25 / 04 / 2024

Moodys: Enflasyon notu bozabilir!

Moodys: Enflasyon notu bozabilir!

Amerikan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye ve Rusya’nın yüksek enflasyon rakamlarına dikkat çekerek, bu durumun kredi notu üzerinde olumsuz etki yarattığını söyledi. Moody’s’in Rusya’nın notunu düşürmesi bekleniyor.



Amerikan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten Türkiye ve Rusya’ya enflasyon uyarısı geldi. Moody’s, dün yayımladığı raporda yüksek enflasyonun Türkiye ve Rusya’nın kredi notu üzerinde olumsuz bir etki yarattığını belirtti. 


Şirketten yapılan açıklamada, gelişmekte olan ülkelerin yüksek enflasyon rakamlarına dikkat çekilerek, “Birkaç ülkede enflasyon merkez bankalarının hedeflerini ve beklentilerini aşan yüksek seviyelere çıktı. Bu gelişmeler hem ülkelerin, hem de şirketlerin kredi notları için olumsuz ancak özellikle Rusya ve Türkiye açısından” denildi. Moody’s geçen ay Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirdi, ancak Türkiye’nin notunu mevcut Baa3 seviyesinde tuttu. Şirket, Ukrayna ile yaşanan krizin ardından Rusya’nın Baa1 olan kredi notunun görünümünü negatife çevirdi. Moody’s’in Rusya’nın notunu düşürmesi bekleniyor.


‘Rusya faizi yükseltebilir’


Rusya’da ruble’nin baskı altında kalmayı sürdüreceğini öngören Moody’s, Ukrayna krizine hızlı bir çözüm bulunmazsa bu durumun enflasyonu yüksek seviyelerde tutacağına dikkat çekti. Rusya’nın büyümesinin ilk çeyrekte yüzde 1’in altına düştüğünü hatırlatan Moody’s, Rus Merkez Bankası’nın faizleri yükseltebileceğini, kredi yükünü artıracak bu gelişmenin ekonomik aktiviteyi zayıflatıp not düşüşüne yol açabileceğini de kaydetti.


‘Büyüme yavaşladı’


Raporda, Türkiye’nin büyüme hızının Rusya’dan hızlı olduğuna ancak Türk ekonomisinin büyüme oranlarının geçmiş yıllara göre düşük kaldığına dikkat çekildi.

Türkiye’de bu yılın geri kalanında enflasyonun yüksek kalmasını beklediğini açıklayan Moody’s, “Bu durum büyümeyi yavaşlatarak daha sıkı para politikası riskini beraberinde getirecek. Ayrıca ülkenin ve kurumsal şirketlerin kredi notu üzerinde negatif etki oluşturuyor” dedi.


Milliyet


Geri Dön