyor. Ev ve iş yerlerinin her türlü mobilya ihtiyacı, oturma, yemek, yatak odası, bebe ve genç odası, mutfak, ofis, bahçe, modüler mobilya, kumaş, perde, sandalye, proje ve tasarım, aksesuar ve dekorasyon gibi seçeneklerle karşılanabiliyor.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Modoko üstünü kapatıp alışveriş merkezi olacak!

İstanbul Anadolu yakasında bulunan Mobilya Doğramacıları Kooperatifi (Modoko), mobilyacıların alışveriş merkezi olmaya hazırlanıyor. 2010 yılında alışveriş merkezi yönetim mantığıyla dünyanın mobilya şehri olmayı hedeflediklerini belirten Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, mobilya alışveriş merkezi olmalarının yanı sıra belli bir konsept üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bu kapsamda 150 bin metrekarelik alana sahip Modoko'nun üstünün kapanacağını açıklayan Özçelik, insanların açık alanda dolaşırken zorluk çektiğini, bu nedenle yaz ve kış aylarında rahatça gezip dolaşılacak bir alan inşa edeceklerini vurguladı.
Modoko'nun 40'ıncı yılı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Özçelik, "Mağazalarımızın açılış ve kapanış saatleriyle ilgili düzenlemeye gideceğiz. Modoko, yatırımcı için cazibe merkezi haline gelecek. 2010 yılında Modoko, dünyanın mobilya şehri olacak. Mağaza binalarının yenilenmesi için projeler devam ediyor. Alışveriş merkezi konseptinin tasarlanmasından sonra müşteriler konforlu alışverişe kavuşacak" dedi.
 
Krizde pazarımız daraldı
Sektörün 2007'de 7 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ve 1 milyar dolarlık ihracat miktarına ulaştığını kaydeden Özçelik, kriz döneminde ise pazarın 7.5 milyar dolara ulaştığını, ihracatın da 1.5 milyar dolara yaklaştığını anlattı. Mobilya sektörünün Türkiye'de dış ticaret açığı vermeyen ender sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Özçelik, "Bugün 60 bine yaklaşan firmayla 250 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Ekonomik kriz yaşanmasaydı, sektör altın çağını yaşıyor olacaktı. Tasarımda gelinen nokta ve pazarlama stratejileri önemli boyutlara ulaştı. Krizde pazarımız daraldı" diye konuştu. Modoko'nun İstanbul'un mobilya ihtiyacının yüzde 80'ini karşıladığını belirten Özçelik, AB ülkeleri, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri'nden toplam 40 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.
 
BEDAVA VERSEK DE ALMIYORLAR
 
30 Eylül 2009'a kadar uzatılan KDV indirimini değerlendiren Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, sektörün ayakta kalabilmesi için KDV'nin bu seviyede kalıcı olması gerektiğini söyledi. KDV indirimine rağmen satışların çok iyi gitmediğini belirten Özçelik, "İnsanlara mobilyayı neredeyse bedava satacağız, yine de almıyorlar" iddiasında bulundu.
Referans

MODOKO'da hedef dünya şehri olmak

Mobilya Doğramacıları Kooperatifi (MODOKO) Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, mobilya sektörünün, küresel krize rağmen bugün 7.5 milyar dolar ciroya ve 1.5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşma gayretinde olduğunu belirtti.

MODOKO'nun 40. yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Özçelik, "Mobilya sektörü, bugün 60 bine yaklaşan firma ile 250 bin kişiye istihdam sağlıyor. Ekonomik kriz yaşanmasaydı mobilya sektörü bugün altın çağını yaşıyor olacaktı. Ancak biz 2010 yılı için kendimize `Dünyanın Mobilya Şehri' olma hedefini koyduk. Bunu gerçekleştirmek için bir mobilya alışveriş merkezi olmanın yanı sıra yaşam tarzı sunan, belirli konseptimizin olma stratejisini belirledik. Bu yöndeki ilk çalışmalarımızı başlattık. Başarılı olacağımıza inanıyorum" dedi. Etem Özçelik, İstanbul'un mobilya ihtiyacının yüzde 80'ini karşıladıklarını belirterek, MODOKO'nun, AB ülkeleri, Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetlerinden toplam 40 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi. Toplantıda verilen bilgiye göre, MODOKO'da bugün 267 ortak ve toplam 350 firma bulunuyor. Ev ve iş yerlerinin her türlü mobilya ihtiyacı, oturma, yemek, yatak odası, bebek ve genç odası, mutfak, ofis, bahçe, modüler mobilya, kumaş, perde, sandalye, proje, tasarım, aksesuar ve dekorasyon gibi seçeneklerle karşılanabiliyor.
Türkiye

Mobilyacılar 1.5 milyar dolarlık ihracat yapacak

Mobilya Doğramacıları Kooperatifi (MODOKO) Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, mobilya sektörünün, küresel krize rağmen bugün 7.5 milyar dolarlık pazara ve 1.5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşma gayretinde olduğunu söyledi. Özçelik, MODOKO'nun 40'ıncı yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda, AB ülkelerinin küresel krizden Türkiye'ye kıyasla daha çok etkilendiğini söyledi. Türkiye'de mobilya sektörünün çok dinamik bir yapısı olduğuna dikkati çeken Özçelik, yeni pazar arayışlarının sürdüğünü, ihracatın her geçen gün arttığını kaydetti.
Sektörün 2007'de 7 milyar dolar pazar payına ve 1 milyar dolar ihracat rakamına ulaştığını anımsatan Özçelik, "Ülkemizde ticaret açığı vermeyen nadir iş kollarından biri olan mobilya sektörü, bugün 60 bine yaklaşan firma ile 250 bin kişiye istihdam sağlıyor" diye konuştu.
Kriz yaşanmasaydı mobilya sektörünün altın çağını yaşıyor olacağını anlatan Özçelik, İstanbul'un mobilya ihtiyacının yüzde 80'ini karşıladıklarını söyledi. Özçelik, MODOKO'nun, AB ülkeleri, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerinden toplam 40 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti.
30 Eylül 2009'a kadar uzatılan KDV indirimine ilişkin olarak da Özçelik, mobilya sektörünün ayakta kalabilmesi için KDV'nin bu seviyede kalıcı olmasını istediklerini belirtti. Özçelik ham maddeden alınan KDV miktarına da değinerek, mobilya üretiminde kullanılan ahşap, kumaş, boya gibi ham maddelerde KDV'nin halen yüzde 18 olmasını garip karşıladıklarını, bunun da yüzde 8'e inmesi gerektiğini ifade etti.

`Mobilya şehri olacağız'
Krizle pazarın daraldığını belirten Etem Özçelik, şöyle devam etti: "2010 yılında krizin sonuçları daha belirgin olacak. Başlangıç itibarıyla esasen finansal bir kriz yaşadık. Sonrasında reel sektöre sıçradı. Bu yönüyle bugün mobilyacıya en büyük destek bankalardan gelecek. 2010 yılı için kendimize `dünyanın mobilya şehri' olma hedefini koyduk. Bunu gerçekleştirmek için ise yaşam tarzı sunan bir mobilya alışveriş merkezi olma stratejisini belirledik."
Radikal


Geri Dön